Τελευταίες αναρτήσεις

3 Απριλίου 2017

Το νόημα της ζωής στην μπόρα φαίνεται

Γράφει ο Λευτέρης 

Καμιά φορά σκέφτομαι με ηρεμία και χωρίς πάθος και ετσι βλέπω κάπως διαφορετικά: Όταν το δάσος της κοινωνίας “ξεραθεί,” μόνο μια σπίθα χρειάζεται για να καεί ολόκληρο… Και μετά, ως διά μαγείας ξαναφυτρώνει γερό και ολοπράσινο.

Δεν είναι και κρυφό ότι σχεδόν ολόκληρη η παγκόσμια κοινωνία έχει τώρα αποξηραθεί ηθικά και οικονομικά. Τώρα πια μόνο μια σπίθα χρειάζεται για να γίνει τεράστιος πόλεμος.

Πολλοί από μας γράφουμε με απόγνωση και περιγράφουμε την όλη κατάντια της τωρινής κοινωνίας.

Τελευταία, αν και επιθυμώ την ειρήνη, έχω μεταπολεμικές εικόνες στο μυαλό μου. Και έτσι έχω κάνει μια αρχική προσπάθεια να συλλέξω τα μαθήματα του παρελθόντος με την ελπίδα να εφαρμοστούν μεταπολεμικά ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο επιτυχεμένο σύστημα αγωγής.

Δεν είμαι απαισιόδοξος αλλα τείνω να σκέφτομαι διαχρονικά και προληπτικά. Ήδη άρχισα να μαζεύω πληροφορίες για μια προσπάθεια Αγωγής του Ελληνα Πολίτη, που είναι τώρα πια απίθανο να χρησιμοποιηθεί γιατί, από αποπλάνηση, το πνευματικό δάσος ως επί το πλείστον το αφήσαμε να ξεραθεί.

Από όσους επιζήσουν την "μεγάλη πυρκαγιά" ή τη "μεγάλη πλημμύρα", ελπίζω να βρεθούν μερικοί Έλληνες να εφαρμόσουν κάποιας μορφής εμπειρικής σοφίας για το καλό όλου του μεταπολεμικού κόσμου.

Και αν και δεν έχω και πολύ ακολουθήσει θρησκευτικούς κανόνες και διατυπώσεις, η κοσμοθεωρία μου έχει τώρα σχεδόν αποκλειστικά παρεκκλίνει προς τα “πνευματικά” θέματα με το αποτέλεσμα ν’ αποκτήσω μια όραση πολύ πιο καθαρή και με μεγαλύτερη προοπτική. Το θεωρώ ένα χάρισμα και ευλογία. Και τώρα αναγνωρίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που βρίσκονται συνειδησιακά σε τέτοιο επίπεδο. Και από αυτή τη σκοπιά τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο διαφορετικά, όπως από την κορφή του βουνού και πιο πάνω από τα σύννεφα. Εδώ υπάρχει λιακάδα παρόλον ότι πιο κάτω, μια φοβερή μπόρα προσπαθεί να ξεπλύνει την βρώμα… Ίσως να χρειάζεται να γίνει μια τεράστια βιβλική πλημμύρα παρά μια πυρκαγιά…

Και λέω να μην χάνω την ενέργεια μου σκουπίζοντας το καρτερίμι, αφού σχεδόν όλα στη ζωή φαίνονται να γίνονται αυτόματα: Και η πυρκαγιά, και μπόρα και η λιακάδα! Αν επιθυμώ λιακάδα χρειάζεται να πάρω το μονοπάτι του βουνού… και όποιος ακολουθήσει καλώς έχει. Ότι είναι να γίνει, θα γίνει… Αν διαθέτουμε κάπια ελευθερία στη ζωη είναι στο πως αντιδρούμε…

Και φαίνεται ότι το νόημα της ζωής είναι στην αλήθεια πολύ παράδοξο (όπως είναι και όλες οι σοφές αλήθειες: όχι σύμφωνα με τη Λογική). Το ζητούμενο σ’αυτή την παράδοξη και σύντομη ζωή φαίνεται να είναι η ποιότητα των μεταξύ μας σχέσεων. Ο “συνδετικός κρίκος,” η μυστήρια δυναμική ενέργεια που παραδόξως τα συνδέει όλα, την λέμε Αγάπη... 

Έτσι λοιπόν, φαίνεται οτι η μόνη θετική ενέργεια που μας παραμένει (σαν ευκαιρία), είναι να ενώσουμε τα χέρια και μαζί να πάρουμε, με ελπίδα και εμπιστοσύνη, το μονοπάτι προς την κορφή του βουνού, πάνω από τα μαύρα σύννεφα… "Παράδοξον μεν, αληθινόν δε" 

Λ.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.