1 Μαρτίου 2017

Παρουσίασαν αύξηση αντί για μείωση τα «κόκκινα» δάνεια - Πλέον οι Έλληνες δεν μπορούν να αποπληρώσουν ούτε τα ρυθμισμένα

Οι δανειολήπτες δεν μπορούν πια να εξυπηρετούν ούτε καν να ρυθμίζουν τα δάνειά τους, φέρνοντας σε κατάσταση συναγερμού το τραπεζικό σύστημα, που παρά τις δεσμεύσεις για μειώσεις του όγκου τους δεν πιάνει τους στόχους καθιστώντας έτσι αδύνατη την διοχέτευση χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.

Τα 110 δισ. προβληματικών δανείων το 2017 πρέπει να έχουν γίνει 70 δισ. στο τέλος του 2019. Και επειδή ο χρόνος εκπνέει οι τράπεζες με καρότο τις γενναίες ρυθμίσεις και μαστίγιο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχουν εντολή να κάνουν τα πάντα για να φέρουν αποτέλεσμα. 

Τα κόκκινα δάνεια κυριάρχησαν και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους τραπεζίτες και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όπου ο Πρωθυπουργός τους ζήτησε να μειωθούν σημαντικά προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου προστέθηκαν περίπου 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια στο σύστημα, από τα οποία το 80% ήταν σε ρύθμιση. Επίσης 2,7 εκατομμύρια δάνεια, συνολικού ποσού 98,5 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες. Στις 500.000 υπολογίζονται τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών.

Οι δανειολήπτες είναι πια κουρασμένοι και απρόθυμοι να ρυθμίσουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, και παράλληλα πληθαίνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές «αφού η εσκεμμένη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δεν επιφέρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τελευταία Έκθεση της ΤτΕ.

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης και η ασάφεια γύρω από τί θα ισχύσει, έφεραν κούραση και αδράνεια και από τους δανειολήπτες. Έτσι, ενώ οι ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις έδειχναν να αποδίδουν καρπούς, η χρονοτριβή σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών δημιούργησε νέο «κύμα» καθυστερήσεων.

Οι τράπεζες πλέον δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου και πραγματοποιούν γενναίες κινήσεις για να αντιμετωπιστούν τη μεγάλη αυτή απειλή για το τραπεζικό σύστημα, προχωρώντας σε μαζικές και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις «κόκκινων δανείων» για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Από την άλλη επιταχύνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

Κίνδυνος για τις τράπεζες 

Ο αμείωτος όγκος των κόκκινων δανείων αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς το 50% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών βρίσκεται σε επικίνδυνη περιοχή. 

Να σημειωθεί ότι πέρυσι ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 14 με 15 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών το ίδιο σκηνικό θα επαναλαμβανόταν και φέτος, περίμεναν δηλαδή να πάνε σε ρύθμιση άλλα 15 δισ. ευρώ «κόκκινων» οφειλών. Προς το παρόν όμως στο «βουνό» των 108 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προστέθηκαν και άλλα 1,7 δισ. ευρώ.

Δηλαδή οι τράπεζες είναι «φορτωμένες» με 110 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια. Οι τραπεζίτες υπολογίζουν σε 60.000 τους στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι αποτελούν το 20% των δανειοληπτών και έχουν δάνεια σε καθυστέρηση συνήθως άνω των 300.000 ευρώ, ενώ στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν σημαντική οικονομική επιφάνεια, εντός και εκτός Ελλάδος, και, βάσει του Ε9, εμφανίζονται κάτοχοι περισσότερων του ενός ακινήτων.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, τα τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι κατά κύριο λόγο έχουν στόχο τον εντοπισμό και περιορισμό των συνειδητά ασυνεπών και στρατηγικών κακοπληρωτών. 

Οι ασυνεπείς 60.000 με 70.000 δανειολήπτες ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών. Από αυτούς οι μισοί έχουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και το υπόλοιπο 50% έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια. 

Συνάντηση Τσίπρα-τραπεζιτών 

Τα κόκκινα δάνεια κυριάρχησαν και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους τραπεζίτες και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μειωθούν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους τραπεζίτες ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να προσδιορίσει χρονικά το πότε, και σε επόμενη φάση η συνολική συμφωνία (ΔΝΤ, χρέος). 

Οι τραπεζίτες παρουσίασαν τις απόψεις τους για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ανάγκη να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατό το συγκεκριμένο ζήτημα.


