28 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Γράφει η Μαίρη Καρά 

     O κουτσοφλέβαρος ή φλεβάρης ο πιο μικρός μήνας του χρόνου με τις 28 του μέρες και τις 29 κάθε 4 χρόνια, είναι ο δεύτερος μήνας στο Γρηγοριανό ημερολόγιο κι αντιστοιχεί στους μήνες Γαμηλιώνα και Ανθεστηριώνα του αθηναϊκού ημερολογίου. Αρχικά είχε 29 ημέρες στα κοινά και 30 ημέρες στα δίσεκτα χρόνια.  Επειδή την ημέρα αυτή που πρόσθεταν κάθε 4 χρόνια την μετρούσαν δυο φορές,  ονομάζεται ακόμη και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει ΔΙΣΕΚΤΟ.
     Πιστεύεται πως οι δίσεκτες χρονιές είναι "γρουσούζικες" ίσως από παρανόηση. Ίσως να προέρχεται απ' την λανθασμένη αντίληψη της ετυμολογίας και της ορθογραφίας του πρώτου συνθετικού της λέξης «δίσεκτο». Δηλαδή αντί του σωστού «δις» (που σημαίνει δύο φορές) να εννοείται λανθασμένα το αχώριστο προθεματικό μόριο «δυς», με την έννοια της δυστυχίας, ή του απευκταίου αποτελέσματος. («κι αν έρθουν χρόνια δίσεχτα και μήνες οργισμένοι» όπως λέει το δημοτικό τραγούδι). 
     Στα λατινικά η λέξη februarius προέρχεται απ' το ουσιαστικό februum, δηλαδή καθαρμός, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών γιορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στην Ρώμη στην διάρκειά του. Στην Ελλάδα πήρε κι άλλες ονομασίες για την μικρή του διάρκεια: Μικρός, Φλιάρης, Γκουζούκης, Κούντουρο (κοντή+ουρά ποντιακά) ΚΟΥΤΣΟΣ. 
     Απ' τις "φλέβες" δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν κατά την διάρκειά του απ' τις πολλές βροχές, πήρε το όνομα Φλεβάρης. Αργότερα απ' την παραετυμολογία της λέξης φλέβα ονομαζόταν και Φεβράρης και Φρεβάρης και Φλεβάρης. Στον Τύρναβο δικαιολογούν το όνομά του, με το ότι τότε ανοίγουν οι φλέβες απ' την γη και φέρνουν τα πηγάδια νερό. Στην Κρήτη επειδή ανοίγει τις φλέβες του νερού λέγεται και ΦΛΕΓΑΡΗΣ.
     Μα δεν είναι ο μικρότερος μήνας μόνο για αριθμητικούς αλλά και για... αυτοκρατορικούς λόγους, δηλαδή χάρις στον Ιούλιο Καίσαρα. Όταν θριαμβευτής επέστρεψε στην Ρώμη το 46 π.Χ., έπρεπε να ρυθμίσει το θέμα της μέτρησης μέτρηση του χρόνου. Το ημερολογιακό τους σύστημα είχε μεν 12 μήνες, αλλά από καιρού εις καιρόν έπρεπε να προστίθενται ημέρες ή και μήνες, έτσι ώστε αυτό να διατηρείται σε συμφωνία με τις ΕΠΟΧΕΣ. 
     Επειδή το 365 δεν διαιρείται ακριβώς δια του 12, η σκέψη των αστρονόμων που δημιούργησαν το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν, να υπάρχουν επτά μήνες με 30 ημέρες και πέντε με 31. Την ευθύνη για την παρεμβολή των ημερών ανέλαβαν οι ιερείς, που απολυταρχικά αύξαναν το μήκος του έτους, προκειμένου να παραμένουν στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους συγκλητικοί κι άλλοτε το μείωναν, για γρήγορη θητεία των αντιπάλων τους. Έτσι κατέστησαν το ημερολογιακό σύστημα μη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ. 
     Το έτος 46 π.Χ. διήρκεσε 445 ημέρες, αφού αναγκάστηκαν να προσθέσουν τόσες ημέρες, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την εαρινή ισημερία. Ο Καίσαρ το ονόμασε έτος ultimus annus confusionis (τελευταίο έτος σύγχυσης) και κάλεσε τους καλύτερους φιλοσόφους και μαθηματικούς της εποχής, για να δημιουργήσουν το νέο ημερολόγιο. Φυσικά ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Αλεξανδρινός Αστρονόμος ΣΩΣΙΓΕΝΗΣ. 
     Η προσθήκη μιας επί πλέον ημέρας των δίσεκτων χρόνων ξεκίνησε το 44 π.Χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρ γνώρισε στο παλάτι της Κλεοπάτρας τον Ελληνα αστρονόμο Σωσιγένη απ' την Αλεξάνδρεια και συζήτησε μαζί του τις πιθανές μετατροπές του ημερολογιακού συστήματος. Με την βοήθειά του άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο. Μετά από εισήγηση του Σωσιγένη αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το ημερολόγιο του Πτολεμαίου Γ', σύμφωνα με το οποίο ένα έτος 365 ημερών ίσχυε για τρία χρόνια και στην συνέχεια θα υπήρχε ένα έτος με 366 ημέρες.
