8 Μαρτίου 2017

Ο χριστιανισμός υπό διωγμό; Νέες σταυροφορίες κατά των Χριστιανών; (μέρος 1ο)

«Αν θα φύγουν οι χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή, δεν θα μιλάμε πλέον για αραβικό αλλά για ισλαμικό κόσμο, δεν θα μιλάμε για θρησκευτικό πλούτο, αλλά για ισλαμική θάλασσα...»
Kamal Suleiman Salibi, Λιβανέζος ιστορικός

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτικός Συντάκτης
giota.houliara@gmail.com 


Τόνοι μελάνι χύθηκαν, πλήθος άρθρα γράφτηκαν, στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, και πολιτικές εκπομπές αφιέρωσαν παράθυρα τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων για τον ερχομό των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στην Ελλάδα την άνοιξη του 2015.

Το γεγονός αποτέλεσε πεδίο διαμάχης και σε πολιτικό επίπεδο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη να επισημαίνει στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ότι επί των ημερών της νέας κυβέρνησης έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα δυο αρχηγοί κρατών, το «Άγιο Φως» και τα «λείψανα της Αγίας Βαρβάρας».

Στη συνέχεια η σκυτάλη των δηλώσεων δόθηκε στο Ποτάμι, που σχολίασε ειρωνικά την υποδοχή για να απαντήσουν οι ΑΝ.ΕΛ. Κάπου ενδιάμεσα δημοσιοποιήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει φωτιά. Οι μισοί χρήστες ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους άλλους μισούς, καθώς στο όνομα της ανεξιθρησκείας και της νέας τάξης πραγμάτων, οι εικόνες των πιστών Χριστιανών που περίμεναν ώρες για να προσκυνήσουν τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας δεν ήταν επιτρεπτές, ενώ, σύμφωνα με τους ορθολογιστές, η μεταφορά των λειψάνων στο Νοσοκομείο Αγ. Σάββας παρέπεμπε σε μεσαιωνικό σκοταδισμό.Εδώ να σημειώσουμε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Χριστιανοί, από τον πρώτο κιόλας αιώνα, έχουν ευαισθησία με τα οστά των κοιμηθέντων, για τους Χριστιανούς δεν υπάρχουν πτώματα, υπάρχουν κοιμηθέντες, καθώς πιστεύουν στη μετά θάνατο ζωή αλλά και στην αξία του ανθρωπίνου σώματος, ακόμη και νεκρού.

Παρόμοιες αντιδράσεις θρησκευτικής αντιπαράθεσης είχαν ξεσπάσει το 2015 και παραμονές της εορτής του Πάσχα, όταν η Ένωση Αθέων, με επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας ζήτησε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του «Αγίου Φωτός» με έξοδα του Ελληνικού κράτους, κάνοντας λόγο για μια «μη απαραίτητη πολυτέλεια» την εποχή της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, η ένωση ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό κράτος η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα όταν κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων σχετικά με την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα καθώς και τη μεταφορά των λείψανων της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους, χαρακτηρίζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες ως περιττές και προκλητικές δαπάνες. Οι οχτώ βουλευτές (πρόκειται για τους Φωτεινή Βάκη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Αννέτα Καββαδία, Φρόσω Καρασαρλίδου, Αγλαΐα Κυρίτση, Στέφανο Σαμοΐλη, Μερόπη Τζούφη και Γεράσιμο Μπαλαούρα) τόνισαν πως η «αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός και η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας με έξοδα του Ελληνικού κράτους, δεν συνιστούν ούτε θρησκευτική υποχρέωση, ούτε καν μια μακραίωνη παράδοση» επισημαίνοντας πως η μεταφορά του Αγίου Φωτός αποτελεί σύγχρονο έθιμο, ενώ η μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στα νοσοκομεία για προσκύνημα των πιστών «συνιστά ενόχληση σε ανθρώπους που είναι πιστοί άλλων δογμάτων ή άθεοι».

