Τελευταίες αναρτήσεις

27 Φεβρουαρίου 2017

Μήπως η πολεμική κατά της θεωρίας της εξέλιξης προξενεί αναστολή στην πρόοδο της επιστήμης;

Η επιστήμη εργάζεται βάσει της υπόθεσης, της παρατήρησης και του πειράματος. Κάποιες υποθέσεις επιβεβαιώνονται με το πείραμα ή τις παρατηρήσεις και γίνονται επιστημονικές απόψεις κι άλλες όχι.

Οι υποθέσεις της θεωρίας της εξέλιξης δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Γι’ αυτό είναι αντιεπιστημονική η υποστήριξη αυτής της αυθαίρετης θεωρίας, που η αλήθεια της δεν αποδείχθηκε. Αν αποδεικνυόταν, θα ήταν αποδεκτή από όλους τους επιστήμονες.

Υπάρχουν επιστήμονες που για λόγους επιστημονικούς κι όχι θρησκευτικούς δε δέχονται την εγκυρότητα της θεωρίας της εξέλιξης.

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, αν θέλουν να είναι επιστημονικά έντιμοι, πρέπει να έχουν αμφιβολίες γι’ αυτήν, γιατί η κάθε επιστήμη αλλάζει συνεχώς και δεν υπάρχει στην έρευνα τίποτε απόλυτο και αδιάψευστο. Σήμερα αμφισβητούνται τα πάντα και ο τρόπος της έρευνας της επιστήμης.

Είναι αντιεπιστημονικό να αποκλείεται αυθαίρετα και η θεωρία της δημιουργίας από το Θεό τέλειων ανθρώπων. Βέβαια δεν μπορεί η επιστήμη να αποφαίνεται για την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του Θεού, μπορεί όμως να παραμένει στα όριά της και να μη μεταπηδά στη μεταφυσική. Δε δικαιολογούνται οι επιστήμονες με το πρόσχημα της καθαρής επιστήμης να διαγράφουν το Θεό. Είμαστε πολύ μικροί, για να τα βάζουμε με το Θεό.

Σήμερα, δυστυχώς, υπάρχει πολλή επιθετικότητα από άθεους επιστήμονες εναντίον της Θρησκείας. Εάν στη Δυτική Ευρώπη κατά το μεσαίωνα έγιναν λάθη και θρησκευτικοί άρχοντες από λάθος ερμηνεία της Αγίας Γραφής έκαψαν ερευνητές και επιστημονικά έργα, το ίδιο κάνουν οι άθεοι της εποχής μας. Στα πλαίσια αυτής της αντιθρησκευτικής πολεμικής θεωρούν κάθε πιστό επιστήμονα μη αντικειμενικό και αναξιόπιστο.

Η πίστη στο Θεό, όμως, όχι μόνον δεν εμποδίζει την έρευνα, αλλά την ευνοεί. Μεγάλοι πρωτοπόροι της επιστήμης, όπως ο Mendel, ο Κοπέρνικος, ήταν πιστοί στο Θεό. Ο πιστός επιστήμονας είναι πιο αντικειμενικός και λογικός από τον άπιστο. Πιο λογική θεωρεί την ύπαρξη κατασκευαστή του σύμπαντος και της ζωής παρά την τυχαία ύπαρξή τους. Ο πιστός δε θαμπώνεται με την εξέλιξη της επιστήμης, αλλά αγωνίζεται να γίνει καλύτερος ηθικά. Το ταξίδι στη Σελήνη και οι άλλες επιστημονικές εξελίξεις δε μείωσαν καθόλου την κακία, την αδικία και την εγκληματικότητα. Η πίστη στο Θεό κρατά τον άνθρωπο στο καλό και στην ηθική. Χωρίς το Θεό δεν υπάρχει περιορισμός και αναστολή του κακού.

Από το βιβλίο «Νεανικές Αναζητήσεις - Α’ Τόμος: Ζητήματα πίστεως» (σελ. 128-129), Αρχ. Μαξίμου Παναγιώτου, Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας Ρόδο

το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.