Τελευταίες αναρτήσεις

29 Απριλίου 2017

Οι τουρκικές επιδρομές στις κυπριακές θάλασσες

Η χλιαρή αντίδραση της Κυβέρνησής μας (Κυπριακής) έναντι των συστηματικών τουρκικών παραβιάσεων στις κυπριακές θάλασσες (και όχι μόνον), επεξηγήθηκε εύγλωττα από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ (Ράδιο Πρώτο, «Όλα στο Φως») με τα εξής ρητορικά ερωτήματα: «Έχω τη δύναμη να σηκώσω τα Φάντομ από την αεροπορική βάση; Έχω τη δυνατότητα από τη ναυτική βάση να βγάλω τις φρεγάτες και να ξεκινήσω να διώχνω αυτούς που με πόλεμο πήραν τη μισή μου πατρίδα;». 

Κανένας δεν εισηγήθηκε να κτυπήσουμε τα πλοία και τα αεροπλάνα της Τουρκίας, που παραβιάζουν την κυριαρχία και την επικράτεια της ΚΔ. Αυτό θα το έκανε μια χώρα που διαθέτει αυτοσεβασμό και ικανή αμυντική θωράκιση. Εμείς διαθέτουμε μόνο το διεθνές δίκαιο. 

Φυσικά, όπως έχει καταντήσει η διεθνής έννομη τάξη δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό όπλο, αλλά έστω και τύποις είναι εκεί και ο αδύνατος μπορεί να το χρησιμοποιήσει, τουλάχιστον για να διαφυλάξει στο ελάχιστο την αξιοπρέπειά του. Αν δεν το κάνει, τα πράγματα μόνο να χειροτερέψουν μπορούν. Ο επιδρομέας θα εκτραχυνθεί ακόμα περισσότερο και η διεθνής κοινότητα δεν θα υποχρεωθεί καν να αξιολογήσει τα δεδομένα και να πάρει θέση - έστω και φραστικά. Κατά συνέπεια, ο κ. Νεοφύτου περιορίζεται στη μισή αλήθεια, όταν προβάλλει το αυταπόδεικτο -πλην αδικαιολόγητο- της αδυναμίας μας. 

Αποφεύγει, για παράδειγμα, να πει πως θα μπορούσαμε να προβούμε στις ελάχιστες αμυντικές κινήσεις, όπως θα ήταν ο απλός εγκλωβισμός των τουρκικών πλοίων και αεροπλάνων με τα ραντάρ μας, ώστε να ανησυχήσει -αν μη τι άλλο- η διεθνής κοινότητα που κόπτεται για τη διαφύλαξη της ειρήνης. 

Αποφεύγει να πει ότι ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε., για να καταγγείλουμε την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Ακόμα και ένα ήπιο αλλά σαφές καταδικαστικό ψήφισμα θα ενίσχυε τη θέση μας και ίσως να οδηγούσε την Άγκυρα σε δεύτερες σκέψεις. Θα μπορούσαμε να αποταθούμε στον ΟΑΣΕ και να ζητήσουμε το πάγωμα της συμμετοχής της Τουρκίας στις δράσεις του, αν όχι την αποβολή της από τα όργανα και τις συνεδριάσεις του. 

Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μια άλλη διαθέσιμη οδός είναι η καταφυγή στα δικαστικά σώματα των χωρών που προμήθευσαν την Τουρκία με τα πλοία και τα άλλα μέσα με τα οποία παραβιάζει ασύστολα το διεθνές δίκαιο (ουσιώδη άρθρα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το Δίκαιο της Θάλασσας - έστω κι αν στο τελευταίο δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, κ.ο.κ.) και να ζητήσουμε την εφαρμογή κάποιας μορφής εμπάργκο ή τουλάχιστον την πιεστική διαμεσολάβησή τους για τερματισμό των παραβιάσεων. 

Τέλος -κι αυτό θα έπρεπε να ήταν η πρώτιστη αντίδρασή μας- θα έπρεπε να αποταθούμε στα όργανα και στους ίδιους τους εταίρους μας στην Ε.Ε., και να απαιτήσουμε αντίμετρα που θα αποδείκνυαν την προσήλωσή τους στις αρχές που διακηρύττουν και στα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται οι σχέσεις με τρίτες χώρες, καθώς και οι διαδικασίες αναβάθμισης αυτών των σχέσεων, όπως είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και η παροχή προς αυτήν των κονδυλίων εναρμόνισης, τα οποία έμμεσα επιδοτεί και η ΚΔ. 

Στις 21/4/17, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε συγκεκριμένες αποτρεπτικές ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις, αποφεύγοντας να δώσει διευκρινίσεις. Ευχόμαστε να μάθουμε ή, καλύτερα, να δούμε σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών. Ώς τότε η δυσπιστία μας θα συνεχίσει να αναπαράγεται από τοποθετήσεις όπως εκείνες του Προέδρου του «κυβερνώντος κόμματος». 

Υ.Γ.: Κάποιος πρέπει επιτέλους να μας πει, αν εξακολουθούν να λειτουργούν τα Υπουργεία μας της Άμυνας και των Εξωτερικών, ή αν έβαλαν λουκέτο. 

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΚΑΡΠΑΡΗΣ
Σημερινή
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.