Τελευταίες αναρτήσεις

13 Απριλίου 2017

Ο Θεός υπηρέτης!

«ἤρξατο νίπτειν τούς πόδας τῶν μαθητῶν» Μόλις είχε αρχίσει ο Μυστικός Δείπνος.

Τελευταίες στιγμές του Χριστού μαζί με τους μαθητές Του… Κι ενώ όλοι είχαν πάρει τις θέσεις τους γύρω από το στρωμένο τραπέζι, ο Κύριος Ιησούς προβαίνει σε μια μεγαλειώδη κίνηση, που μαρτυρούσε τον ωκεανό της αγάπης προς τους μαθητές Του και το ύψος της ταπείνωσής Του:

Σηκώνεται από το τραπέζι και βγάζει το εξωτερικό Του ένδυμα. Έπειτα παίρνει μια ποδιά, τη ζώνεται και βάζει νερό σε μια λεκάνη. Σκύβει κάτω, γονατίζει και αρχίζει να περνά μπροστά από τους μαθητές Του και έναν-έναν να τους πλένει τα πόδια. Ήταν συνηθισμένη αυτή δουλειά των δούλων: Μόλις έρχονταν οι κύριοί τους στο σπίτι ή άλλοι προσκεκλημένοι, να τους πλένουν τα πόδια, κι έτσι έπειτα να κάθονται στο τραπέζι για φαγητό. 

Αυτό το έργο των δούλων το επιτελεί τώρα ο Κύριος και Βασιλεύς του Σύμπαντος. Ένας Θεός σκυμμένος κάτω να πλένει τα πόδια των ανθρώπων! Κι έπειτα να τα σκουπίζει με την πετσέτα, με την οποία ήταν ζωσμένος.

Φτάνει κάποια στιγμή και μπροστά στον Πέτρο. 
- Κύριε, εσύ θα μου πλύνεις τα πόδια; Ο Διδάσκαλος και Θεός μου; 
- Αυτό που κάνω, Πέτρο, εσύ δεν το καταλαβαίνεις αυτή τη στιγμή. Θα το καταλάβεις όμως αργότερα. 
- Αδύνατον να το δεχθώ αυτό, εσύ να μου πλύνεις τα πόδια. Στον αιώνα τον άπαντα! 
- Εάν δεν δεχθείς να σου πλύνω τα πόδια, αλλά εξακολουθήσεις να αντιστέκεσαι εγωιστικά, να ξέρεις, δεν έχεις καμία θέση κοντά μου. 
- Ω, όχι, Κύριε. Αν είναι να πάθω τέτοια συμφορά, όχι μόνο τα πόδια μου, αλλά και τα χέρια και το κεφάλι μου πλύνε. 
- Όποιος είναι καθαρός δεν έχει ανάγκη να πλυθεί ολόκληρος, παρά μόνο τα πόδια του να πλύνει, που σκονίζονται. Έτσι κι εσείς είστε καθαροί, όχι όμως όλοι (εννοούσε τον Ιούδα). 
Τελείωσε κάποτε ο Χριστός. Φόρεσε πάλι το ιμάτιο, κάθισε στο τραπέζι και είπε: 
- Καταλάβατε τι έκανα τώρα; Εσείς με αποκαλείτε «Διδάσκαλο» και «Κύριο»· και σωστά· είμαι. Αν λοιπόν, εγώ ο Κύριος και ο Διδάσκαλος, σας έπλυνα τα πόδια, το ίδιο οφείλετε να κάνετε κι εσείς αναμεταξύ σας: να πλένετε ο ένας τα πόδια του άλλου. Υπόδειγμα σας έδωσα, ώστε όπως εγώ έκανα σε σας, έτσι να κάνετε κι εσείς ο ένας στον άλλο. Δούλοι μου είστε και απόστολοί μου. Δεν είναι δυνατόν να είστε ανώτεροι από μένα. Να με μιμείσθε λοιπόν. Αφού τώρα καταλάβατε την έννοια της πράξης μου αυτής, θα είστε μακάριοι αν αυτά τα εφαρμόζετε στη ζωή σας, έτσι ώστε όχι να θέλετε να υπηρετείσθε από τους άλλους, αλλά εσείς να τους υπηρετείτε στις ανάγκες τους. 

«ἤρξατο νίπτειν τούς πόδας τῶν μαθητῶν» 

Ένα τροπάριο που ακούμε το βράδυ της Μ. Τετάρτης λέει πως αυτός που ζώστηκε την ποδιά, έβαλε νερό μέσα στη λεκάνη και έσκυψε για να πλύνει τα πόδια των μαθητών Του είναι Εκείνος που δημιούργησε τις λίμνες και τις πηγές, τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Τέτοια ταπείνωση έδειξε ο Δημιουργός του Σύμπαντος. Τέτοια αγάπη προς το πλάσμα Του! 

Αν έχουμε έναν Θεό που ταπεινώνεται τόσο, αν έχουμε έναν Θεό που και στην άλλη ζωή το ίδιο θα κάνει σ’ εμάς – το έχει ο Ίδιος υποσχεθεί πως θα ζωστεί και θα περνά μπροστά από τους δικούς Του για να τους διακονεί (βλ. Λουκ. ιβ΄ 37) – τότε τι πρέπει να κάνουμε εμείς, φίλε μου, ο ένας για τον άλλο; Τι είμαστε μπροστά στον Θεό; Κι όμως, πόσο εξευτελιστικό μας φαίνεται πολλές φορές κάτι τέτοιο… 

Ας διδαχθούμε από την ταπείνωσή Του. Κι ας μην πάψουμε να έχουμε στο νου μας τούτο: Ο αληθινά μεγάλος δέχεται και ταπεινώνεται. Όσο πιο αξίας άνθρωπος είναι κάποιος, τόσο και βαθύτερα ταπεινώνεται. Κι όσο κανείς ταπεινώνεται για να υπηρετεί τους άλλους, τόσο και αποδεικνύει τη μεγαλοσύνη του!
 
Προς τη Νίκη, τ. 782 (Απρίλιος 2015) 
ηλ. πηγή: Αγωνιστές
ΑντέχουμεShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.