8 Μαρτίου 2017

Διαβάζω, αντιγράφω, γράφω πολύ προσεκτικά

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Όταν ψάχνεις βρίσκεις, όταν διαβάζεις  κάτι καταλαβαίνεις και μετά, αφήνεσαι στις σκέψεις σου. Απαντήσεις δεν υπάρχουν ποτέ. Για παράδειγμα: Διαβάζω τακτικά το https://justiceforgreece.wordpress.com και ανακαλύπτω θέματα. Όχι εύκολα θέματα.
«Δύσκολα». Σκληρά. Πολλές φορές μέχρι και μηνύσιμα. Άλλες φορές τα χρησιμοποιώ με φειδώ και προσοχή γιατί το  blog τα λέει πολύ…χύμα και τσουβαλάτα. Άλλες φορές, τα ….ψιλοφοβάμαι. Είναι πολύ «χοντρά πράγματα»  που εκτός από τόλμη, χρειάζονται και σχολαστική τεκμηρίωση. Πάντα όμως, ΚΑΤΙ μένει.

Τώρα  δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Πόσες και ποιες καταγγελίες να υιοθετήσω και πόσα ερωτήματα να θέσω.  Θα το αντιμετωπίσω κι αυτό προσεκτικά. Έτσι κι εσείς να το διαβάσετε. Λοιπόν:

«Άγνωστο δανεισμό 675 δις ευρώ» κατήγγειλε το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Έκθεσή του για τον Απολογισμό του Κράτους για το  2015. Εμπλεκόμενοι, εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.Δ.Η.Χ.) και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσα αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο (σελίδες 14, 15 και 16) είναι αποκαλυπτικά:
«Τα πιστωτικά έσοδα (δανεισμός) παρουσιάζουν αύξηση, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κατά  675 δις ευρώ, ανερχόμενα συνολικά σε 771 δις. Η σημαντική απόκλιση των πιστωτικών εσόδων από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο, δια του Ο.Δ.Δ.Η.Χ., προέβη,  το 2015 σε (μη προβλεφθείσα στον προϋπολογισμό) σύναψη πράξεων πώλησης τίτλων με συμφωνία επαναγοράς με τους φορείς που μετέχουν στο «κοινό κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων», του οποίου η διαχείριση έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.»

Αν κάπου «το χάνετε», ξαναδιαβάστε το. 
Συνεχίζουμε:

«Οι συμφωνίες επαναγοράς αποτελούν χρηματοοικονομικό εργαλείο, που χρησιμοποιείται από τη διοίκηση προκειμένου να καλύψει τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας. Κατά συνέπεια, αποτελεί βραχυπρόθεσμο εσωτερικό δανεισμό, στον οποίο μετέχουν οι φορείς του Δημοσίου και δεν προσμετράται στο επίσημο χρέος. Για τη χρήση 2015, ως προς τις πράξεις πώλησης τίτλων με συμφωνία επαναγοράς, προϋπολογίστηκε ποσό  44 δισεκατομμυρίων ευρώ, πλην όμως το ποσό των πράξεων αυτών ανήλθε σε 694.206.470.059,16, έναντι ποσού € 97.153.994.700,95 στη χρήση 2014 (αύξηση κατά 614,54%)». Δηλαδή; Προυπολογίζουμε να δανειστούμε 44 δις αλλά δανειζόμαστε 694 δις;

«Εν προκειμένω, πάντως, δεν προκύπτουν με ακρίβεια ούτε οι φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στον εν λόγω βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ούτε το πού διοχετεύτηκε η ρευστότητα που προκλήθηκε από τις ανωτέρω πράξεις. Ως προς το πρώτο ζήτημα με το 59488/08.09.2016 έγγραφο  του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τον ΟΔΔΗΧ, ζητήθηκε αναλυτική κατάσταση των φορέων που συμμετέχουν στο «κοινό κεφάλαιο» και επομένως στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά με την απαντητική του επιστολή ο ΟΔΔΗΧ δεν παρείχε επαρκή πληροφόρηση.» Δηλαδή; Το  Ελληνικό Δημόσιο γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και ποιος το δημιούργησε το Συνέδριο;.

Γράφει το https://justiceforgreece.wordpress.com: «Στις σελίδες 27, 28 και 69 της Εκθέσεως παρατηρούμε να αναφέρονται (με τα ….δικά τους λόγια ελπίζω και όχι τόσο «χοντρά») τα εξής συγκλονιστικά σχετικά με τους όρους των repos (συµφωνία επαναγοράς - repurchasing agreements  των πιστωτικών εσόδων (δανεισμού) που, απ ό,τι φαίνεται, έχει λάβει το ελληνικό κράτος χωρίς να το εξαγγείλει πουθενά το ίδιο: 
  • εκδόθηκαν και πληρώθηκαν ισόποσα 
  • ….αλλά για να εκδοθούν ρέπος, χρειάζονται αντίκρισμα κι αυτό το αντίκρισμα είναι τα 675 δις που τα βρήκαν μάλλον από εσωτερικό δανεισμό 
  • …… δηλαδή, πήραν ή αν θέλετε μάζεψαν όλη την περιουσία και όλα τα αποθεματικά όλων των ταμείων και όλων των δήμων/περιφερειών και όλων των οργανισμών και όλων των υπηρεσιών του κράτους… 
  • ..... το ποσό αυτό όμως είναι τεράστιο, άρα, δέσμευσαν και κάτι υπερπολύτιμο 
  • πιθανόν να δέσμευσαν ίσως ακόμη και τον χρυσό της Ελλάδος που φυλάσσεται στα θησαυροφυλάκια της Ουάσινγκτον ή ίσως όλο μας τον ορυκτό πλούτο που πλέον όλοι ξέρουμε ότι είναι αξίας πολλών τρις ευρώ…
Συνεπώς, εμείς ως  χώρα δανειζόμαστε κάθε έτος σχεδόν τα διπλάσια από  το συνολικό δημόσιο χρέος μας και αυτό παραμένει το ίδιο; 

Σκοπεύουν οι κυβερνώντες να δανειστούν το 2017 επιπλέον 563 δις ευρώ; Πως θα έρθουν αυτά τα χρήματα στην χώρα μας; Τι σκοπεύετε να τα κάνετε; Το 2015 δανειστήκατε κρυφά 675 δις ευρώ και; Ποιος τα πλήρωσε;

Δεν ξέρω ΤΙΠΟΤΑ. Τα αντιγράφω προ-σε-κτι-κά. Θα υπάρξουν εξηγήσεις;



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.