5 Απριλίου 2017

Πολεμική ατμόσφαιρα στα Σκόπια

Τα πρώτα επεισόδια στη ρήξη Αλβανών και Σλάβων δεν είναι αιματηρά, αλλά αποτελούν το προανάκρουσμα όσων μέλλει να συμβούν  

Όχι μόνον δεν γίνεται καμιά ουσιαστική προσπάθεια να εξαλειφθεί ή περιοριστεί η πολεμική ατμόσφαιρα στα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο τα Σκόπια (και το Κοσσυφοπέδιο) αλλά όλο και περισσότεροι "παίκτες" ρίχνουν λάδι στην φωτιά. 

Τα πρώτα επεισόδια στη ρήξη Αλβανών και Σλάβων δεν είναι αιματηρά, αλλά αποτελούν το προανάκρουσμα όσων μέλλει να συμβούν. Στο Κουμάνοβο, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας και πλησίον του Κοσσυφοπεδίου και του αλβανόφωνου Πρέσεβο της Σερβίας, υπήρξαν συλλήψεις Αλβανών, όταν υπέστειλαν από τον ιστό της κεντρικής πλατείας (ύψους 16 μέτρων) την σκοπιανή σημαία και ανάρτησαν την αλβανική. 

Δεν είναι οποιαδήποτε πόλη το Κουμάνοβο, απεναντίας είναι γνωστή η εκεί αιματηρή "εξέγερση" Αλβανών (παρακλαδιού του UCK) πριν από λίγα χρόνια, με Κοσοβάρους παραστρατιωτικούς να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα, ιδιαίτερα από το διπλανό Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο τα σύνορα δεν έχουν καθοριστεί εισέτι. 

Σε ένα ρεπορτάζ που είχα κάνει, κατά την εποχή της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, είχα εκπλαγεί από τα καινούργια και καλής αισθητικής οικοδομήματα της πόλης. Πληροφορήθηκα τότε, ότι πολλοί κάτοικοι χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό, σε βοηθητικές εργασίες, στο Ιράκ, με μηνιαίο μισθό άνω των 4.000 δολαρίων, όταν στα Σκόπια ο αντίστοιχος μισθός ήταν 125 δολάριο. Άφθονο το χρήμα επομένως, για όσους επέστρεφαν, αλλά και "υψηλές" γνωριμίες, που κανείς δεν ξέρει σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα. 

Επεισόδια με ξυλοδαρμούς έγιναν και στην Αχρίδα, όταν στο Ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης Αναπηρίας αναρτήθηκαν έγγραφα στον πίνακα ενημέρωσης και στα αλβανικά. Οι Σλάβοι που το αντελήφθησαν έσπασαν τον πίνακα ανακοινώσεων και η κατάληξη ήταν να πραγματοποιηθεί η πρώτη πραγματική μάχη μεταξύ των εθνοτήτων. 

Η πραξικοπηματική ενέργεια του προέδρου των Σκοπίων Γκ. Ιβάνοφ, να μη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο πλειοψηφόν κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, αποτελεί πρόσχημα για όσα συμβαίνουν, τα οποία δεν μπορούν να αποτρέψουν την μελλοντική πορεία, ότι συντόμως θα υπάρχει εκεί αλβανική πλειοψηφία, χωρίς να σημαίνει ότι το 35-40% των Αλβανών στον πληθυσμό του κράτους είναι αμελητέος αριθμός. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο Βερολίνο, όπου ήταν φιλοξενούμενος από το ίδρυμα «Friedrich Ebert», τόνισε ότι «Οι Αλβανοί στα Σκόπια αποτελούν συστατικό στοιχείο του κράτους, μια οντότητα, δεν είναι μια μειονότητα. Η χώρα πρέπει να σχηματισθεί από δύο ίσες οντότητες, Σλάβους και Αλβανούς. Η μη εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας, αποτελεί μια βόμβα που μπορεί να εκραγεί οποτεδήποτε. Το θέμα είναι πως θα αποτραπεί ένας τέτοιος κίνδυνος». 

Αυτή η Συμφωνία, που συνήψαν το 2001 Αλβανοί και Σλάβοι μετά από αιματηρές συγκρούσεις (με την Ελλάδα να στέλνει οπλισμό στα Σκόπια προς αντιμετώπιση της ένοπλης εξέγερσης των Αλβανών) δεν εφαρμόσθηκε από τις σλαβικές κυβερνήσεις, επειδή έπρεπε να παραχωρήσουν δικαιώματα στους Αλβανούς -αυτά που τους αρνούνται και σήμερα ο Ιβάνοφ και ο Γκρούεφσκι-, με τα οποία όμως αποκτούν σημαντικά δικαιώματα οι Αλβανοί. 

Εν τω μεταξύ, τελειώνει η 10ήμερη προθεσμία που είχαν δώσει ατύπως ο Ζάεφ με τον Αλί Αχμέτι, στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην ήδη σχηματισθείσα συμμαχία Σλάβων και Αλβανών βουλευτών, άλλως θα συγκαλέσουν οι ίδιοι την Βουλή, παρακάμπτοντάς τον. Δηλαδή, στην πραξικοπηματική ενέργεια του Ιβάνοφ -που δεν τον αδικώ, όταν υποστηρίζει πως η παραχώρηση στους Αλβανούς των δικαιωμάτων που αιτούνται, αποτελεί την απαρχή διάλυσης του κράτους, αλλά και η μη παραχώρηση δεν θα φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα- απαντούν οι πολιτικοί με άλλο πραξικόπημα. 

Μόνον που αυτό τυγχάνει της εγκρίσεως της Δύσης, άρα η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, θα αναγνωριστεί ως νόμιμη (όπως και η συγκυβέρνηση με τους Ναζί στην Ουκρανία, όπου εκεί οι Ναζί είναι καλοί). Όλα αυτά, προσθέτουν έναν ακόμη πονοκέφαλο στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. 

Μακεδών
Πηγή Voria

το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.