Τελευταίες αναρτήσεις

12 Φεβρουαρίου 2017

Η Ουκρανία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στα ανατολικά…

Το Ντονμπάς βρίσκεται προ των πυλών μεγάλου πολέμου: το Κίεβο πρόκειται να αρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην αποσχισθείσα περιοχή, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην Μόσχα, στο Ντονιέτσκ και στο Λουγκάνσκ. Οι επίσημοι εκπρόσωποι της ΛΔ του Ντονιέτσκ και της ΛΔ του Λουγκάνσκ έκαναν ανάλογες δηλώσεις στις 7 Φεβρουαρίου. Οι εκπρόσωποι της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς είπαν ότι η πληροφόρησή τους βασίζεται σε εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και σε πολυάριθμες περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη στρατού και στρατιωτικού υλικού στη διαχωριστική γραμμή. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σωτήρης Δημόπουλος 

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ καταγράφουν παραβιάσεις της εκεχειρίας, τη χρήση συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS) και βαρέος πυροβολικού από τα αντιμαχόμενα μέρη. Οι πρόσφατες σποραδικές μάχες κατά μήκος της γραμμής άμυνας των δύο δημοκρατικών είναι μάλλον ο πρόλογος σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας που μπορεί να ξεσπάσει στο Ντονμπάς στο εγγύς μέλλον. 

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην ΛΔ του Ντονιέτσκ ανέφεραν εχθές ότι εκεί έχουν συγκεντρωθεί όχι λιγότερες από 9 πυροβολαρχίες και 6 τάγματα MLRS που έχουν μεταφερθεί από τα μετόπισθεν. Μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι πρόκειται για περίπου πάνω από 200 πυροβόλα, με διάμετρο 122 mm (ένα Ουκρανικό τάγμα πυροβολικού, κατά κανόνα, έχει 24 πυροβόλα) και όχι λιγότερα από 36 «Grad» και «Uragan» MLRS. Από τις 10 έως τις 23 Ιανουαρίου το Κίεβο απέστειλε 16 τρένα με πυρομαχικά.  

Ένα τρένο έχει συνήθως 30-40 βαγόνια. Ένα όχημα φέρει σχεδόν 800 βλήματα για οβιδοβόλα 122 mm και λίγο λιγότερα για τα συστήματα MLRS. Οπότε πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει συγκεντρώσει όχι λιγότερο από 400.000 μονάδες πυρομαχικών για το πυροβολικό στις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Τόσο μεγάλος αριθμός πυροβολικού και πυρομαχικών είναι αρκετός για να υποστηρίξει μια γενικευμένη επίθεση του στρατού ώστε να προσεγγίσει 15-20 χλμ. εγγύτερα στα ρωσικά σύνορα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα κάνει μια κατά μέτωπο επίθεση στο Ντονιέτσκ. Αντ’ αυτού θα κτυπήσει με ένταση στην αραιοκατοικημένη περιοχή νοτίως του Ντονιέτσκ ώστε να αποκόψει την πόλη από το Νοβοαζόβσκ, και να καταλάβει την στρατιωτική βάση στο Τόρεζ πριν κινηθεί προς την κατεύθυνση του χωριού Σνιέζνογιε, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία έχει ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της βορείως της Μαριούπολης. Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έχει ήδη αναπτύξει στην περιοχή το τάγμα Ντονμπάς, όπως επίσης και 3 τάγματα του συντάγματος Αζόφ. Ως επιστέγασμα όλων, το Κίεβο έχει ενισχύσει με 4 ταξιαρχίες την περιοχή του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης και μιας αερομεταφερόμενης. 

Παράλληλα, από το βορρά, στη δεύτερη γραμμή άμυνας των ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, έχουν έλθει και άλλες ενισχύσεις. Ο επίσημος εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔ του Λουγκάνσκ αντισυνταγματάρχης Αντρέι Μαρότσκο ανέφερε ότι μεταφέρθηκε από το Χάρκοβο, η 92η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, σε πλήρη σχηματισμό.

Το πιθανότερο είναι η Ουκρανία να εξαπολύσει μια γενική επίθεση στο Ντονμπάς ταυτόχρονα από δύο στρατηγικές κατευθύνσεις την Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Ο στόχος της επιχείρησης είναι να προσεγγίσει τα σύνορα με τη Ρωσία και να καταλάβει τα σημεία ελέγχου. 

Όπως φαίνεται, το προγεφύρωμα για το Σεβέρσκι Ντοντς. «Το προγεφύρωμα βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με τα ρωσικά σύνορα. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση του ουκρανικού στρατού εκ νέου, όπως και το καλοκαίρι του 2014, θα προσπαθήσει να προωθηθεί με γενική επίθεση έως εκεί, ώστε να αποκόψει το Ντομπάς από τη Ρωσία» υποστηρίζει ο [Ρώσος] αντιστράτηγος Γιούρι Νετκάτσιοφ.

Κατά την άποψή του αυτό πρέπει να συμβεί σύντομα, καθώς τώρα στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος, αλλά η περιοχή στην κοιλάδα του ποταμού Σεβέρσκι Ντοντς τους θερινούς μήνες είναι δύσκολα προσπελάσιμη. «Τώρα, που η γη έχει παγώσει, είναι η κατάλληλη στιγμή για επίθεση», είπε ο αντιστράτηγος. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις προκάλεσαν πιθανώς και την αιφνίδια επιθεώρηση από τον Πούτιν της ετοιμότητας των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων.

ΠΗΓΕΣ: 
1. http://www.pravda.ru/news/world/08-02-2017/1324155-ukraina-0/ 
2. http://www.pravdareport.com/world/ussr/ukraine/08-02-2017/136816-ukraine_donbas_offensive-0/

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.