Τελευταίες αναρτήσεις

8 Φεβρουαρίου 2017

«Καμπανάκι» από την Red Flag για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία: F-35 Vs F-16 15:1!

Στο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί ένα σενάριο που παρουσιάζει μια υποθετική ένοπλη σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας με πρωταγωνιστή τα τουρκικά F-35, απλά επιβεβαιώνει τους φόβους για την ΠΑ, αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα από την μεγάλη κλασική άσκηση Red Flag που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Το F-16 "συντρίβεται" σε όλα τα σενάρια από το F-35 και κρίνεται απόλυτα "μη επιβιώσιμο", με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για σε μια αναμέτρηση Ελλάδος-Τουρκίας με την δεύτερη εξοπλισμένη έστω με μία Μοίρα F-35 από τα 100 αεροσκάφη που έχει παραγγείλει. Να σημειώσουμε ότι η πρώτη Μοίρα της ΤΗΚ θα είναι ετοιμοπόλεμη σε 36 μήνες από σήμερα...

Ετσι, τα νέα που έρχονται από τις ΗΠΑ αναφορικά με την απόδοση των stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35 στην μεγάλη αεροπορική άσκηση Red Flag 15-1 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Νεβάδα των ΗΠΑ. 

Στην άσκηση  συμμετείχαν δύο Μοίρες με F-35 από τις 388 και 419 Πτέρυγες Μάχης της USAF μετά την κήρυξη επίτευξης αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας  (IOC) για τα αεροσκάφη, τον Αύγουστο του 2016, καθώς η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα (FOC) προβλέπεται για το 2018, με το  Block 3F. 

Έτσι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα F-35 κατάφεραν ένα εντυπωσιακό kill ratio 15:1  εναντίον των «ερυθρών δυνάμεων» οι οποίες πετούσαν με F-16N των Aggressors.

Αυτό αναφέρουν οι πιλότοι των F-35 που πήραν μέρος στην άσκηση λέγοντας ακόμη πως οι καταρρίψεις θα μπορούσαν να ήταν ακόμη περισσότερες εάν τα σενάρια της άσκησης περιλάμβαναν περισσότερες εμπλοκές με τα F-16 των «ερυθρών δυνάμεων». 

Σημειώνεται πως η άσκηση Red Flag (στην οποία το 2008 είχαν συμμετάσχει για πρώτη φορά και ελληνικά F-16 block 52+) είναι μια άσκηση που πραγματοποιείται σε κατεξοχήν ρεαλιστικές συνθήκες ίσως η  πειστικότερη αεροπορική άσκηση πριν τον ίδιο τον πόλεμο.

Τα αεροπορικά σενάρια κράτησαν σχεδόν 8 ημέρες στα οποία τα F-35 και παρά το γεγονός ότι όπως αναφέρθηκε βρίσκονται σε μερική επιχειρησιακή ετοιμότητα εκτός του ότι κατάφεραν να καταρρίψουν 15 φορές τα F-16 των «ερυθρών» (τα οποία προσομοιώνουν τα ρωσικά Su-27/30 και MiG-29SM/SMT) κατάφεραν να λειτουργήσουν και ως κόμβοι επικοινωνιών και διαμοιρασμού δεδομένων κάτι που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αντάλλαζαν μεταξύ τους πληροφορίες στοχοποίησης μέσω του προηγμένου συστήματος ανταλλαγής δεδομένων MALD (Multifunction Advanced Data Link) όσο με τις άλλες πλατφόρμες όπως τα F-22 ή τα εναέρια ραντάρ. 

Το γεγονός του 15:1 θεωρείται μεγαλύτερης σημασίας εάν υπήρχαν περισσότερα σενάρια εναέριων εμπλοκών καθώς ο κύριος ρόλος των F-35 ήταν η πραγματοποίηση αεροπορικών προσβολών (αεροσκάφος κρούσης γαρ) υπό την κάλυψη των F-22. 

