Τελευταίες αναρτήσεις

14 Φεβρουαρίου 2017

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: ΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Η χριστιανική πίστη είναι συστατικό στοιχείο για τους Ελληνες 

Ο Ηρόδοτος, ο αποκαλούμενος και «πατέρας της Ιστορίας», κατέγραψε τον κλασικό ορισμό περί του ελληνικού έθνους. Μας δίδαξε ότι τα στοιχεία που ένωναν στην αρχαιότητα τις πόλεις -κράτη και συνέθεταν την ελληνική εθνική ταυτότητα ήσαν το όμαιμον, το ομόγλωττον, τα κοινά των θεών ιδρύματα και τα ομότροπα ήθη. Δηλαδή, η συνείδηση κοινής καταγωγής, η κοινή γλώσσα, η κοινή θρησκεία και τα κοινά ήθη και έθιμα. 

Τον κλασικό αυτόν ορισμό έρχεται στην εποχή μας να επιβεβαιώσει -τηρουμένων των αναλογιών- μια έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 14 χώρες τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2016 από το αμερικανικό ίδρυμα Pew Research Center. Η έρευνα είχε ως κύριο ερώτημα το πώς αντιλαμβάνεται κάθε λαός την εθνική ταυτότητά του. Τα αποτελέσματα είναι λίαν διαφωτιστικά. 

Το πρώτο ερώτημα αναφέρεται στη σύνδεση της εθνικής ταυτότητας με τον τόπο γεννήσεως. Το 50% των Ελλήνων απήντησε ότι αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό.

Προφανώς, το υπόλοιπο 50% είχε κατά νου ότι Ελληνες είναι και οι απόδημοι και οι ομογενείς που ενδεχομένως γεννήθηκαν εκτός Ελλάδος. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, το ελληνικό ποσοστό έρχεται στη δεύτερη θέση, με τους Ούγγρους να δίνουν ποσοστό 52%.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη σχέση γλώσσας και εθνικής ταυτότητας. Το 76% των Ελλήνων απήντησε ότι η γνώση και χρήση της ελληνικής είναι πολύ σημαντικά κριτήρια για να χαρακτηρισθεί κάποιος Ελληνας. Πρώτοι είναι οι Ολλανδοί με 84% και ακολουθούν οι Βρετανοί με 81%.

Το τρίτο ερώτημα αναφέρεται στον ρόλο που διαδραματίζουν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας. Οι Ελληνες κατά 66% θεωρούν σημαντικό αυτόν τον παράγοντα και έρχονται δεύτεροι παγκοσμίως μετά τους Ούγγρους, που απήντησαν θετικά κατά 68%. 

Εκεί όπου η χώρα μας έρχεται πρώτη παγκοσμίως είναι η αναφορά στη θρησκεία ως παράγοντα διαμορφώσεως της εθνικής ταυτότητας. Οι Ελληνες κατά 54% απήντησαν θετικά στο ερώτημα κατά πόσον η χριστιανική πίστη είναι συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας. Η δεύτερη Πολωνία απήντησε θετικά κατά 34%, ενώ υπήρξαν και χώρες με μονοψήφια ποσοστά (π.χ. Ολλανδία, Σουηδία). 

Οι απαντήσεις των Ελλήνων στην ως άνω έρευνα έρχονται να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση του αειμνήστου Γάλλου ελληνιστή Ζακ Λακαριέρ ότι «στην Ορθοδοξία, ο Ελληνας αισθάνεται σαν στο σπίτι του». Ερχεται επίσης να βοηθήσει τους συνταγματολόγους να δώσουν την ορθή ερμηνεία στη διάταξη του ισχύοντος Συντάγματος περί επικρατούσης θρησκείας. Παρά τις αθεϊστικές και αντιεκκλησιαστικές προπαγάνδες, ο μέσος Ελληνας σέβεται την ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας. 

Η δημιουργική αξιοποίηση της ορθόδοξης παράδοσης θα μας βοηθήσει να επιδείξουμε τον οφειλόμενο σεβασμό στους συμπολίτες μας που ανήκουν σε άλλα θρησκεύματα. 

δημοκρατίαShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.