21 Μαρτίου 2017

Ένας κόσμος δίχως μάσκες...

Της Μάρως Σιδέρη*

Η αγάπη του ανθρώπου για πρόσωπα κρυμμένα πίσω από προσωπεία αλλοιώνει τις μεγαλύτερες αλήθειες για τον άνθρωπο, το Θεό και τη σχέση μεταξύ τους. Η ομορφότερη ιστορία για την αρχή της περιπέτειάς μας στον κόσμο της φθοράς, φοράει στις διηγήσεις μας κι αυτή ένα προσωπείο που κρύβει την αλήθεια της. Τι βγάζει τον άνθρωπο από την παραδείσια θαλπωρή; Ένας καρπός; Μια παρακοή; Μια εξαπάτηση; Ή κάτι πολύ σημαντικότερο; Αν κλείσεις τα μάτια και θυμηθείς τη χιλιοπειπωμένη ιστορία που ακόμα δεν έχουμε καλά- καλά μάθει, θα δεις ότι το τέλος για τον άνθρωπο δεν ήρθε με την παρακοή... ήρθε λίγο αργότερα... Αν η ρήξη με το Δημιουργό είχε έρθει με την παρακοή και το φάγωμα ενός απαγορευμένου καρπού, τότε γιατί, λέει η Γένεση ότι ο Θεός ζήτησε εξηγήσεις για τις πράξεις των πρωτοπλάστων; Γιατί δεν έδιωξε τα αφελή θύματα του όφη, χωρίς να διαλεχτεί μαζί τους; Προφανώς γιατί η παρακοή, παρά τη βλασφημία που έφερε, δεν ήταν αρκετή για να κλονίσει την κορωνίδα της δημιουργίας. Ο κλονισμός... ποιος κλονισμός; Ο σεισμός, ήρθε μετά την ευκαιρία που έδωσε στον άνθρωπο ο Θεός να ομολογήσει την πράξη του... κι όταν αυτή η ευκαιρία δεν αξιοποιήθηκε από τους πρωτόπλαστους, μόνο τότε, λέει η Γένεση, τελείωσε η παραδείσια ασφάλεια και άρχισε μια μεγάλη σε χρόνο και σε ωδίνες περιπέτεια για την ανθρώπινη ψυχή.

Ανοήτως η υπέροχη διήγηση της Γένεσης, γίνεται αντικείμενο συζήτησης ή αντιπαράθεσης για διάφορους μικρούς ή μεγάλους λόγους, από το είδος του καρπού ως το αν ο κήπος της Εδέμ βρισκόταν εδώ ή αλλού. Ανοήτως, η ομορφότερη και σημαντικότερη διάσταση της διήγησης ξεχνιέται... ίσως επειδή σε όλους μας αρέσουν οι μάσκες: και η σημαντικότερη διάσταση της διήγησης αυτής είναι ότι ο κόσμος του Θεού είναι ένας κόσμος χωρίς μάσκες!

Να τι είναι η μετάνοια: η συνειδητή απόφαση του ανθρώπου να βγάλει από το πρόσωπό του το προσωπείο και να δει ο ίδιος στην αλήθεια του. Αν ο Αδάμ και η Εύα είχαν πετάξει τα προσωπεία των δικαιολογιών τους, αν είχαν δει κατάματα τις επιλογές τους, τότε ίσως ο κόσμος μας να ήταν διαφορετικός. Δεν είναι τυχαίο που η περίοδος της Αποκριάς,που θυμάται το μακρινό πρόγονό μας, έχει προσωπεία που πέφτουν και ολοκληρώνεται με μια από καρδιάς συγγνώμη. Την ώρα που οι μεταμφιέσεις της καθημερινότητάς μας μπαίνουν στο περιθώριο κι ο άνθρωπος στέκει γυμνός χωρίς μάσκες και χωρίς την ψευδαίσθηση πως είναι κάποιος τέλειος άλλος, τότε αρχίζει ένας πόνος δημιουργικός, ο πόνος της αναζήτησης του προσώπου χωρίς τo προσωπείο... κι η αναζήτηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει μόνο μέσα από τη μετάνοια. 

