Τελευταίες αναρτήσεις

22 Φεβρουαρίου 2017

Η χαριτωμένη επιστολή

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Αναζητούσαμε στα αρχεία, διάφορα έγγραφα που αφορούσαν το ταξίδι που έγινε στη Ρωσία το σωτήριο έτος 1867. Η επιλογή ήταν πάντα δύσκολη, αλλά τελικά η ανάγκη πάντα βοηθούσε. Βρήκαμε πρώτα ένα βιβλίο που περιέγραφε βιογραφικές λεπτομέρειες της εποχής, αλλά δεν περιμέναμε να βρούμε εκείνη τη χαριτωμένη επιστολή. Είχαμε διαβάσει τόσα επίσημα πολιτικά χειρόγραφα με το διπλωματικό τους ύφος που η έκπληξη μας ενώπιον του αντικειμένου, δεν περιγράφεται. Ήταν γραμμένη στην Πετρούπολη στις 20 Μαΐου του 1867. 

Στην αρχή δεν καταλάβαμε ποιος ήταν ο αποδέκτης, αλλά μετά το μυστήριο εξαφανίστηκε, ήταν η παιδαγωγός της. Ποιος, βέβαια, θα ήξερε αυτό το πρόσωπο εκτός από τους ειδικούς; Αλλά η ουσία ήταν αλλού. Η εξομολόγηση εξηγούσε το πάθος μιας νέας αγάπης. Έτσι μπορέσαμε εκ των έσω να μάθουμε την αλήθεια για την αρχή αυτής της αινιγματικής σχέσης που διήρκησε δεκαετίες, εμπλουτίζοντας την ιστορία με κομμάτια γνήσιας τρυφερότητας. 

Ήταν δύσκολο να μην μας θυμίσει στοιχεία της ιστορίας μιας πασίγνωστης κυρίας της εποχής που είχε παντρευτεί στην ίδια ηλικία, της πριγκίπισσας Σίσυ. Έτσι, όταν διαβάσαμε προσεκτικά κάθε λέξη του χειρόγραφου, ήταν δύσκολο να μην νιώσουμε μέσα μας τη χαρά του ερευνητή που ανακαλύπτει σε μια κρυφή γωνιά της βιβλιοθήκης ένα σπάνιο βιβλίο, που αποτελεί άνοιγμα για νέα δεδομένα. 

Ας μην χάνουμε άλλο χρόνο, όμως, κι ας κοιτάξουμε το περιεχόμενο. Άρχιζε ως εξής: 

Αγαπημένη μου, 
Σ’ ευχαριστώ εξ όλης της καρδίας διά το τόσον χαριτωμένον γράμμα σου και ο πατέρας μου σ’ ευχαριστεί διά τας ειλικρινείς ευχάς σου, αἵτινες πολύ τον συνεκίνησαν. Δυστυχώς, ο αγαπητός μου Willy φθάνει μόνον την προσεχή Παρασκεύην. Ευτυχώς γνωρίζουμε την σημασία αυτού του ονόματος και δώσαμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην συνέχεια. Οι γονείς μου είναι πολύ λυπημένοι που φεύγει. Όλοι θέλουν να τον έχουν μαζί των. Αλλά και εγώ ἔχω δικαιώματα και τον θέλω· δεν είναι αυτό δίκαιο; Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Τι θα μπορούσε να απαντήσει η παιδαγωγός της σε τόσο ευθύ λόγο; Αλλά ας το αφήσουμε για πιο μετά. Η συνέχεια επείγει. 

Είμαι τόσον ευχαριστημένη που με ονομάζει Oly. Ευτυχώς, δεν είμαι ακόμα Βασίλισσα, αλλά δυστυχώς, θα γίνω μια μέρα! Λίγο, όμως με μέλλει. Όταν έχει κανείς ἔναν ἄνθρωπον όπως ο Willyμου ὃλα εὔκολα μπορεί να τα υποφέρει. 

Πόσο πιο ξεκάθαρα θα μπορούσε να εκδηλώσει την αγάπη της γι’ αυτόν που θα γινόταν ο άντρας της; Η ιστορία έδειξε τη συνέχεια, αλλά η επιστολή δεν σταματάει εδώ. 

Πολύ θα ήθελα να σε επανιδώ, διότι μ’ ευχαρίστησιν ενθυμούμαι το περασμένο Σάββατον και είμαι ευχαριστημένη ότι και συ διετήρησες ευχάριστον εντύπωσιν αυτές τις ημέρες. Ως προς το ότι ἡμῖν τόσο στοργική προς σε, αυτό είναι πολύ φυσικόν, αφού είσαι η γρειά μας και η πολυαγαπημένη μας Douschka! 

Σε φιλώ με όλη μου την καρδιά, αγαπημένη μου Douschka. 
και διατελώ 
η Oly σου. 

Αυτά έγραφε η Μεγάλη Δούκισσα Όλγα για τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ που βασίλεψε 50 χρόνια χωρίς διακοπή έως τον θάνατο του. Αυτό βρήκαμε στα αρχεία. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.