Τελευταίες αναρτήσεις

6 Απριλίου 2017

Τούβα, η κοιτίδα των Τούρκων (Η κόκκινη Μηλιά)

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Πριν από αρκετό καιρό ο φίλος Ξενοφών Γιαταγάνας, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, μου διηγήθηκε πως σε ένα γεύμα είχε δίπλα του τον επίσης πανεπιστημιακό Τούρκο Σ.Α. Κουβεντιάζοντας τον ρώτησε τι σημαίνει Εργκενεκόν, η μυστική Τουρκική οργάνωση που προετοίμαζε την επιχείρηση «Βαριοπούλα». 

Ο Σ.Α. είναι τώρα φυλακισμένος στην Τουρκία μαζί με χιλιάδες άλλους ως αντιφρονών και τον αναφέρω μόνο με τα αρχικά του με την σκέψη πως η συνομιλία του αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί σαν επιβαρυντικό στοιχείο. Του είχε απαντήσει τότε πως «Εργκενεκόν» είναι η κοιτίδα των Τούρκων, κάπου στα βάθη της Ασίας.

Ένα λεκανοπέδιο γεμάτο κόκκινες μηλιές και με πανύψηλα βουνά τριγυρισμένο. Εκεί ζούσαν οι Τούρκοι. Όμως ήλθε η ανομβρία, η ξηρασία, η πείνα. Προσπαθούσαν να βρουν μια έξοδο, όμως τα υψηλά βουνά σχημάτιζαν τείχος μπροστά τους. Τότε εμφανίστηκε ένας γκρίζος λύκος (boz kurt). Ο λαός από την συμπεριφορά του λύκου κατάλαβε πως έπρεπε να τον ακολουθήσει. Ο λύκος λοιπόν τους οδήγησε σε ένα άγνωστο πέρασμα που τους έβγαλε από την Εργκενεκόν.

Αυτή ήταν η αφήγηση του Σ.Α. 
Το θέμα ήταν ενδιαφέρον για μένα και σκέφτηκα πως κάποια στιγμή θα μπορούσα να ασχοληθώ περισσότερο.

Η ιστορία αυτή είχε πολλές ομοιότητες με την εκδίωξη των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Ακόμα ο γκρίζος λύκος είναι κυρίαρχη μορφή σε πολλούς τουρκικούς μύθους.

Οι Τούρκοι μετά την έξοδο από την κοιτίδα τους γύριζαν νομάδες όπου μπορούσαν να επιβιώσουν. Δέχονταν επιδρομές από άλλα φύλλα, αλλού έφευγαν διωγμένοι και αλλού υπηρετούσαν ισχυρούς τοπικούς άρχοντες.

Σε μια από τις επιδρομές σε έναν τουρκικό οικισμό επέζησε τραυματισμένο μόνο ένα μικρό αγόρι. Εμφανίστηκε τότε μία λύκαινα που το περιέθαλψε και το έθρεψε. Το αγόρι αργότερα συνευρέθηκε με λύκαινες που γέννησαν τους δέκα γιούς του, δέκα λυκάνθρωπους. Ένας από αυτούς, ο Ασίνα έγινε ο αρχηγός του Κλαν, ανίκητος και υπεράνθρωπος χάρη στην μεικτή καταγωγή του.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ, πολλούς αιώνες αργότερα παρουσιάστηκε στον λαό του σαν απόγονος του Ασίνα, ανίκητος και υπεράνθρωπος, με έναν λύκο δίπλα του. 

Στα βάθη της Ασίας, στα σύνορα της Σιβηρίας με την Μογγολία υπάρχει μία χώρα, λέγεται Τούβα (και Τάνου Τούβα). Είναι αυτόνομη δημοκρατία στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Παλαιότερα από το 1921 ως το 1944 ήταν ανεξάρτητο κράτος. Επί Στάλιν ενσωματώθηκε στην Σοβιετική Ένωση και έγινε Αυτόνομη Σοβιετική Δημοκρατία. Έχει έκταση 170.500 τ.χ. και πληθυσμό 305.000 κατοίκους. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι και σήμερα Τουβανοί και μιλάνε τουβανικά τα οποία είναι καθαρά τουρκικά. Πολλοί κάτοικοι πιστεύουν ακόμα στην παλαιά σαμανική θρησκεία και λατρεύουν, όπως πριν από 15 αιώνες  τον θεό Τενγκρί, άρχοντα του Γαλάζιου Ουρανού. 

Οι υπόλοιποι κάτοικοι, άλλοι έχουν γίνει βουδιστές και άλλοι ορθόδοξοι χριστιανοί, από τους Ρώσους. Πρωτεύουσα της Τούβας είναι το Κιζίλ (σημαίνει κόκκινο) στις όχθες του ποταμού Γενισέ (Yenisey) και βρίσκεται 680 χμ δυτικά του Ιρκούτσκ. 

Στα βορειοδυτικά του Κιζίλ, σε απόσταση 75 χμ, βρίσκουμε μία μικρή πόλη το Τουράν, σε ένα λεκανοπέδιο περιτριγυρισμένο από πανύψηλα βουνά τα οποία προεκτείνονται και αγκαλιάζουν όλη την χώρα. Το πρώτο συνθετικό Του (Tou) ίσως είναι το πρώτο όνομα της φυλής. Το βρίσκουμε αργότερα σε Του-Κιγ που πολύ αργότερα θα γίνει Turkiye (Τουρκία) και σε μερικά ακόμα σύνθετα με πρώτη συλλαβή το Του για να φτάσουμε στο όνομα της χώρας, στο Του-Βα. 

Είναι αλήθεια εκπληκτικό που μετά από περίπου 15 αιώνες από την παρουσία τους στην ιστορία και παρά τις πάμπολλες υποδουλώσεις τους από άλλους λαούς κράτησαν αναλλοίωτη την γλώσσα και την θρησκεία τους. Ακόμα και σήμερα ο τρόπος ζωής τους είναι σε σημαντικό βαθμό νομαδικός, όπως και των προγόνων τους, από τους οποίους κάποιοι πιεζόμενοι από εισβολείς αποφάσισαν να περιπλανηθούν μακρύτερα. Τελικά αυτοί οι περιπλανώμενοι νομάδες έγιναν με την σειρά τους εισβολείς, αρπάζοντας την γη των Ρωμιών, για νέα πατρίδα τους. Κάνοντας τους Ρωμιούς σκλάβους και υπηρέτες τους. 

Δημήτρης Περδίκης
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.