Κανείς, όμως, από τους παραπάνω δεν ενοχλήθηκε ούτε μίλησε για σκοταδισμό όταν κάθε Νοέμβριο τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται στον Πειραιά και γιορτάζουν με αίμα την Ασούρα, την ιερή για εκείνους ημέρα κατά την οποία κορυφώνεται το πένθους για το μαρτύριο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σκληρό έθιμο στο οποίο οι πιστοί αυτοτραυματίζονται, επιχειρώντας να βιώσουν το σωματικό πόνο και την αγωνία του εγγονού του Προφήτη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ιμάμης Χουσεΐν που σκοτώθηκε μαζί με συντρόφους του στη μάχη της Κερμπάλα, αποκεφαλίστηκε και το πτώμα του ακρωτηριάστηκε, με αποτέλεσμα πολλοί σιίτες να τιμούν την επέτειο με αυτομαστίγωση, μέχρι του σημείου να αιμορραγούν. Επίσης, κανείς δεν μίλησε για περιττή πολυτέλεια και έξοδα όταν κατατέθηκε η τροπολογία για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό, το κόστος του οποίου θα αγγίξει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε ζητηθεί το 2006 από τον δήμο Αθηναίων για ανάπλαση/αναβάθμιση με στόχο την καλυτέρευση της ζωής των Αθηναίων πολιτών. Αλλά η τότε κυβέρνηση, με απόφαση του Αρείου Πάγου, ακύρωσε την εκποίησή της.

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική στιγμή που οι Χριστιανοί ανά τον πλανήτη καλούνται να αντιμετωπίσουν διώξεις που μας παραπέμπουν στην εποχή της Πρωτοχριστιανικής περιόδου με τις σταυρώσεις, τους αποκεφαλισμούς, τους λιθοβολισμούς και τις ρωμαϊκές αρένες. Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τη Μέση Ανατολή, όπου επί χρόνια οι χριστιανικοί πληθυσμοί χρησιμοποιήθηκαν ως προγεφυρώματα των δυτικών συμφερόντων που επεδίωκαν την εκμετάλλευση των πετρελαίων της περιοχής, περιγράφουν δραματικές καταστάσεις. Οι περιοχές πέφτουν στο έλεος των Ισλαμιστών η μια μετά την άλλη. Αμέτρητες ζωές έχουν χαθεί σε χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, το Πακιστάν, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Κένυα και η Νιγηρία. Οι αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, αυτές της Μέσης Ανατολής, εξαφανίζονται με το Ισλαμικό Χαλιφάτο να επιδίδεται σε φρικαλεότητες.

«Δεν πιστεύω στην δημοκρατική έκβαση της αραβικής άνοιξης» είχε δηλώσει ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων με αντικείμενο τον ολοκληρωτισμό και το Ισλάμ, Τιερύ Βολτόν. «Πολύ φοβούμαι ότι η διείσδυση του εθνικιστικού και φανατικού Ισλάμ σε κοινωνίες όπως η αιγυπτιακή, για παράδειγμα, σε βάθος χρόνου θα καταλήξει σε ένα νέο και πολύ επικίνδυνο ολοκληρωτισμό θρησκευτικού χαρακτήρα. Η αρχή της διαδικασίας αυτής έχει ήδη προχωρήσει αν δει κανείς τί συμβαίνει με τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή και στο μουσουλμανικό κόσμο γενικότερα» είχε σχολιάσει. 

Η γενικότερη εικόνα των Χριστιανών στη Μ. Ανατολή ήταν εδώ και χρόνια η σταδιακή «έξοδος» τους λόγω διώξεων, βίαιων αναταραχών και μηδενικών οικονομικών ευκαιριών.Έπειτα, όμως, από τις πρόσφατες κτηνωδίες του Ισλαμικού Χαλιφάτου, το οποίο αναδείχθηκε κυρίως μετά τις Αραβικές εξεγέρσεις, οι χριστιανικοί πληθυσμοί, όσοι, τουλάχιστον, έχουν απομείνει, μεταναστεύουν μαζικά καθώς αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή Χαλδαίος καθολικός, παράγοντας της ιρακινής κοινότητας στην Ελλάδα «για να μείνει κάποιος χριστιανός πρέπει να πληρώσει κεφαλικό φόρο στους τρομοκράτες, το λεγόμενο “τζίζια”, το οποίο έχουν καθορίσει σε 250 δολάρια τον μήνα ανά άτομο, όταν μια οικογένεια χρειάζεται 200 δολάρια για να ζήσει. Διαφορετικά, αν θέλει να μείνει πρέπει να αλλαξοπιστήσει, να γίνει δηλαδή μουσουλμάνος, και αν δεν κάνει τίποτε από αυτά πρέπει να φύγει αφήνοντας πίσω όλη την περιουσία του. Αν σε πιάσουν να μεταφέρεις κειμήλια, χρυσαφικά, χρήματα και τέτοια, σε εκτελούν. Υπό αυτές τις συνθήκες, η φυγή είναι μονόδρομος». 

