Τελευταίες αναρτήσεις

15 Μαρτίου 2017

ΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων 

Προ ημερών παρουσιάζαμε ένα βιβλίο μαζί με τον Σάββα Καλεντερίδη και από παριστάμενο ακροατή ήλθε το ερώτημα: Τί μάς συμφέρει να γίνει στα Σκόπια; Υπενθυμίζω τα γεγονότα. 

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου προέκυψε πολιτικό αδιέξοδο. Με μικρή διαφορά βγήκε πρώτο κόμμα το εθνικιστικό VMRO-DPMNE του πρώην Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι τα αλβανικά κόμματα, που εκπροσωπούν πάνω από το 25% του πληθυσμού, αρνήθηκαν να συνεργασθούν.

Δεύτερο ήλθε  το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, το οποίο έχει τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων και θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Όμως ο Προέδρος Ιβανόφ δεν τού έδωσε την εντολή, γεγονός που χαρακτηρίσθηκε ως συνταγματικό πραξικόπημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που απέστειλε επί τόπου την κυρία Μογκερίνι, και ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στα Σκόπια υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί η εντολή στον Ζάεφ,  εφ’ όσον συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών  μαζί με τους Αλβανούς. 

Η Ελλάς δεν έχει λόγο να υποστηρίξει μία αυθαιρεσία, η οποία ευνοεί τον Γκρούεφσκι.
Γιατί να στηρίξουμε ένα ακραίο εθνικιστή πολιτικό, ο οποίος επιδόθηκε σε  επιθέσεις κατά της ελληνικής Ιστορίας; Γιατί να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό που γέμισε τη χώρα του με αγάλματα, ονόματα αεροδρομίων, σταδίων κλπ που παρουσιάζουν τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο ως αποκομμένους από τον Ελληνισμό; Γιατί να φανεί η Ελλάς ως υποστηρίκτρια ενός πολιτικού, ο οποίος καταγγέλλεται για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων; 

Ορισμένοι φοβούνται τη συγκυβέρνηση του Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα, διότι αυτά ζητούν τη μετατροπή του κράτους σε χαλαρή ομοσπονδία με ισότιμη μεταχείριση της αλβανικής γλώσσας και σημαίας.  Πρέπει, όμως,  να σημειώσουμε ότι μετά την ένοπλη σύγκρουση Αλβανών και Σλάβων το 2001, συμφωνήθηκε να μετέχουν πάντα κάποια αλβανικά κόμματα στην κυβέρνηση. Το ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων βρίσκονται σε συνεννόηση με τα Τίρανα είναι γεγονός. Αλλά η προσπάθειά τους να αποδομήσουν τη ψευδομακεδονική ταυτότητα και να καταδείξουν ότι το κράτος είναι διεθνικό ή πολυεθνικό εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. 

Δεν είναι μόνο οι Αλβανοί που αμφισβητούν τον ψευδομακεδονισμό. Οι Βούλγαροι θεωρούν τους Σλάβους των Σκοπίων ως Βουλγάρους και έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον του «Μακεδονικού Έθνους»,  το οποίο δεν αναγνωρίζουν. Προσφάτως η Βουλγαρία πέρασε μέσω του Ευρωκοινοβουλίου τις θέσεις της ότι η «μακεδονική» μειονότητα στην Αλβανία είναι βουλγαρική. Η δε Σερβία, παρά τη σαφή σύγκρουσή της με τις αλβανικές επιδιώξεις στο Κόσσοβο, ανακοίνωσε προσφάτως ότι σκληραίνει τη στάση της προς τα Σκόπια. 

Μας συμφέρει  η καντονοποίηση των Σκοπίων, διότι έτσι θα αποδειχθεί ότι οι δήθεν «Μακεδόνες» αποτελούν μειοψηφία ανάμεσα σε Αλβανούς, Βουλγάρους και άλλες εθνότητες. Μόνον έτσι θα αλλάξει η ονομασία του κράτους.
  
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 12 Μαρτίου 2017Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το ότι οι σκοπιανοί στην πλειοψηφία τους είναι βούλγαροι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Μπορείτε να κάνετε μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο με την λέξη
"Filimena, The Widow Of Venko Markovski - We Were Bulgarians"
Και το σχετικό link για το video.
https://www.youtube.com/watch?v=F94qWQizGL0

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Ευχαριστουμε για την ενημερωση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.