Τελευταίες αναρτήσεις

4 Απριλίου 2017

Καταγγελία: Υπάλληλοι της Μεταφραστικής Υπηρεσίας «εξαλβανίζουν» τα ονόματα Βορειοηπειρωτών

Η Μεταφραστική Υπηρεσία εξαλβανίζει τα ονόματα Βορειοηπειρωτών, καταγγέλλει η Κυριακάτικη Δημοκρατία. Όπως γράφει η εφημερίδα, κάτι γίνεται στον πρώτο όροφο του τετραώροφου κτιρίου στο Μοναστηράκι, που στεγάζει τη βαρύγδουπη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκεί εδρεύουν τα Τμήματα Βαλκανικών Γλωσσών και το αντίστοιχο των Ελληνοαλβανικών Μεταφράσεων.

Η προϊσταμένη Αρχή έχει επιβάλει τη δική της «εθνική πολιτική» στις μεταφράσεις των ονομάτων ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο αλλά και των τοπωνυμίων στις «ελληνικές» περιοχές της Αλβανίας… 

Όπως καταγγέλλει επίσημος μεταφραστής της υπηρεσίας, γράφει η «Δημοκρατία», όσοι ομογενείς δεν έχουν ακόμη αποκτήσει ελληνική ταυτότητα ή ταυτότητα ομογενούς δεν μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται με την εξελληνισμένη μορφή των ονοματεπωνύμων τους και το Μεταφραστικό Τμήμα του ελληνικού ΥΠΕΞ επιβάλλει στα επίσημα χαρτιά οι Βορειοηπειρώτες να γράφονται με την εξαλβανισμένη μορφή των ονομάτων τους.

Στα επίσημα μεταφρασμένα έγγραφα από τα αλβανικά στα ελληνικά, για παράδειγμα, ο Renato Lena, που είναι ελληνικής καταγωγής Αλβανός πολίτης από το Φίερι (δεν είναι μειονοτική περιοχή), μεταφράζεται Ρενάτο Λένα, κι ας επιθυμεί ο ίδιος να γράφεται Ειρηναίος Λένας, αφού, όπως λέει, ο πατέρας του λέγεται Θύμιος, η μητέρα του Πολυξένη και ένας πρόγονός του, ο Γεώργιος Λένας, είναι ο ιδρυτής του Σώματος Εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού!

«Οι Ελλαδίτες ποτέ δεν θέλησαν ή δεν προσπάθησαν να μας ξεχωρίσουν από τους Αλβανούς…» λέει ο μεταφραστής Λευτέρης Δράζιος από το Χλωμό Πωγωνίου.

Είναι η διαρκής καταγγελία των Βορειοηπειρωτών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από το επίσημο ελληνικό κράτος αλλά και την ελληνική κοινωνία.

Στην πραγματικότητα, οι Νεοέλληνες δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να καταλάβουν τι σημαίνει για τη χώρα μας ο αλύτρωτος Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου και πόσο πολύτιμο ανάχωμα αποτελεί στις μεγαλοϊδεατικές επιθέσεις του αλβανικού εθνικισμού, που αναζωπυρώνεται επικίνδυνα στα Βαλκάνια.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στη Μεταφραστική Υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και παρά τη σαφή θέση της πολιτικής ηγεσίας του, η οποία αναγνωρίζει τον Ελληνισμό της Αλβανίας σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν συμπαγείς ή διάσπαρτοι ελληνικοί πληθυσμοί, όπως η Χειμάρρα.

Πρόκειται για ακόμα μία στενόμυαλη ερμηνεία του νόμου από υπαλλήλους που θεωρούν ότι οι Έλληνες της Αλβανίας είναι το ίδιο ξένοι όσο και οι Αλβανοί.

«Ο στυγνός δικτάτορας Χότζα είχε προκαλέσει πολλά δεινά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, αλλά δεν απαγόρευε στους Βορειοηπειρώτες να αυτοπροσδιορίζονται και να γράφουν εξελληνισμένο το ονοματεπώνυμο τους στα ελληνικά, σε όσους κατοικούσαν στις λεγόμενες μειovoτικές ζώνες. Ο,τι δεν έκανε ο Εμβέρ Χότζα στην Αλβανία τότε το κάνει σήμερα η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας» καταγγέλλει ο Λ. Δράζιος εις ώτα μη ακουόντων…

Κανένας, όμως, υπάλληλος οποιασδήποτε υπηρεσίας δεν μπορεί να «χαράσσει» δική του εθνική γραμμή. Και επειδή προφανώς κάποιοι έχουν «άγνοια κινδύνου», ας κοιτάξουν να αποδίδουν τα ονόματα των Ελλήνων στα ελληνικά πριν πέσει πάνω τους κάνας κεραυνός από τον Κοτζιά.

Δεν μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών να δίνει μάχες σε όλα τα μέτωπα και οι μεταφραστές του υπουργείου του να εξαλβανίζουν τους Έλληνες. Θα γίνει μεγάλη φασαρία λέμε…

Πηγή: tribune.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.