Τελευταίες αναρτήσεις

13 Μαρτίου 2017

Γιουγκοσλαβικά υστερόγραφα

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος  

Η ακυβερνησία στην ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο να θεωρεί υπαρξιακή απειλή για τη χώρα την επέκταση της επίσημης χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αλλά και την εκλογή Αλβανού ως προέδρου της Βουλής, εκπλήσσει μόνον για την έκπληξη όσων εκπλήττονται. 

Από την εποχή της ένοπλης αλβανικής εξέγερσης την άνοιξη του 2001 στο Τέτοβο και τη Συμφωνία της Οχρίδας τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, είναι ζήτημα χρόνου η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε Διζωνική Συνομοσπονδία ή στη διχοτόμησή της: Ο,τι νομιμοποιήθηκε με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, η χειραφέτηση των Αλβανών δεν μπορεί να αποτραπεί στη βορειοδυτική περιοχή της ΠΓΔΜ. 

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η μετατροπή της ΠΓΔΜ σε Βοσνία ή η διάλυσή της, αλλά συνολικά η εύθραυστη σταθερότητα στο σύνολο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στο όνομα ποιων αρχών και ποιας πολιτικής ορθότητας θα μπορέσει η Διεθνής Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε., να αρνηθεί στους Σέρβους της Βοσνίας τη σταδιακή χειραφέτηση που προσφέρει στους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, και στη συνέχεια στο όνομα ποιων αρχών το Βελιγράδι θα αρνηθεί ανάλογη πορεία στους Αλβανούς της Νοτιοδυτικής Σερβίας και τους Ούγγρους της Βοϊβοντίνας; 

Επιπλέον είναι βέβαιο ότι απόσχιση των Σέρβων της Βοσνίας θα πυροδοτήσει μια συμμετρική δυναμική στους Κροάτες της Ερζεγοβίνης, χωρίς η ένταξη στην Ε.Ε. να μπορεί να συγκρατήσει την εμπλοκή του Ζάγκρεμπ, και με το υπόλοιπο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να μην έχει άλλη επιλογή παρά να σχηματίσει ένα αμιγές μουσουλμανικό κράτος. 

Ολα τα παραπάνω με δεδομένη την έλλειψη βούλησης και δυνατότητας τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ να κινηθούν αποτρεπτικά ή κατασταλτικά, με τις όποιες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ήθελαν διατυπωθεί στις Βρυξέλλες να αποτελούν ρητορική χωρίς αντίκρισμα. 

Στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι πρωταγωνιστές των συγκρούσεων της δεκαετίας του’90 εγχώριοι συν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ είχαν μια αντίληψη μεταβλητής γεωμετρίας περί σεβασμού των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας: Ο μεγαλοϊδεατισμός της Μεγάλης Σερβίας οδήγησε σε δύο στρατιωτικές επεμβάσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εθνοκάθαρση των Σέρβων στην Κράινα της Κροατίας και τη βίαιη αφύπνιση του αλυτρωτισμού της Μεγάλης Αλβανίας στο Κόσοβο και στην ΠΓΔΜ. 

Σε ό,τι όμως αφορά τη νοτιότερη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία και βόρειο γείτονά μας, από τον Σεπτέμβριο του 1991 οι ευθύνες δεν είναι τόσο στη στάση της Δύσης του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. όσο στην τυχοδιωκτική ανευθυνότητα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μετά την αποχώρηση του σώφρονα και μετριοπαθή Γκλιγκόροφ από την Προεδρία:

Τα Σκόπια αντί να λύσουν όλες τις εκκρεμότητες με την Ελλάδα, τη μόνη χώρα που δεν έχει εδαφικές σε βάρος τους διεκδικήσεις, δεν αμφισβητεί ούτε την ανεξάρτητη κρατική τους υπόσταση, ούτε την ξεχωριστή εθνική τους ταυτότητα, όπως πράττουν όλοι οι υπόλοιποι γείτονές της, επέλεξαν ένα επικίνδυνο και γελοίο ντελίριο ψευδομακεδονικού σοβινισμού, προφανώς για να εκτονώσουν τη νόμιμη ανησυχία των Σλαβομακεδόνων για τις συνεχείς υποχωρήσεις στον αλβανικό αλυτρωτισμό. 

Το ερώτημα που τίθεται και άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας είναι αν μετά την αναπότρεπτη σταδιακή ή και απότομη απόσχιση των Αλβανών θα μπορέσει η ΠΓΔΜ να επιβιώσει ως ακρωτηριασμένο αλλά αμιγώς σλαβομακεδονικό κράτος ή αν η πολιτική ελίτ της χώρας αναζητήσει ευρωπαϊκή και ατλαντική ασπίδα στη γειτονική και ομοεθνή Βουλγαρία, το διαβατήριο της οποίας χορηγείται σε λίγες ώρες σε όποιο Σλαβομακεδόνα της ΠΓΔΜ υποβάλλει τη σχετική αίτηση στις βουλγαρικές προξενικές αρχές. 

Αν ο Γκρουέφσκι καθυστερημένα ανακαλύπτει την υπαρξιακή απειλή για τη χώρα του που συνιστά ο αλυτρωτισμός της Μεγάλης Αλβανίας, οι συμπολίτες του ανακαλύπτουν ότι δεν πρόκειται να τους προστατεύσουν οι ανδριάντες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Μεταβλητή γεωμετρία 

Στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι πρωταγωνιστές των συγκρούσεων της δεκαετίας του ’90 εγχώριοι συν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ είχαν μια αντίληψη μεταβλητής γεωμετρίας περί σεβασμού των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. 

Πηγή "Ημερησία"Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.