Τελευταίες αναρτήσεις

15 Μαρτίου 2017

150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Στις 15 Μαρτίου 2017 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ μία νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τα 150 χρόνια του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών.

Τα έξη γραμματόσημα της σειράς είναι τα εξής: 

0.10 € Το φιλί, όστρακο από κύλικα (500.000 γραμματόσημα)
0.50 € Ο Οδυσσέας των Αντικυθήρων (500.000 γραμματόσημα)
0.72 € Ο Διαδούμενος (1.000.000 γραμματόσημα) 
0.90 € Ο Ποσειδώνας της Λιβαδόστρας (500.000 γραμματόσημα)
1.50 € Αθηναίος Έφηβος (2.000.000 γραμματόσημα) 
2.00 € Η Μυκηναία (100.000 γραμματόσημα) 

Συνολική αξία της σειράς 5.72 ευρώ. 

Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από την Μυρσίνη Βαρδοπούλου και τυπώθηκαν από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε φύλλα των 25 τεμαχίων σε πολυχρωμία – όφσετ. 

Θα πωλούνται από τα ΕΛ.ΤΑ για ένα χρόνο, μέχρι 14 Μαρτίου 2018 εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. 

Το γραμματόσημο των € 0.72 κυκλοφόρησε και σε αυτοκόλλητο, σε τευχίδια των 10 τεμαχίων. Κυκλοφόρησαν 15.000 τέτοια τευχίδια. 


Ακόμα κυκλοφόρησαν και 6 μπλοκ (φεγιέ), ένα με κάθε γραμματόσημο της σειράς, που πωλούνται σε σετ, και τα έξη μαζί, στην τιμή της σειράς (5.72 €), σε ποσότητα 7.000 τεμαχίων έκαστο. 

Ακόμα από τα ΕΛ.ΤΑ προσφέρονται και σειρές σε κάρτες μάξιμουμ, σειρές σε φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας. Επίσης ειδικοί αναμνηστικοί φάκελοι με μετάλλιο. Ακόμα σε ιδιαίτερες συσκευασίες, τυποποιημένες σειρές και απλά λευκώματα. 

Το σημερινό κτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών θεμελιώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1866 σε οικόπεδο που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα. Ολοκληρώθηκε το 1889 χάρη στη δωρεά των ευεργετών Δημητρίου και Νικολάου Βερναρδάκη, ομογενών από την Αγία Πετρούπολη. Τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία και την κοινότητα Μυκηνών. Τα αρχικά σχέδια ήσαν του αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λάνγκε, τα οποία αργότερα τροποποιήθηκαν από τους Παναγή Κάλκο, Αρμόδιο Βλάχο και Έρνεστ Τσίλλερ. Τον 20ο αιώνα έγιναν επεκτάσεις του αρχικού κτηρίου σε σχέδια των Αναστασίου Μεταξά, Γεωργίου Νομικού και Περικλή Καραντινού. 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Photo: Thomas Wolf, www.foto-tw.de
Τα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα σε εκθέματα, διεθνώς, μουσεία. Στα υπόγεια του μουσείου, σε χώρους μη προσβάσιμους στο κοινό, υπάρχουν όμως  ευρήματα τόσα που θα χρειάζοντο για να εκτεθούν ένα κτήριο πολλαπλάσιο του μεγέθους του παρόντος μουσείου. 

πηγή  Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.