Τελευταίες αναρτήσεις

22 Απριλίου 2017

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Γράφει ο Νίκος Λυγερός
Μετάφραση από τα αγγλικά Βασιλική Τσατσαμπά 

Καθώς η Αίγυπτος είναι ένα διπλό σημείο επαφής για την Ασία και την Αφρική, είναι επίσης ένας στόχος για το νότιο ισλαμικό τόξο. Όπως η Αίγυπτος είναι ένα σημείο σύνδεσης με το Ισραήλ, είναι επίσης ένας σύνδεσμος που πολλοί εχθροί θέλουν να καταστρέψουν. Το σημείο ισχύος της Αιγύπτου είναι η πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα, ακριβώς όπως το Ισραήλ πράγματι , αλλά έχει επίσης τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι εξεγέρσεις στην περιοχή είναι προβλεπόμενες αλλά η δομή είναι ισχυρή χάρη στην παρουσία της ερήμου γιατί το μέτωπο είναι μικρό. Η Αίγυπτος έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην Αφρική γενικότερα, αλλά η σύνδεση με την Ασία μέσω του Ισραήλ κάνει τη διαφορά. Στην πραγματικότητα έχουμε μία παρόμοια περίπτωση με αυτή του Μαρόκο και την Ισπανία. Αυτό οφείλεται στα ανοίγματα της Μεσογείου στους ωκεανούς. Όπως οι ισλαμιστές αποφεύγουν να παίξουν σκάκι, θέλουν μόνο την ενεργοποίηση της σύνδεσης με τη Λιβύη και βεβαίως με την Αλγερία. Στην πραγματικότητα ακολουθούν την ίδια ιδέα του βόρειου τόξου που στοχεύει την Κεντρική Ευρώπη. 

Μπορούμε να δούμε ότι η Αίγυπτος πρέπει να προστατευτεί από την Μεσόγειο για να δημιουργήσει ένα δυνατό μέτωπο σε αυτό τον άπιστο πόλεμο. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σταθερότητα στην Αίγυπτο παρά μία ισορροπία που μπορεί να είναι ασταθείς. Γι’ αυτό οι δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας είναι κρίσιμα. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα με την συνδρομή των ευρωπαϊκών χωρών και του Ισραήλ είναι ακόμα πιο σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Γιατί για την Αίγυπτο αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αποκτήσει ανθεκτικότητα και να πείσει τους εταίρους να εργαστούν σε αυτή τη χώρα να δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα στην Μεσόγειο Θάλασσα. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.