Έτσι όπως αναφέρεται τα F-35 πετούσαν σε κοινά πακέτα με τα Raptor να αναλαμβάνουν την εξουδετέρωση των Aggressors και τα F-35 να πραγματοποιούν κρυφή διείσδυση και προσβολή στόχων στο έδαφος χωρίς να εντοπίζονται. 

Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος που θα κληθεί να αναλάβει και στην αμερικανική Αεροπορία. Παρά όμως το γεγονός της υποστήριξης των F-35 από F-22  αλλά και αρκετών αεροσκαφών ηλεκτρονικής υποστήριξης EA-18G το γεγονός ότι σαν αεροσκάφος  κρούσης κατάφερε να καταρρίψει 15 «εχθρικά» έναντι μιας και μόνο απώλειας σημαίνει πολλά. 

Το σημαντικότερο είναι ότι το F-35 δεν εντοπίστηκε από τις αντίπαλες δυνάμεις και κατάφερε να πλήξει τους στόχους του με μηδενικές σχεδόν απώλειες. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του: της προσβολής και όχι της εναέριας υπεροχής. Το ότι κατάφερε να ρίξει 15 «αντιπάλους» είναι ένας ακόμη παράγων προβληματισμού.

«Την πρώτη ημέρα που πετάξαμε πραγματοποιήσαμε αποστολές εναντίον εναέριων στόχων και δεν χάσαμε ούτε ένα αεροσκάφος», είπε ένας εκ των πιλότων των F-35: «Αυτό είναι ανήκουστο», πρόσθεσε, προφανώς εννοώντας για τα δεδομένα της Red Flag. 

«Θα ήταν αδύνατο για ένα μαχητικό 4ης γενιάς να επιβιώσει σε μια τέτοια αποστολή» λέει ένας άλλος πιλότος που πήρε μέρος στην άσκηση.

Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη τα 13 F-35 είχαν πραγματοποιήσει 110 εξόδους εκ τω οποίων μια ήταν με 10 συνολικά αεροσκάφη ενώ από αυτά τα 8 ξαναπέταξαν την ίδια ημέρα το απόγευμα.

Όσο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα όπως σημειώνεται δεν υπήρξε ούτε μια ακύρωση εξόδου από τεχνική βλάβη έχοντας ένα συνολικό μέσο όρο 92% από άποψη διαθεσιμότητας. 

Όλα τα παραπάνω βέβαια μόνο προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν στους επιτελείς της ΠΑ οι όποιοι σε λίγο καιρό θα κληθούν να συμπεριλάβουν  στον αμυντικό σχεδιασμό  τα πρώτα τουρκικά F-35 που θα έχουν παραδοθεί  στην ΤΗΚ.

Βέβαια το «συμπεριλάβουν» έχει μόνο φιλολογική αξία αφού τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση.

Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, καμία ουσιαστική απόφαση για το οτιδήποτε, κανένα σενάριο δεν έχει πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ΣΟΤ-ΚΕΑΤ, ή έστω και σε επίπεδο προσομοίωσης, ως να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μόνιμης ύπνωσης ή λήθαργου. 

Που θα μας οδηγήσει αυτή η αντιμετώπιση ή καλυτέρα η μη αντιμετώπιση της απειλής λίγο έως πολύ ειναι γνωστό. Παρόλα αυτά ουδείς κάνει  το παραμικρό. 


ΣΧΟΛΙΟ
Μπορεί και να αληθεύει το γεγονός....
Αν και είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα της εμπορίας του F 35 που δεν το βρίσκω απίθανο να τα λένε ψέματα για να ανεβάσουν την ζήτηση του μαχητικού....
Αυτά όλα φυσικά είναι άσχετα με το γεγονός ότι η ΠΑ χρειάζεται σίγουρα μια σημαντική ενίσχυση με μαχητικά 5ης γενιάς για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των Τούρκων για μια 20ετία τουλάχιστον.... Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.