Τελευταίες αναρτήσεις

14 Φεβρουαρίου 2017

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης 

Για να γίνει κατανοητή και στον πλέον αδαή, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ας πάρουμε το εξής απλοποιημένο παράδειγμα: 

Ας υποθέσουμε ότι στη ζώνη του ευρώ είναι μόνο δύο κράτη, η Ελλάδα και η Γερμανία. Και ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν χρωστά ούτε ευρώ, αλλά έχει την παραγωγική σύνθεση που έχει. Δηλαδή 3,6% πρωτογενή τομέα, 13,4% δευτερογενή τομέα και 83% τριτογενή τομέα.  

Ξεκινάμε λοιπόν την οικονομική ζωή και συνεργασία αυτών των δύο χωρών. 

Αμέσως από την πρώτη μέρα, η μεν Ελλάδα θα εισάγει προϊόντα από τη Γερμανία η δε Γερμανία θα γεμίζει συνεχώς τα ταμεία της από το χρήμα που θα ρέει προς αυτήν από την Ελλάδα, λόγω των εισαγωγών που κάνει η τελευταία. 

Μόνο σε μια περίπτωση μπορεί να αντιστραφεί αυτή η εικόνα. 

Αν η Ελλάδα καταφέρει να παράξει ποιοτικά ανώτερα προϊόντα από τη Γερμανία και ταυτόχρονα φθηνότερα. Μόνο τότε θα ισορροπήσει και ίσως αντιστραφεί κάπως αυτή η κατάσταση. Υπάρχει όμως κανείς σώφρων άνθρωπος στην Ελλάδα σήμερα που να πιστεύει ότι μπορεί ποτέ να το καταφέρει αυτό η Ελλάδα απέναντι στην τεράστια παραγωγική μηχανή της Γερμανίας, έτσι όπως προχωράμε; 

Τι πρέπει να γίνει; 

Η μία λύση είναι να παίξουμε τις «κουμπάρες». Δηλαδή, μόλις η Γερμανία γεμίζει τα ταμεία της, μετά να μας δίνει πάλι πίσω τα χρήματα για να ξαναγοράζουμε τα προϊόντα της κ.ο.κ. Αυτό φυσικά απλά δεν γίνεται στον πραγματικό κόσμο, στην πραγματική οικονομία. Μόνο στη φαντασία μας γίνεται. Να μας δανείσει χρήματα μπορεί, να μας τα χαρίσει αποκλείεται. Εκτός και αν βρεθούν άλλες χρηματοδοτικές πηγές, που θα μας δανείζουν άφθονο χρήμα για να συνεχίσουμε να αγοράζουμε τα γερμανικά προϊόντα.

Όμως, επειδή τέτοιες πηγές δεν υπάρχουν, θα πρέπει να ζητιανεύουμε από τη Γερμανία δάνεια για να συνεχίσουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα της. Η Γερμανία όμως, για να μας δανείσει, θα πρέπει να ορίζει αυτή το πώς θα ζούμε (βλ. μνημόνια), ώστε να είναι σίγουρη ότι θα παίρνει τα χρήματά της πίσω. 

Η δεύτερη λύση που έχει η Ελλάδα, για να ζήσει ελεύθερη, αξιοπρεπής και με σίγουρη και διαρκή ευημερία, είναι να αλλάξει το παρασιτικό πολιτικό της σύστημα, να αποκτήσει δικό της νόμισμα, να αλλάξει συθέμελα την παραγωγική της σύνθεση (για να αποκτήσει κάποιον βαθμό αυτάρκειας και ανταγωνιστικότητας) και να θεσπίσει προστατευτικές διατάξεις, τόσο για τις εισαγωγές όσο και για το συνάλλαγμα. Φυσικά η Γερμανία δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό, αλλά ευτυχώς δεν είμαστε εμείς οι δύο τα μόνα κράτη πάνω στον πλανήτη. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα της εγχώριας παρασιτικής ολιγαρχίας, η οποία δεν θέλει αυτή τη λύση,  και ίσως το πράγμα να φτάσει κάποια στιγμή να γίνει με τον "δύσκολο" τρόπο. 

ΥΓ. Αν το πιο πάνω παράδειγμα το διευρύνουμε σε κλίμακα Βορρά – Νότου, τότε θα αντιληφθούμε εύκολα τι έχει συμβεί και γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η Ευρωζώνη. Προβλέπω εκρηκτικό διαζύγιο, γιατί εύκολο δεν θα είναι. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.