15 Φεβρουαρίου 2017

Ο αφοπλισμός της Θράκης

Γράφει ο Νίκος Λυγερός  

Αν ο στόχος της Τουρκίας ήταν μόνο η καταστροφή της Σμύρνης, γιατί να ζητήσει την αποστρατικοποίηση της θρακικής περιοχής; Αν το όλο θέμα ήταν μόνο και μόνο η κατάκτηση της Ανατολής, γιατί τόσο μεγάλη επιμονή για τη διατήρηση της Κωνσταντινούπολης; Στην πραγματικότητα η στρατηγική ανάλυση των δεδομένων της περιοχής σε επίπεδο στρατηγικής και της εποχής σε επίπεδο Χρονοστρατηγικής, δείχνει ότι η Θράκη είναι πολύ πιο σημαντική λόγω της θέσης της και του συμβολισμού της για τον Ελληνισμό. 
 
Για έντεκα αιώνες το Βυζάντιο κυριαρχούσε στην περιοχή και για την Τουρκία αυτό αποτελεί μια φοβία. Διότι ξέρει ότι το πνεύμα του Βυζαντίου δεν έχει σβήσει κι ότι η επιστροφή του θα ήταν το πιο σοβαρό πλήγμα που θα μπορούσε να υποστεί, διότι τα σύμβολα δεν πεθαίνουν και επηρεάζουν την ιστορία. Όμως το 1922 όλοι είχαν τα μάτια τους στη Σμύρνη και την Άγκυρα. Ενώ η Άγκυρα είναι ανούσια για τον Ελληνισμό και η Σμύρνη δεν μπορεί να σταθεί από μόνη δίχως την υποστήριξη της Θράκης. Έχοντας αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας μπορούμε να διαβάσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο την ιπτάμενη προκήρυξη του Στυλ. Γονατά που στάλθηκε στους Αθηναίους στις 11 Σεπτεμβρίου 1922 μέσω αεροπλάνου. Διότι βλέπουμε ότι εκτός από τις θεσμικές αλλαγές των δύο πρώτων σημείων και την ενίσχυση του συμμαχικού πλαισίου με τις Μεγάλες Δυνάμεις στο τρίτο, το τέταρτο σημείο αφορά ξεκάθαρα τη Θράκη χωρίς καμία άλλη αναφορά: "Άμεσος ενίσχυσις του Θρακικού μετώπου." 
 
Αυτό το σημείο αποδεικνύει ότι και εκείνη την εποχή υπήρχαν μερικοί άνθρωποι που έβλεπαν την ουσία του προβλήματος και δεν στεκόταν στην επιφάνεια. Όμως το πρόβλημα ήταν πιο βαθύ και υπήρχε ήδη από τη Συνθήκη Σεβρών αφού η Κωνσταντινούπολη δεν ενσωματώθηκε στην απελευθέρωση της Θράκης. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι παρόλο που υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που βλέπουν τα δεδομένα, η γενική αντίληψη είναι διαφορετική, διότι αγνοεί τα περισσότερα στοιχεία του παρελθόντος. Η αλλαγή πρέπει να γίνει με την ενσωμάτωση της στρατηγικής στην ιστορία. Ο αφοπλισμός της Θράκης είναι πρώτα από όλα θέμα νοητικό. Η απελευθέρωση αρχίζει με το μυαλό και αυτό ακολουθεί ως νοητικό σχήμα η Έξυπνη Ιστορία.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.