Τελευταίες αναρτήσεις

2 Μαρτίου 2017

Η οριοθέτηση του Wilson

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η οριοθέτηση του Αμερικανού Προέδρου ως συνέπεια της Συνθήκης Σεβρών του 1920 και των 14 σημείων του, θέτει ένα πρόβλημα κι έναν προβληματισμό που αφορά στα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. 

Πιο συγκεκριμένα μετά τη Συνθήκη Σεβρών οι Μεγάλες Δυνάμεις ζήτησαν από τον Πρόεδρο Wilson που είχε πάρει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1919 λόγω της έντονης υποστήριξής του για τον θεσμό της Κοινωνίας των Εθνών που θα οδηγήσει στη συνέχεια στη δημιουργία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών το 1946, να χαράξει τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας. Αυτό το πρόβλημα αν δεν το εντάξουμε στο πλαίσιο της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν θα μπορούσε να ήταν μια άσκηση έξυπνης ιστορίας αφού συχνά στο παρελθόν και στο μέλλον της εποχής είχαμε ανάλογες περιπτώσεις για τα σύνορα δύο χωρών μετά από αλλαγή φάσης. 

Η καινοτομία του Woodrow Wilson προέρχεται από το γεγονός ότι δεν χάραξε την οριοθέτηση εξετάζοντας μόνο πού και ποιοι ήταν οι ζωντανοί, διότι ήξερε ότι δεν θα ήταν Δίκαιος, αφού είχε γίνει γενοκτονία. Έτσι ο Wilson σεβάστηκε τον αρμενικό πολιτισμό ως μέλος της Ανθρωπότητας κι εξέτασε ποια ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία της ύπαρξης αυτού του αυτόχθονου λαού. 

Με άλλα λόγια σεβάστηκε Δικαιώματα που θα γίνονταν πραγματικότητα μόνο το 2007 σε επίσημο επίπεδο και στα Ηνωμένα Έθνη. Το πιο εντυπωσιακό για μας όμως είναι ότι σεβάστηκε το πρώτο άρθρο των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας, αφού σκέφτηκε μαζί με τους ζωντανούς και τους νεκρούς της γενοκτονίας ως αθώα θύματα και τους αγέννητους ως επόμενους αθώους που έπρεπε να προστατέψει με μια δίκαια οριοθέτηση. Και είναι ακριβώς αυτό που έκανε. Με αυτή την έννοια είναι βέβαια και άξιος και Δίκαιος. Αφού βοήθησε την ίδια την Ανθρωπότητα, όπως πιο μετά και ο Lemkin. 

Δικαιώματα της Ανθρωπότητας

Άρθρο 1
Η Ανθρωπότητα αποτελείται από τους νεκρούς, τους ζωντανούς και τους αγέννητους ανθρώπους, είναι προικισμένη με λογική και συνείδηση. Έχει το δικαίωμα ζωής, ελευθερίας, αξιοπρέπειας και εξέλιξης στον Χρόνο. 

Άρθρο 2 
Ανθρωπότητα δικαιούται να επικαλείται όλα τα Δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη χωρίς καμία εξαίρεση. Δεν θα μπορεί καμία κοινωνία να διαπράττει πράξη βαρβαρότητας εναντίον της. 

Άρθρο 3
Η Ανθρωπότητα δικαιούται την προστασία των Δίκαιων ενάντια στη βαρβαρότητα για να ζήσει χωρίς φόβο η αθωότητά της κι έχει το δικαίωμα να ασκεί ένδικα μέσα στα διεθνή δικαστήρια κατά των πράξεων βαρβαρότητας που παραβιάζουν τις αξίες της. 

Άρθρο 4
Η Ανθρωπότητα δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα τη Γη της κι έχει το δικαίωμα να παράγει Έργο, το οποίο θα προστατεύεται στη συνέχεια ως κληρονομιά. 

Άρθρο 5
Η Ανθρωπότητα έχει δικαίωμα στην έξυπνη παιδεία και στη στρατηγική για να μη πέσει θύμα και να μη γίνει ποτέ θύτης ακόμη και άθελά της, γιατί έχει δικαίωμα να σωθεί. 

Άρθρο 6
Η Ανθρωπότητα έχει το δικαίωμα να σκέφτεται το μέλλον, να θυμάται το παρελθόν, να χαίρεται την ομορφιά και να συνεχίζει διαχρονικά την εξέλιξη δίχως ν’ αυτοκτονήσει. 

Άρθρο 7
Τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας είναι απαράγραπτα, διότι ο Χρόνος είναι μαζί μας. Με αυτήν την έννοια έχει δικαίωμα ν’ αντισταθεί στη βαρβαρότητα.

Άρθρο 8
Η Ανθρωπότητα έχει δικαίωμα να έχει ιστορία που κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει για οποιοδήποτε λόγο επειδή είναι συνέχεια διακλαδώσεων με ρίζες. 

Άρθρο 9 
Η Ανθρωπότητα έχει δικαίωμα να ζήσει χωρίς γενοκτονίες κι έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει την άμυνά της για να είναι εδώ ακόμα και μετά. 

Άρθρο 10
Κανένα άρθρο της παρούσας διακήρυξης δεν μπορεί να ερμηνευτεί έτσι ώστε να πληγώσει την Ανθρωπότητα με οποιοδήποτε έγκλημα βαρβαρότητας. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.