Τελευταίες αναρτήσεις

18 Φεβρουαρίου 2017

Περί προστατευτισμού και απομόνωσης...

Γράφει ο Κλεισθένης 
 
Ποικίλουν οι αντιδράσεις διεθνώς για την πολιτική Trump. Τα θέματα στα οποία γίνεται έντονη κριτική είναι ο λεγόμενος προστατευτισμός των ΗΠΑ από τις αθρόες εισαγωγές και η στήριξη της εργασίας στις ΗΠΑ.
 
Δηλώνω εξ αρχής ότι ουδεμία ιδεολογική ή πολιτική συγγένεια έχω με τον Trump. 
 
Ωστόσο, ο προστατευτισμός δλδ η προστασία της εγχώριας παραγωγής έναντι των εισαγωγών προϊόντων που παράγονται σε μία χώρα είναι δικαίωμα και υποχρέωση της κοινωνίας. 
 
Στην χώρα μας παρατηρούμε αθρόες εισαγωγές ακόμη και αγροτικών προϊόντων δλδ προϊόντων που παράγουμε. Είναι γνωστό ποια είναι αυτά τα προϊόντα. 
 
Η στήριξη της εγχώριας παραγωγής μιας κοινωνίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα και την εκούσια προτίμηση των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα. 
 
Η επιβολή δασμών ενέχει τον κίνδυνο να υπάρξουν αντίμετρα από τις χώρες που κάνουν εξαγωγές στην χώρα. Αντίθετα η εκούσια προτίμηση στα εγχώρια προϊόντα δεν ενέχει τέτοιον κίνδυνο. Το εμπόριο έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει αυτούς τους κινδύνους. 
 
Κοινωνία που δεν στηρίζει την εγχώρια παραγωγή της είναι καταδικασμένη στην υπερχρέωση, σε υψηλά επίπεδα ανεργίας και τελικά σε απώλεια της ανεξαρτησία της.  
 
Αυτά είναι κατανοητά ακόμη και σε όσους δεν είναι οικονομολόγοι.
 
Η αυτάρκεια μιας κοινωνίας, τουλάχιστον στα απαραίτητα, της δίνει περισσότερη ελευθερία και ανεξαρτησία. Η στήριξη της εγχώριας παραγωγής με στόχο την μέγιστη δυνατή αυτάρκεια είναι εκ των ουκ άνευ. 
 
Ναι θα πει κάποιος αλλά τα εισαγόμενα είναι πιο φτηνά. Είναι όμως; Αν συνυπολογίσουμε τη ζημιά που παθαίνουν οι εγχώριοι παραγωγοί απ' τις αθρόες εισαγωγές τότε μάλλον είναι πολύ ακριβότερα.  
 
Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες μιας χώρας το γνωρίζουν γιαυτό εκούσια αγοράζουν τα προϊόντα της δικής τους παραγωγής. Έστω και αν φαίνεται ότι δαπανούν περισσότερα.
Αν αυτό γίνει από όλους τότε σύντομα το όφελος θα είναι ορατό και για όλους.
 
Στον αντίποδα μερικοί υποστηρίζουν ότι ο προστατευτισμός και η κατανάλωση μόνο εγχώριων προϊόντων θα φέρει την διεθνή απομόνωση. Η μόνιμη τρομοκράτηση των λαών. Όσοι υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις το κάνουν εκ του πονηρού, εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των λαών. 
 
Πολλοί πιστεύουν ότι στα πλαίσια της Ε,Ε δεν υπάρχει προστατευτισμός. Κάνουν λάθος. 
 
Οι λεγόμενες ποσοστώσεις τι είναι; Είναι σίγουρα "κρυφός" προστατευτισμός που προστατεύει κάποια κράτη συνήθως τα ισχυρότερα έναντι των πιο αδύναμων κρατών.
 
Το να αντιληφθεί κάποιος πως γίνεται ο προστατευτισμός πχ της Ολλανδίας έναντι της Ελλάδας ας σκεφτεί λίγο. Γιατί υπάρχει ποσόστωση στην παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα; Απλούστατα γιατί πρέπει να εισάγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ολλανδίας. Τόσο απλά. Γιατί λοιπόν όσοι είναι ενάντια στον προστατευτισμό δεν καταγγέλλουν αυτές τις πρακτικές στην Ε.Ε;;; 
 
Ο προστατευτισμός όμως δεν αφορά μόνο τις εισαγωγές αλλά και τους εργαζόμενους δλδ την προστασία των θέσεων εργασίας σε μία κοινωνία. 
 
Ο Trump θέτει τους κανόνες. Κάντε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ γιατί διαφορετικά θα σας επιβάλω μέτρα.
 
Όσοι θέλουν να κάνουν μία επένδυση, ψάχνουν την χώρα με το μικρότερο εργασιακό κόστος και με την μικρότερη φορολογία. 
 
Με αυτή την δικαιολογία πολλές επιχειρήσεις μετακόμισαν στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες. Το αποτέλεσμα είναι διπλά κακό για την χώρα μας. Αφ' ενός αύξησε την ανεργία στη χώρα αφ' ετέρου τα παραγόμενα προϊόντα γίνονται εισαγωγή στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν ή τις νέες επιχειρήσεις που τυχόν θα γίνουν στη χώρα. Είναι τόσο απλό. 
 
Επαναλαμβάνω, κοινωνία που δεν στηρίζει την παραγωγή της είναι καταδικασμένη σε αφανισμό ή υποδούλωση.
Τελεία και παύλα... 
 
Πηγή: ideopigi
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.