Η ομορφιά της συγγνώμης είναι ο σεβασμός της στην ανθρώπινη αδυναμία, η εκλογίκευση των ανθρώπινων παθών. Η ίδια η λέξη μετανοώ (μετά+νους) αποκαλύπτει ότι η διαδικασία της συγγνώμης είναι μια διαδικασία έλλογη που στόχο δεν έχει την άρνηση της ατελούς ανθρώπινης φύσης αλλά την ομολογία της κάθε ήττας της, την παραδοχή της ατέλειάς της. Άρα στόχο δεν έχει τον εξευτελισμό της, αλλά την εξέλιξη του άλογου πάθους σε παθιασμένο λόγο, την αναγωγή του προσωπείου σε πρόσωπο, τη δημιουργία τελικά του ανθρώπου. 

Η συγγνώμη είναι ίσως η μοναδική παράμετρος στη διαδικασία της εξέλιξης που έχει ανάγκη την πτώση για να έχει υπόσταση: Η τελειότητα δεν θα είχε ούτε λόγο ούτε δικαίωμα να ζητήσει συγγνώμη. Μόνο η ατέλεια φέρει το δικαίωμα της μεταμέλειας, το δικαίωμα της ομολογίας ότι είναι τόσο κύριος των σφαλμάτων της όσο και των επιτυχιών της. Κι αφού η τελειότητα δεν αποτελεί συστατικό της ανθρώπινης φύσης, εκείνο το πλάσμα που δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη παύει να είναι λογικός, δεν βιώνει την ελευθερία της ατέλειας και την αναγέννηση της μεταμέλειας, άρα δεν εξελίσσεται.

Αν κάτι μας διδάσκει η Αγία Γραφή είναι ότι ο Παράδεισος δεν απαίτησε ποτέ από εμάς την τελειότητα: αυτό που απαιτεί είναι η συνειδητοποίηση της ατελούς μας φύσης, γιατί δε μας θέλει με προσωπεία. Μας θέλει με τα αληθινά μας πρόσωπα, όσο λαβωμένα κι αν είναι. Την ώρα που γονατίζω με δάκρυα στα μάτια της ψυχής και ζητώ συγγνώμη από το Δημιουργό μου, ομολογώ τέσσερα πολύ σημαντικά πράγματα για μένα:

-ομολογώ ότι δεν είμαι τέλειος, άρα αμαρτάνω,
-ομολογώ ότι δεν είμαι άκριτος αιχμάλωτος των παθών μου, άρα καταλαβαίνω το σφάλμα μου.
-ομολογώ ότι δεν είμαι δειλός, γιατί αναλαμβάνω με θάρρος το βάρος της ευθύνης μου...
-ομολογώ ότι επιθυμώ να σωθώ ως πρόσωπο και όχι σαν προσωπείο.

Την ώρα της μετάνοιας αυτό ομολογώ:

Ναι, Κύριε, είμαι αμαρτωλός και ναι, πονάω για το σφάλμα μου... και όσο κι αν φοβάμαι στέκομαι και Σου μιλώ και ικετεύω και ελπίζω στην αγάπη Σου... γιατί ναι: Θέλω να με σώσεις... όχι τη μάσκα μου... εμένα!

Γι’ αυτό κόντρα στο motto της εποχής που λέει ότι «δεν πρέπει να μετανιώνω για τίποτα», η αλήθεια είναι ότι μετανιώνω για πολλά... μετανιώνω για όσα έχω κάνει και για όσα έχω παραλείψει... και μόνο για ένα δε μετανιώνω: για τις φορές που μετάνιωσα...

Χαιρετισμός της Μάρως Σιδέρη στην Ημερίδα με θέμα: Το Μεγαλείο της Μετάνοιας στην ζωή του ανθρώπου" που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου στις 13-03-2017.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.