Επιπλέον, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη, έθεσε ζητήματα ρευστότητας, επιμένοντας στη γρήγορη ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ, αλλά και το θέμα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.


Τέλος οι τραπεζίτες συζήτησαν με τον πρωθυπουργό και το ζήτημα της τραπεζικής πίστης, καθώς σημειώθηκαν εκροές καταθέσεων το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Τρελάδικο με τους απατεώνες τραπεζίτες....
Εφαγαν, έφαγαν, έφαγαν,.....
Μαζί με τα ρεμάλια τους προδότες πολιτικούς και τώρα ετοιμάζονται για το επόμενο φαγοπότι....
250 δις ευρω πήραν από χορηγήσεις του κράτους και από τα μνημόνια οι τραπεζίτες....

Που πήγαν όλα αυτά;
Στα σεντούκια τους...

Αν τα είχαν ρηξει στην οικονομία και στην αγορά με δάνεια και επενδύσεις, η τεχνητή κρίση θα είχε τελειώσει εδώ και χρόνια....
Ομως γι αυτό την λέμε τεχνητή κρίση....
Διότι αποφασίστηκε από συγκεκριμένα κέντρα και συμφέροντα τα οποία θέλουν την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, ώστε οι αντιστάσεις του να πέσουν και να προχωρήσουν (όπως προχωρούν) στην εξαγορά "αντί πινακίου φακής" κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της πατρίδας μας.... 

Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ενώ τα επιτόκια καταθέσεων έχουν φτάσει στο μηδέν, τα επιτόκια καρτών, δανείων κλπ είναι στα ύψη;
Και γιατί το κράτος δεν ενδιαφέρεται γι αυτά;
Κι όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει τον πολίτη από τον κλέφτη απατεώνα τραπεζίτη, αλλά τον αναγκάζει (τον πολίτη) να κάνει και τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπέζης για να ενισχύεται κι άλλο ο κλέφτης...

Μιλάμε για σύσταση συμμορίας κράτους - τραπεζών κατά των πολιτών....
Στα πλαίσια αυτά είναι και η συνεργασία των δύο απατεώνων (ανθελληνικού κράτους και κλέφτη τραπεζίτη) στο ρουφιανιλίκι κατά του πολίτη....
Ο τραπεζίτης ρουφιανεύει τον πολίτη (υποτιθέμενο πελάτη του) και καρφώνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στο κράτος....

Ταυτόχρονα μέσα στην "αγαστή" συνεργασία των απατεώνων είναι και η θέληση των τραπεζών την οποία το κράτος φυσικά θα εκπληρώσει, στο να γίνουν οι πλειστηριασμοί των κατοικιών ηλεκτρονικοί.... (μην ξεχνάμε ότι στα δικαστήρια πέφτει πολύ ξύλο σε αυτές τις δίκες και αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί)

Μην ξεχνάμε ότι ένας από τους στόχους της τεχνητής κρίσης είναι να χάσουν οι Ελληνες τα σπίτια τους, καθώς στην Ελλάδα είχαμε μέχρι προ της κρίσης, το μεγαλύτερο ίσως παγκοσμίως ποσοστό ιδιοκατοίκησης...
Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διάθετε τουλάχιστον ένα σπίτι ιδιόκτητο.... 

Οπως και να έχει η αντίσταση πρέπει να συνεχιστεί....
Συνεχίζουμε ακάθεκτοι όλοι να σηκώνουμε ότι διαθέσιμα έχουμε σε καταθέσεις....
Ετσι θα σώσουμε ότι μπορεί να περισωθεί από το κούρεμα καταθέσεων (που είναι πολύ κοντά), αλλά και ότι μπορεί να σωθεί από την κατάρρευση και κατάργηση του ευρώ.... 

Ετσι κι αλλοιώς όπως το έχουμε ξαναπεί σε δεκάδες άρθρα οι τράπεζες μετά τα capital control που έκαναν με εντολή Ε.Ε. και ΕΚΤ για να πανικοβάλλουν τον κόσμο να μην ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015, αλλά και την γενικότερη στάση τους απέναντι στους πολίτες όλα αυτά τα μνημονιακά  χρόνια, έχασαν το μοναδικό προϊόν που πουλούσαν..... την εμπιστοσύνη (κοινώς τραπεζική πίστη).

Σήμερα δεν τους έχει πλέον εμπιστοσύνη ΚΑΝΕΝΑΣ.... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.