10 Μαρτίου 2017

Ο Ιπποκράτης και το Φαρμακονήσι

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Ο Ιπποκράτης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ιατρούς της αρχαιότητας. Θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης ιατρικής. Ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής ιατρικής και ο συστηματικός μελετητής της κλινικής ιατρικής την οποία απάλλαξε από τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες. Ακόμα ο Ιπποκράτης καθιέρωσε τον Ιατρικό Όρκο ή Όρκο του Ιπποκράτη.

Γεννήθηκε στην Κω το 460 πΧ, καταγόμενος από την Λάρισα της Θεσσαλίας. Ο πατέρας του ήταν επίσης ιατρός, στον οποίο και μαθήτευσε. Όταν τελείωσε τις σπουδές του άσκησε την ιατρική στο Ασκληπιείο της Κω. Πραγματοποιούσε συνεχώς επιστημονικά ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και δίδασκε την ιατρική στο πανελλήνιο μέχρι το τέλος της ζωής του που τον βρήκε στην πόλη της καταγωγής του, την Λάρισα το 377 πΧ, σε ηλικία 83 ετών.

Στα βόρεια της Κω βρίσκεται το Φαρμακονήσι ή Φαρμάκω. Η νήσος Φαρμακούσα κατά την αρχαιότητα. Η έκταση του νησιού είναι 4 τ.χ. Στο νησί βρίσκονται διάφορα ερείπια και ίχνη κατοίκησης από την αρχαιότητα, όπως θεμέλια αρχαίου ναού, κτήρια με ψηφιδωτό δάπεδο, πύργοι κ.ά. 

Το Φαρμακονήσι πήρε το όνομά του από την πλούσια σε βότανα χλωρίδα του, κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιπποκράτης επισκεπτόταν συχνά το νησί και μάζευε τα φυτά με τα οποία έφτιαχνε τα φάρμακά του. 

Αργότερα, κατά την Ρωμαιοκρατία το Φαρμακονήσι έγινε λημέρι πειρατών από την Κιλικία. Καταγράφεται περιστατικό, «περί την Φαρμακούσαν νήσον», όπου οι πειρατές αιχμαλώτισαν τον Ιούλιο Καίσαρα και ζητούσαν λύτρα για να τον ελευθερώσουν, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ποιος ήταν ο «αιχμάλωτός τους». 

Σήμερα το Φαρμακονήσι είναι γνωστό κυρίως από τους τουρκικούς «λεονταρισμούς» και τις αμφισβητήσεις, αλλά και από τις αντίστοιχες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών. 

Τα πολύτιμα βότανά του, τα έχουμε αφήσει στην διάθεση των χιλιάδων αρουραίων που υπάρχουν στο νησί.

Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιο σωματείο ή ίσως και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να μελετήσει και να αναδείξει το Φαρμακονήσι σαν τόπο επίσκεψης και μελέτης από βοτανολόγους από όλον τον κόσμο, με την δημιουργία μονοπατιών και ίσως κάποιου βοτανικού μουσείου. Ένα νησί που θα μπορεί να είναι επισκέψιμο και στους απλούς τουρίστες με οργανωμένες εκδρομές από τα γειτονικά νησιά. 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.