Τελευταίες αναρτήσεις

10 Φεβρουαρίου 2017

Τα Σκόπια οδηγούνται σε αυτοχειρία

Έκρυθμη η πολιτική κατάσταση 

Εν αναμονή της συγκέντρωσης των 61 υπογραφών βουλευτών, που απαίτησε ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γ. Ιβάνοφ από τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, το πολιτικό κλίμα είναι άκρως ταραγμένο, ώστε όποια λύση και αν δοθεί (σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Ζάεφ σε συνεργασία με τα αλβανικά κόμματα, ή εκ νέου προκήρυξη εκλογών) δεν θα αλλάξει την έκρυθμη πολιτική κατάσταση, με τα δύο αντίπαλα σλαβικά κόμματα να αλληλομισούνται. 

Δεν είναι μόνον ότι οι αντιθέσεις των δύο σλαβικών κομμάτων εξουσίας είναι σε υπέρτατο βαθμό οξυμένες, αλλά εμπλέκονται με δημόσιες δηλώσεις και οι δύο μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία. 

Από πλευράς των ΗΠΑ, χωρίς ακόμη να έχει καταστεί σαφής η ακολουθητέα πολιτική υπό των ΗΠΑ, ο νυν πρεσβευτής των ΗΠΑ, ακολουθώντας την πολιτική Ομπάμα (και Σόρος) τάσσεται ανοικτά υπέρ του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, υποδεικνύοντας προς τον Σκοπιανό Πρόεδρο να του αναθέσει διερευνητική εντολή προς σχηματισμό κυβέρνησης, καίτοι υπάρχει ασάφεια προς τούτο στο σκοπιανό Σύνταγμα. 

Η στάση του Αμερικανού Πρεσβευτή, ενόχλησε πρωτίστως τους Ρώσους, οι οποίοι εμμέσως αλλά σαφώς τάσσονται υπέρ του Γκρούεφσκι, με τον οποίον είχαν συμφωνήσει στα ενεργειακά, αλλά ενόχλησε και Αμερικανούς γερουσιαστές. 

Με ανακοίνωσή της η ρωσική Πρεσβεία στα Σκόπια στρέφεται κατά της δημόσιας αμερικανικής (αλλά, και αλβανικής) παρέμβασης στα εσωτερικά των Σκοπίων, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες παρέμβασης από το εξωτερικό, στην επιβολή λύσεων παρά τη θέληση του λαού, είναι πολύ επικίνδυνες και πρέπει να καταδικάζονται από την παγκόσμια κοινότητα. Οι αρχές της ισότητας των κυρίαρχων κρατών και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών πρέπει να εφαρμόζονται, η δε καταστρατήγησή τους αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», όπως μεταφέρει ο Εχέδωρος από τον σκοπιανό Τύπο. 

Όμως, υπάρχουν καταγγελίες ομάδας ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών των ΗΠΑ κατά του συμπατριώτη τους Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια, για ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, σύμφωνα με το CNN. Έξι γερουσιαστές, με προεξάρχοντα τον Κρίστοφερ Σμιθ, κατηγορούν τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ότι υποστηρίζει ανοικτά το αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SDSM) και, επιπροσθέτως, διευκολύνει τη χρηματοδότησή του καθώς και θεσμών που σχετίζονται με αυτό, διοχετεύοντας κονδύλια του προγράμματος USAID σε φιλικές προς αυτά ΜΚΟ. (Εννοούν την «Ανοιχτή Κοινωνία - Open Society» του Τζ. Σόρος) 

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο Κρίστοφερ Σμιθ ζήτησε την αποπομπή του Μπέιλι, ενώ, ταυτοχρόνως, προανήγγειλε τη διενέργεια επίσημης έρευνας: «Αν αυτός ο πρεσβευτής πήρε το μέρος κάποιου πρέπει να απολυθεί αμέσως». Ζήτησαν απαντήσεις «το αργότερο εντός δύο εβδομάδων», οι οποίες ουδέποτε δόθηκαν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής τους αγνόησε επιδεικτικά όπως και τις κατηγορίες τους ότι υποστηρίζει και παρεμβαίνει υπέρ του σοσιαλδημοκρατικού SDSM του Ζόραν Ζάεφ. 

Εντυπωσιακή όμως είναι η παρέμβαση, ενός άλλου γερουσιαστή, σύμφωνα με τον σκοπιανό Τύπο, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω. «Τα σύνορα πρέπει να αλλάξουν στα Βαλκάνια, ένα μέρος της (ψευδο)Μακεδονίας να ενταχθεί στο Κοσσυφοπέδιο», γράφει το δημοσίευμα της «Gazeta Express», δήλωσε ο γερουσιαστής Ντέινα Ρορομπάκερ, στην αλβανική τηλεόραση. Είναι ο ίδιος που πριν από λίγες ημέρες απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, από τον οποίο ζήτησε να εξετάσει τη δυνατότητα ανταλλαγής εδαφών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. (Προφανώς και θα ανήκει σε κάποιο φιλοαλβανικό λόμπι). 

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δεν ζήτησε μόνο αλλαγή των συνόρων, αλλά «να πάψει να υπάρχει αυτό το "πράγμα"», όπου πράγμα είναι το κρατικό μόρφωμα των Σκοπίων. 

Πρότεινε λοιπόν, όπως οι Αλβανοί των Σκοπίων αποτελέσουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το υπόλοιπο έδαφος ας το πάρει η Βουλγαρία, ή «οποιαδήποτε άλλη χώρα με τους οποίους ισχυρίζονται ότι σχετίζονται» (άγνωστο αν εννοούσε την Σερβία ή την Ελλάδα). Γεγονός είναι ότι ο Ρορομπάκερ άνοιξε δημόσια την συζήτηση στις ΗΠΑ για την κατάργηση αυτού του κράτους, που η ίδρυσή του μόνο προβλήματα δημιούργησε στα Βαλκάνια. 

Μακεδών 
Πηγή Voria
από ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.