3 Μαρτίου 2017

Ξεσηκωμός προσφυγικών σωματείων και φίλων της ΑΕΚ για την «Αγια-Σοφιά»

Πανστρατιά για την «Αγια-Σοφιά» κήρυξαν προσφυγικά σωματεία, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, αλλά και φίλοι της Ένωσης. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δεκάδες σύλλογοι Μικρασιατών, Κωνσταντινουπολιτών και Ποντίων συστρατεύονται στο πλευρό της ΑΕΚ για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ετοιμάζουν μάλιστα δυναμικές κινητοποιήσεις με τις οποίες θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη στάση του δημάρχου της Ν. Φιλαδέλφειας, Άρη Βασιλόπουλου. 

Ο δήμος δεν εγκρίνει την υψομετρική μελέτη, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της ΑΕΚ – η οποία έχει ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, παίρνοντας το πράσινο φως από το αρμόδιο υπουργείο και την Περιφέρεια– για την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του γηπέδου. 

«Θα φτάσουμε μέχρι τη Βουλή. Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο μια ΠΑΕ. Σήμερα είναι η ΑΕΚ, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη ομάδα με ρίζες προσφυγικές που θα έχει πρόβλημα. Τα σωματεία μπορούν να κρατήσουν ζωντανή τη μικρασιατική μνήμη. Στο νέο γήπεδο θα υπάρχουν θύρες με ονόματα μικρασιατικών πόλεων, ενώ θα γίνει και το μουσείο, ένα σημαντικό έργο για την ιστορία και τον πολιτισμό», δήλωσε στο pontos-news.gr ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της συγκεκριμένης δράσης και πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών «Ρίζες», Νίκος Καραμπουρνιώτης. 

Πρόσθεσε ότι έχει λάβει τη δέσμευση του δημάρχου για συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Συνάντηση από την οποία «θα προσπαθήσουμε να μάθουμε για ποιον λόγο δεν προχωράει η υπόθεση» όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Προσφυγικών Σωματείων και καλεί όλα τα σωματεία με ρίζες μικρασιάτικες αλλά και ποντιακές να δηλώσουν παρών στον αγώνα. «Είναι δεκάδες οι σύλλογοι που επικοινωνούν μαζί μας καθημερινά. Εμείς θα συνεχίσουμε δυναμικά. Αφού πρώτα ακούσουμε τον δήμαρχο, αν δεν λυθεί το ζήτημα, είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στη Βουλή. Θα ζητήσουμε να δούμε τον υφυπουργό Αθλητισμού και τους βουλευτές που έχουν προσφυγικές ρίζες. Κι ακόμη πιο ψηλά θα φτάσουμε εάν χρειαστεί», επισημαίνει ο Ν. Καραμπουρνιώτης. 

«Θα αντιδρούσαμε για κάθε ομάδα της προσφυγιάς» 

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας Αρχοντίας Παπαδοπούλου στο pontos-news.gr: «Εμείς, σαν σωματείο που εκπροσωπεί τις αλησμόνητες πατρίδες και την προσφυγιά, είμαστε υπέρ της κατασκευής του γηπέδου. Άλλωστε, δεν θα είναι απλά ένα γήπεδο, αλλά ένα κέντρο αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού. Στις εγκαταστάσεις του θα φιλοξενεί και το Μουσείο Ιστορίας Προσφυγικού Ελληνισμού, έναν χώρο με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Και θέλω να τονίσω ότι θα αντιδρούσαμε όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά για κάθε ομάδα που αντιπροσωπεύει την προσφυγιά». 

Τα τελευταία 24ωρα έχουν υπάρξει διάφορες ανακοινώσεις και επιστολές σχετικά με την αναγκαιότητα της κατασκευής της «Αγια-Σοφιάς» και του Μουσείου Ιστορίας Προσφυγικού Ελληνισμού. 

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», η Ένωση Μαγνησίας Μικράς Ασίας, η Ένωση Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας, ο Σύλλογος Νέο Μελί Μεγάρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», ο Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρίου, η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, η Ένωση Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας, η Ένωση Ποντίων ο «Ακρίτας» είναι μερικά από τα σωματεία που έχουν κινητοποιηθεί. Επιπλέον, αρκετοί ακόμη σύλλογοι είναι καθημερινά σε επαφή με το Συντονιστικό για να ενσωματωθούν στην κοινή δράση. 

Ακόμα, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), που αριθμεί πάνω από 200 μέλη στη δύναμή της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στηρίζει τα σωματεία της που παίρνουν μέρος στη δράση του συντονιστικού. Στο γενικό ξεσηκωμό συμμετέχει και η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, η οποία τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας των προσφυγικών σωματείων και τάσσεται στη διάθεση της διοίκησης της ΑΕΚ για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν. 

Έντονη είναι και η αντίδραση των οπαδών της Ένωσης που διαδηλώνουν καθημερινά στο δημαρχείο. 

Χωρίς βία και ακρότητες όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί, ενώ η πλευρά του δήμου καταγγέλει «κλίμα βίας και τρομοκρατίας». Μάλιστα, χθες, έβγαλε ανακοίνωση για επεισόδιο ξυλοδαρμού από ομάδα ατόμων σε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν ανεξάρτητες πηγές.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.