Τελευταίες αναρτήσεις

30 Απριλίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ

Μεγάλα λόγια και ύβρεις κατά θεσμών και προσώπων από τους οποίους εξαρτιόμαστε, είναι «μαγκιές μαχαλά», που έλεγαν οι παλιότεροι. 

Τίποτε από όσα υφιστάμεθα δεν θα συνέβαινε αν συνεχίζαμε να ακολουθούμε τον ελληνικό τρόπο ζωής, της αξιοπρέπειας και της εντιμότητας, και δεν αφελλήνιζαν την παιδεία μας, αγνοούντες ότι για τα νυν έχουν δοθεί οι συμβουλές από τους παλαιότερους, τους οποίους όμως εξοστρακίσαμε. 

Γυρίζω πίσω χρόνια, για να ξαναφέρω στη μνήμη μας όλα όσα έχουν ειπωθεί και τα οποία παραβλέψαμε. Και κατ’ αρχάς τον στίχο της Γαλάτειας Καζαντζάκη «Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω», όχι για να απενοχοποιήσω τους πολιτικούς αλλά για να σηματοδοτήσω την δική μας ευθύνη. «Κάθε λαός είναι άξιος της ηγεσίας του», είπε ο Πλάτων και στη δημώδη παράδοση μεταφέρεται ως «Τοιούτος λαός, τοιούτοι του πρέπουν άρχοντες». 

Την δική μας ευθύνη στην λανθασμένη επιλογή αρχόντων (για τους οποίους οι Βυζαντινοί έλεγαν «λόγοι μεν ρήτορος, έργα δ’ αλέκτορος»), είχε επισημάνει ο Θουκυδίδης, γράφοντας «Δεν καταγγέλλω τους επίδοξους αυθέντες, αλλά τους προθυμότατους υποτακτικούς» («Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τους υπακούειν ετοιμοτέροις ούσι»). Ίσως, τα είπε καλύτερα ο Αίσωπος: «των οικιών υμών εμπιπραμένων, υμείς άδετε», όταν βλέπαμε πού οδηγούμασταν, αλλά αδιαφορούσαμε να πάρουμε μέτρα.

Μάλιστα δε, πολιτικοί και λαός, αντί να μελετήσουμε τα σφάλματά μας και να διδαχθούμε απ’ αυτά, προτιμούμε να αποδίδουμε ευθύνες πάντα σε άλλους. Ο Τσαρούχης όμως μας είχε προειδοποιήσει: «Κανένας κατακτητής δεν έχει επιφέρει σ’ αυτόν τον τόπο τις καταστροφές που έχουν επιφέρει οι κάτοικοι». 

Πιο παλιά, είχε γράψει ο Περικλής Γιαννόπουλος «Ελληνική φυλή, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εαυτός σου», αλλά και τα αιχμηρά «Ελληνική Φυλή είσαι ανήθικος, διότι θέλεις οι Φραγκικοί στρατοί και στόλοι να σου φυλάν τ΄ αμπέλια σου» και «Ελληνική Φυλή τι φωνάζεις; Μπήκαν κλέφτες στο μαντρί; Εάν σου βαστά έμπα διώχτους». Ακόμη παλιότερα έγραφε ο Κων. Παπαρρηγόπουλος «Είναι κίβδηλον να λέγωμεν , κάθε φοράν, ότι μας πταίουν οι ξένοι». 

Πώς φτάσαμε ως εδώ, πέρα από την αδιαφορία μας, το περιέγραψε ο Πυθαγόρας: «…εισιέναι εις τας πόλεις, πρώτον τρυφήν, έπειτα κόρον, είτα ύβριν, μετά δε ταύτα όλεθρον» («μπαίνει στις πολιτείες πρώτα η πολυτέλεια, κατόπιν ο κορεσμός, έπειτα η αλαζονεία και ύστερα ο όλεθρος (η καταστροφή)». 

Αυτή η αλαζονεία στοιχίζει στους λαούς. Μεγάλα λόγια και ύβρεις κατά θεσμών και προσώπων από τους οποίους εξαρτιόμαστε, είναι «μαγκιές μαχαλά«, που έλεγαν οι παλιότεροι. 

Ο πρωθυπουργός δεν θα εκστόμιζε ότι θα βαράει νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, αν είχε ελληνική παιδεία και γνώριζε ότι η Αντιγόνη είχε προειδοποιήσει, δια του Σοφοκλέους: «Λόγια μεγάλα ξιπασιάς, με συμφορές μεγάλες πληρώνονται». Στην προσπάθεια δε να εκβιάσει την Ευρώπη, οι Βυζαντινοί είχαν προβλέψει ότι «Ο ορύσσων βόθρον εν αυτώ εμπεσείται» (όποιος σκάβει λάκκο πέφτει μέσα σ’ αυτόν»). 

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Αριστοτέλης συνέστησε τι πρέπει να κάνει ο σώφρων ηγέτης, αντί να επιβαρύνει τον λαό με υπέρμετρη φορολογία: «Πρέπει να καταγράψουν όλες τις δημόσιες δαπάνες και μετά να περικόψουν τις περιττές και να ελαττώσουν τις μεγάλες» («δέοι αν ειδέναι τας δαπάνας της πόλεως απάσας, όπως ει τις περίεργος αφαιρεθή και ει τις μείζων ελάττων γένηται»). Για δε την για κομματικούς – προσωπικούς και μόνον λόγους καταστροφική καθυστέρηση της αξιολόγησης, πάλι ο Αριστοτέλης δίδαξε «Αν συζητούμε και σκεφτόμαστε το κάθε τι συνέχεια, θα φθάσουμε στο να μη τελειώσoυμε ποτέ». 

Χρέος μας, να πούμε στους αποτυχημένους πολιτικούς μας αυτό που είπε ο Ιωάννης Χρυσόστομος: «Εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής». Και αν δεν επιτύχουμε στην εύρεση ικανής ηγεσίας, τότε η τελευταία ελπίδα μπορεί να βρεθεί στα λόγια που εκστόμισε ο Ζήνων: «Αφ’ ης εγενόμην ναυαγός, εύρον τον ορθόν δρόμον» και ο Νίκος Καζαντζάκης: «Αν ο άνθρωπος δε φτάσει στο χείλος του γκρεμού δε βγάζει φτερούγες για να πετάξει».

Μόνον που στο τέλος του γκρεμού δεν είναι σίγουρο ότι θα βγάλεις φτερούγες, ίσως γκρεμοτσακιστείς. 

voria 

Από το: galanoleykoblog.wordpress.com
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.