Τελευταίες αναρτήσεις

22 Φεβρουαρίου 2017

Θέλεις να κυβερνήσεις; Μην αδιαφορείς για τα «μικρά». Πονάνε πιο πολύ.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Είναι πεποίθησή μου, ύστερα από 15 χρόνια ενεργούς ανάμιξης μου με τα Κοινά ότι αυτός που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, κρίνεται μεν από τις  σοβαρές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα, πιο πολύ όμως κρίνεται καθημερινά από την αντιμετώπιση, το ενδιαφέρον του για τα «μικρά» θέματα της καθημερινότητας του πολίτη τα οποία αντιμετωπίζει με απόλυτη αδιαφορία και άγνοια. Ο πολίτης τα έχει συνέχεια μπροστά του, άλυτα εμπόδια με αίσθημα πίκρας και θυμού. Εναντίον ποίου;

Και σου λέει: «Πώς να περιμένω από την κυβέρνηση, από το Δήμαρχο να βρει λύσεις  στα σοβαρά θέματα όταν αγνοεί και είναι απών από την αντιμετώπιση του δικού μου, καθημερινού, ενοχλητικού προβλήματος που μου κάνει το βίο αβίωτο;»

Ένα σπασμένο πλακάκι, ένας τρύπιος κάδος σκουπιδιών, μια καμένη λάμπα στο δρόμο, μια βιαστική σκέψη απόφαση που προκαλεί καθημερινή δυσαρέσκεια, μια ουρά σ΄ένα ταμείο, μια λανθασμένη ανακοίνωση, μια επιπόλαιη δήλωση ενός υπουργού, μια ανόητη κυκλοφοριακή ρύθμιση, μια δυσκολονόητη για τον κοινό νου ανακοίνωση, ξεχασμένα προνόμια των ολίγων που εξακολουθούν να ισχύουν, μια ασαφής αστυνομική έρευνα, μια «δυσανάγνωστη» εγκύκλιος……. όλα αυτά γίνονται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Και προδίδουν επιπολαιότητα, βιασύνη, έλλειψη σκέψης, ανικανότητα συνεργατών.

Πριν από ένα χρόνο, τότε που ακόμα έγραφα καθημερινά στο crashonline.gr, είχα επισημάνει ένα «μικρό» θέμα της καθημερινότητας με δυο «βραχίονες»: 1. Την όλο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια χιλιάδων Αθηναίων πολιτών σε μεγάλες, πυκνοκατοικημένες γειτονιές με βασικό άξονα την οδό Πατησίων (28ης Οκτωβρίου αν θέλετε) και 2. Την όλο και αυξανόμενη ανοησία των ανθρώπων που «συμβουλεύουν» τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, λαμβάνοντας  απαράδεκτες και αστάθμιστες αποφάσεις ακόμη και για τα ολιγότερο σημαντικά ζητήματα της ζωής των πολιτών.

Οι πυκνοκατοικημένες γειτονιές με άξονα την Πατησίων «πιάνουν» από τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Γαλάτσι, την  Κολιάτσου, την Πλατεία Αμερικής, το τρίγωνο Πατησίων-Αγίου Μελετίου-Φωκίωνος Νέγρη που συνδέει Τρίτης Σεπτεμβρίου με Αριστοτέλους και Αχαρνών, την Κυψέλη, την Πλατεία Βικτωρία, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι Μουσείο, Πολυτεχνείο, Ακαδημίας και τέλος Σταδίου. Χιλιάδες αυτοκίνητα, τρόλει, ταξί, λεωφορεία, μηχανάκια την ώρα τις κρίσιμες πρωινές και μεσημεριανές ώρες κυκλοφορούν προς όλες τις κατευθύνσεις πάνω σ αυτόν τον άξονα με τις δεκάδες των κάθετων «παράδρομων» ενώ χιλιάδες πεζοί, νέοι, υγιείς, άρρωστοι, ηλικιωμένοι, παιδιά μόνα τους ή με τους γονείς τους, ανάπηροι, τυφλοί με μπαστούνια ή με πατερίτσες, μανάδες με καρότσια, κυρίες με σακούλες απ΄τα σούπερμάρκετ, σκυλιά, καθαρίστριες του Δήμου, ρακοσυλλλέκτες με αυτοσχέδια καρότσια, όλοι θέλουν να περάσουν απέναντι.

