Τελευταίες αναρτήσεις

12 Φεβρουαρίου 2017

Νέες εξελίξεις. Άρχισε το «κούρεμα καταθέσεων» στην Γερμανία;

-Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χρεώνει αρνητικά επιτόκια, ως ένα «αφανές κούρεμα» καταθέσεων. Αυτό όμως, θα συνέβαινε όταν οι τράπεζες θα άρχιζαν να χρεώνουν επιτόκια στους πελάτες τους. Μήπως όμως αυτό έχει ήδη ξεκινήσει;

Αν πράγματι είναι να γίνει κούρεμα, η τελευταία χώρα που κάποιος θα φαντάζονταν ότι αυτό θα γίνονταν είναι η Γερμανία. Πολλά όμως δείχνουν ότι αυτό το…«ιδιότυπο κούρεμα» των καταθέσεων όχι απλά έχει ξεκινήσει στην Γερμανία, αλλά ήδη αρχίζει να γίνεται θεσμός, ακολουθώντας μια τάση που ξεκίνησε στην Ελβετία και Σκανδιναβικές χώρες! Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Βαυαρική Τράπεζα Raiffeisenbank χρεώνει τους πελάτες της με λογαριασμούς πάνω από 100.000 ευρώ με επιτόκιο -0,4% ετησίως, από την 1η Σεπτεμβρίου. 

Δηλαδή οι πελάτες της καταθέτουν 100 ευρώ και μετά 12 μήνες θα έχουν, στην καλύτερη, 99,6 ευρώ στο λογαριασμό τους! Η κίνηση αυτή περιγράφεται ως αναγκαία από διοικητικά στελέχη της τράπεζας, ώστε να ανταπεξέλθουν στα τεράστια κόστη από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του κυρίου Ντράγκι, να επιβάλλει αρνητικά επιτόκια. Νωρίτερα, η Γερμανική Skatbank αποφάσισε να χρεώνει σε πελάτες με λογαριασμούς άνω των 500.000 ευρώ, κάτι που τότε θεωρήθηκε ως «μη ανησυχητικό», όμως τώρα ο «πήχης» φαίνεται ότι χαμηλώνει, αγγίζοντας κάθε πελάτη με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ!

Να σημειώσουμε ότι μερικές μεγαλύτερες Γερμανικές τράπεζες είχαν ήδη αποφασίσει νωρίτερα να μεταφέρουν τα χρήματα… όπως τον παλιό καλό καιρό, σε ειδικές κρυψώνες και θησαυροφυλάκια (!!!) καθώς η μεταφορά και φύλαξη χαρτονομισμάτων «αλά παλαιά» κοστίζει περίπου -0,2% ετησίως, και επομένως, έχουν όφελος από την παλιά καλή αυτή μέθοδο. Όμως και πάλι «μπαίνουν μέσα» και εκείνες. Αν οι αρνητικές αυτές χρεώσεις, συνδυαστούν με υψηλή πιθανότητα χρεοκοπίας των Ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι δείχνει να μη πηγαίνει καλά. Πως όμως φτάσαμε εκεί;

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την μαγική συνταγή Σόιμπλε-Μέρκελ, κατάφερε το ακατόρθωτο. Έναν πλανήτη με δύο πρόσωπα. Αφενός δημιούργησε μια τεράστια ζώνη φτωχοποίησης, αυστηρής λιτότητας και ανεργίας στο 1/3 της Ευρώπης, και οδήγησε σε χρεοκοπία εκατομμύρια εταιρίες, με αποτέλεσμα τα «κόκκινα δάνεια» στο Τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι στο 9% περίπου του συνόλου των δανείων (20% περίπου στις μικρομεσαίες), και το 1/10 των τραπεζών να είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, σύμφωνα με τα τελευταία stress tests (αν γίνουν με σενάρια ύφεσης).

Αφετέρου «τίναξε το λεφτόδεντρο» των φορολογουμένων, την «απεριόριστη τσέπη» τους, βάζοντας την ΕΚΤ να διοχετεύει κάθε μήνα κολοσσιαία ρευστότητα 70 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 2/7 των οποίων πάει στην πλούσια Γερμανία, αντί να πηγαίνει στις χώρες που έχουν πρόβλημα, ενώ τμήμα των χρημάτων αυτών αγοράζει ομόλογα των…. πολυεθνικών που είναι πίσω από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του κύριου Σόιμπλε, αγοράζοντας ομόλογα κολοσσιαίων εταιριών όπως… Ζημενς και Φολκσβάγκεν! Και τώρα, για να χρηματοδοτήσει το τερατώδες αυτό δημιούργημα, αφαιρεί από τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών -0,4% ετησίως, που αργότερα, ποιος ξέρει, μπορεί η αφαίμαξη να γίνει …-0,6% ή -0,8% ή και…-1,5% ετησίως!

Πάντως, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης τραπεζών είπε ότι δεν περίμενε κάτι τέτοιο και έσπευσε να καθησυχάσει τους Γερμανούς, θυμίζοντας εκείνους τους υπουργούς που έσπευδαν να καθησυχάζουν τους επενδυτές όταν ξεκίνησε το χρηματιστηριακό κραχ του 2000, ή πριν γίνει το κούρεμα καταθέσεων σε τράπεζες που χρεοκόπησαν…! Oι καταθέτες, που βλέπουν τα λεφτά τους να απομειώνονται, και τις μετοχές των τραπεζών να βουλιάζουν σε νέα χαμηλά από μέρα σε μέρα, πάντως είναι ήσυχοι, όπως εξάλλου όλοι μας! Η μήπως όχι;

*Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

Πηγή: liberal.gr
το είδαμε στους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.