Στη Μοσούλη, πόλη κλειδί για την παρουσία του χριστιανισμού στο Ιράκ, οι Χριστιανοί ήταν 30.000 σε σύνολο 2 εκατ κατοίκων, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, ως το βράδυ της 9ης Ιουνίου 2014, που η πόλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών. Ακολούθησαν εκτελέσεις, βιασμοί, απαγωγές. Αυτή ήταν η εικόνα που έδωσε ο ΟΗΕ ενώ οι τζιχαντιστές κάλεσαν τους Χριστιανούς είτε να γίνουν Μουσουλμάνοι και να πληρώσουν τον ειδικό φόρο ή να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλιώς θα εκτελεστούν. Τα σπίτια των Χριστιανών σημαδεύτηκαν με το γράμμα Ν που σημαίνει «Ναζωραίος», υποτιμητικός όρος με τον οποίο αποκαλούν τους Χριστιανούς, ενώ έγραφαν στην πόρτα των σπιτιών «Αυτό το σπίτι ανήκει στο Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Στο μεταξύ, ενώ οι «δυτικές δυνάμεις» συνέχισαν να ενισχύουν τη συριακή αντιπολίτευση ο μητροπολίτης Ιλαρίων και πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους Χριστιανούς στη Συρία, μιλώντας για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο κατά των 2,5 περίπου εκατομμυρίων Ελληνορθόδοξων και καθολικών Χριστιανών, με στόχο να μην μείνει κανείς στην αραβική χώρα. Να σημειωθεί ότι ο Χριστιανισμός στη Συρία υπάρχει ήδη από τον πρώτο αιώνα μ.Χ, ενώ ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ Αλ Άσαντ ως Αλεβίτης δεν είναι φανατικός μουσουλμάνος και επομένως είναι ανεκτικός προς τους Χριστιανούς, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τους Ισλαμιστές «εμπόδιο» στα σχέδια τους για την εγκαθίδρυση ενός ακόμη θρησκευτικού/φανατικού κράτους στην περιοχή. Εξάλλου, όπως αποκαλύπτουν νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) από το 2012 οι Σαλαφιστές, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, και η AQI (η Αλ Κάιντα του Ιράκ), τρεις φανατικές οργανώσεις που επιθυμούν την επιστροφή στον πουριτανικό τρόπο ζωής των μουσουλμάνων του 7ου αιώνα μ.Χ. είναι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της εξέγερσης στη Συρία με μοναδικό τους σκοπό να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος σαλαφιστών.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν απέδειξαν πως τα λόγια του μητροπολίτη ήταν κάτι παραπάνω από προφητικά, όχι μόνο για την περιοχή της Συρίας, αλλά για όλες τις χώρες που ο ισλαμισμός ανεβαίνει. Σε ιστοσελίδες τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος καθώς και λογαριασμούς Τζιχαντιστών στο twitter αναρτήθηκε βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων χριστιανών κοπτών. Το βίντεο πολύ προσεκτικά σκηνοθετημένο ξεκινούσε με τη φράση: «Ένα μήνυμα υπογεγραμμένο με αίμα για όλα τα έθνη του σταυρού». Στο κάτω μέρος της εικόνας αναγραφόταν: «Οι άνθρωποι του σταυρού, οι οπαδοί της εχθρικής αιγυπτιακής εκκλησίας» ενώ ο αρχηγός των δολοφόνων ακούγεται να απειλεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα κατακτήσει τη Ρώμη. Ως τοποθεσία όπου έγινε η σφαγή των χριστιανών αναφέρεται «η ακτή του Wilayat Tarabulus στη Μεσόγειο θάλασσα», υποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το βίντεο γυρίστηκε κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες Αιγύπτιοι Χριστιανοί μετά την εξέγερση του 2011 στην Αίγυπτο για να αναζητήσουν εργασία.

Λίγες ημέρες μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων αναρτήθηκε και νέο βίντεο διάρκειας 29 λεπτών. Σ΄αυτό φαίνεται μια ομάδα τουλάχιστον 16 ανδρών με κομμένο το λαιμό τους σε μια παραλία και μια ομάδα 12 άλλων οι οποίοι εκτελούνται με σφαίρες σε μια ερημική περιοχή. Οι Ισλαμιστές τόνισαν πως τα θύματα ήταν Χριστιανοί από την Αιθιοπία. Ταυτόχρονα εικόνες με καταστροφές που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, από τους ίδιους τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έδειχναν τη μανία τους να ξεσπά, αυτή τη φορά, στις εκκλησίες, τις εικόνες και γενικά σε όλα τα σύμβολα της χριστιανικής πίστης έχοντας ως στόχο τους να «ξεριζώσουν » οτιδήποτε αντιβαίνει την ιδεολογία τους.

συνεχίζεται στο 2ο μέρος 

Geopolitics 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.