Αλλά από τις 9 παρά δέκα ως τις 9 και τέταρτο ΔΕΝ τους επιτρέπεται γιατί εκείνη την ώρα, φεύγει από το σπίτι του ο πρωθυπουργός για να πάει στη δουλειά του.

Η κυκλοφορία ρυθμίζεται από βαρυεστημένους τροχονόμους που παίρνουν εντολές από ασύρματο, τα φανάρια δεν λειτουργούν όπως είναι προγραμματισμένα, ανεξάρτητα από το τι ώρα αποφασίζει να κινηθεί ο κ. Τσίπρας, οι 3-4 τζιπόνγκες που τον συνοδεύουν και οι μοτοσυκλετιστές που – διακριτικά μεν – βρίσκονται «εκεί».

Από το τέρμα Πατησίων ως το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή ή όπου αλλού έχει να πάει ο πρωθυπουργός, ΟΛΑ κινούνται στο δικό του ρυθμό. Με τα αποτελέσματα που φαντάζεστε.

Ατέλειωτες ουρές στις διασταυρώσεις με την Πατησίων, ατέλειωτες ουρές στην ίδια την Πατησίων όταν φρακάρει, υστερικές φωνές και σφυρίγματα και χειρονομίες των τροχονόμων, μια ιλαροτραγωδία. Λες και θα πάθαινε μεγάλη ζημιά ο πρωθυπουργός αν έφτανε στο γραφείο του δέκα –δεκαπέντε λεπτά αργότερα. Αίσχος.

Αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που θυμίζει Νέο Δελχί, τη ζω ΚΑΘΕ πρωί. Την ξανάζησα την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου μέσα σε μια τεράστια φόρτιση των ρυθμιστών της κυκλοφορίας που δεν ξέρω αν οφειλόταν στο ότι ο Τσίπρας άργησε να ξυπνήσει, αν ο καφές του ήταν πικρός και του έφτιαξαν άλλο, αν τον έπιασε κατούρημα μέσα στο αυτοκίνητο, αν τον ειδοποίησαν ότι έχει αργήσει για το ραντεβού ή ο, τιδήποτε άλλο αλλά η κατάσταση στους δρόμους ήταν τραγελαφική καθώς;

Οι τροχονόμοι, με ύφος αδιάφορο και μασώντας τσίκλα έδιωχναν με νευρικές κινήσεις τα αυτοκίνητα που κορνάριζαν υστερικά, δείχνοντάς τους να πάνε πιο γρήγορα (στη φισκαρισμένη Πατησίων, στις 9.01) και όποιον διαμαρτυρόταν – γιατί υπήρχαν πολλοί- τον … απέπεμπαν περιφρονητικά με χειρονομίες που υπαινίσσονταν κάτι σαν «προχώρα γρήγορα ρε μα…..».

Δεν εννοώ ότι ευθύνεται ευθέως ο Τσίπρας. Δεν έδωσε αυτός τέτοιες εντολές. Αλλά τις δέχεται και τις ανέχεται, λες και μέσα από το αυτοκίνητο ούτε βλέπει, ούτε ακούει τι γίνεται. Και τους «υπεύθυνους» αυτός τους τοποθετεί και τους διοικεί. Δεν βλέπει; Δεν ακούει; Δεν παίρνει τα μηνύματα; Βουλευτές, βασικά της αντιπολίτευσης – κυρίως της Α΄. Αθηνών αλλά όχι μόνο- δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται, να κάνουν μια ερώτηση, ένα έγγραφο στον φεουδάρχη και να του τα πουν; Ξέρει κανείς τι κακό του κάνει όλο αυτό ΚΑΘΕ μέρα του Τσίπρα; Και πόσους εχθρούς κάνει κάθε μέρα;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.