     Ο Σωσιγένης βασισμένος στους υπολογισμούς του πατέρα της αστρονομίας Ίππαρχου (που έναν αιώνα πριν είχε προσδιορίσει το ηλιακό ή τροπικό έτος να έχει διάρκεια 365,242 ημέρες), θέσπισε ένα ημερολόγιο με 365 ημέρες ανά έτος, αλλά σε κάθε τέταρτο θα πρόσθεταν μια μέρα ακόμα, μετά την «έκτη προ των καλενδών του Μαρτίου». Έτσι δόθηκε η εντύπωση πως προς το παρόν είχε λυθεί το θέμα του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ. 
     Όταν όμως αποφάσισαν να δώσουν ονόματα στους μήνες, το θέμα έγινε περίπλοκο.  Ο πρώτος μήνας του έτους ήταν ο ΜΑΡΤΙΟΣ, αφιερωμένος στον θεό του πολέμου, που όμως συμβόλιζε και τις δυνάμεις της φύσης. Προφανώς ο πρώτος μήνας του έτους δεν μπορούσε παρά να έχει 31 ημέρες. Έτσι μια σειρά από γιορτές αφιερωμένες σε αυτόν ήταν προγραμματισμένες για να γιορταστεί ο ερχομός της ΑΝΟΙΞΗΣ. 
     Ο δεύτερος μήνας ονομάστηκε ΑΠΡΙΛΙΟΣ απ' το aperire (ανοίγω) για να συμβολίσει την έξοδο των φυτών απ' την γη κι αφιερώθηκε στην Αφροδίτη κι αποφασίστηκε να έχει 30 ημέρες. Η εναλλαγή των 31 ημερών με 30 συνεχίστηκε για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, οι οποίοι αφιερώθηκαν στις θεές Μαία και Ήρα.
Η έμπνευση για την ονοματολογία μάλλον δεν φάνηκε αρκετή και στους επόμενους μήνες δόθηκαν ονόματα ΑΡΙΘΜΩΝ. 
     Έτσι αρχικά ο Ιούλιος ήταν ο Quirinalis (πέμπτος μήνας). Αλλά ο Μάρκος Αντώνιος αποφάσισε να του δώσει το όνομα του Ιουλίου, αναμορφωτή του ημερολογίου, διατηρώντας τις 31 ημέρες του και δημιουργώντας έτσι μια παράδοση. Μα όταν το όνομα του Αυγούστου δόθηκε στον έκτο μήνα, το διαμέτρημα του ανδρός δεν επέτρεπε στον μήνα αυτό να είναι μικρός κι έτσι  απέκτησε επίσης 31 ημέρες και ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. 
     Κι επειδή ο Ιανουάριος έπρεπε να έχει 31 ημέρες, γιατί ήταν  αφιερωμένος στον Ιανό  προστάτη της Ετρουρίας, απέμειναν 28 ημέρες για τον τελευταίο μήνα τον Φεβρουάριο. Το γεγονός ότι θα είχε λιγότερες ημέρες, δεν δυσαρέστησε τους Ρωμαίους, αφού ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς κι έπρεπε και οι ίδιοι να κάνουν τον ηθικό απολογισμό τους αφιερωμένο στην μετάνοια. Ακόμη και γιατί το όνομα σημαίνει (Februare) ΕΞΙΛΕΩΣΗ. 
     Ο Φεβρουάριος είναι χειμωνιάτικος κι έρχεται συνοδευόμενος με χιόνια και βροχές. Το δεύτερο μισό του συνήθως ο καιρός βελτιώνεται κι ανεβαίνει η θερμοκρασία. Αυτό «ξεγελάει» την αμυγδαλιά, που ανθίζει με άσπρα ή ροζ λουλούδια. Είναι ο προάγγελος της άνοιξης, που θεωρητικά δεν απέχει πολύ, αλλά δεν έρχεται αν δεν  προχωρήσει για τα καλά ο Μάρτης. Μας αποχαιρετά όμως σχεδόν πάντα με ένα παράθυρο ανοιχτό στην οργιάζουσα φύση με ανθισμένες αμυγδαλιές σαν προπομπός της Άνοιξης. Εξ' ου και η παροιμία του σοφού λαού μας: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». 
     Κι εμείς οι προδομένοι Έλληνες σήμερα διανύουμε αισίως την τελευταία του ημέρα στο 2017, ελπίζοντας πως φεύγοντας παίρνει μαζί του κι όλα τα δυσάρεστα, που ζήσαμε κατά την διάρκειά του στην κατοχική πατρίδα μας. Κι ας ευχαριστήσουμε άλλη μια φορά την πανάγαθη Φύση, που πάλι δεν επέτρεψε να επαληθευτούν τα τρομοκρατικά σενάρια των συνωμοσιολόγων για καταστροφή του πλανήτη από μεγάλη ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ…



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.