Τελευταίες αναρτήσεις

1 Φεβρουαρίου 2017

Τα κριτήρια της βαρβαρότητας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Αν μια παράδοση εμπεριέχει στοιχεία βαρβαρότητας, δεν είναι παράδοση αλλά βαρβαρότητα. Αν μια θρησκεία εμπεριέχει στοιχεία βαρβαρότητας, δεν είναι θρησκεία, αλλά βαρβαρότητα. Με αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε ότι η βαρβαρότητα μπορεί να λειτουργήσει ως κριτήριο αφού είναι ο εχθρός της Ανθρωπότητας. Έτσι αν μια παράδοση ή μια θρησκεία πληγώνει την Ανθρωπότητα, δεν μπορείς να την αποδεκτείς. Διότι η προστασία της Ανθρωπότητας πρέπει να γίνει από κάποιον, κι αν δεν υπάρχει άλλος, πρέπει να είσαι αυτός για να γίνει το πρέπον. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβιβαστούμε με συστήματα που καταπατούν ανοιχτά όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα μελλοντικά Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Το κριτήριο της βαρβαρότητας ακολουθεί το νοητικό σχήμα του Popper έτσι η εφαρμογή του δείχνει και τα όρια της διπλωματίας. 

Με αυτήν την έννοια μπορούμε να εξετάσουμε και το έργο που γίνεται μέσω παράδοσης και μέσω θρησκείας. Αυτό το εργαλείο είναι σπουδαίο διότι συχνά η παράδοση και η θρησκεία παρουσιάζονται ως οντότητες που δεν πρέπει να αγγίξουμε. Αν όμως έχει εξελιχθεί η ηθική όπως το κάνει και η βιοηθική λόγω επιστήμης, τότε μπορούμε να εξετάσουμε την αξία της παράδοσης ή της θρησκείας σε σχέση με την εξέλιξη των ανθρώπων μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και μετά όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της βάρβαρης πράξης. Δεν είναι λοιπόν θέμα εθνικό που πρέπει να λύσει κάθε κράτος, αλλά διαδικασία που πρέπει να σέβεται την Ανθρωπότητα. 

Έτσι οι θρησκείες που θέλουν να εξοντώσουν κάθε άπιστο με το δικό τους τρόπο σκέψης, είναι όχι μόνο απαράδεκτες, αλλά είναι βάρβαρες και το ίδιο ισχύει για τις παραδόσεις. Κι αν νομίζεις ότι δεν μπορούν ποτέ ν’ αλλάξουν επειδή τα άτομα που τις προωθούν λένε ότι δεν γίνεται, να θυμάσαι το έργο του Σωκράτη με τους Ρήτορες, το έργο του Χριστού με τους Φαρισαίους, το έργο του Βούδα με τις τάξεις κ.λ.π. Πρέπει να πάψει η αδικία μόλις χτυπά την Ανθρωπότητα. Αλλιώς ο ναζισμός, ο κομμουνισμός, ο κεμαλισμός θα είχαν γίνει θρησκείες και παραδόσεις. Κι αν δυσκολεύεσαι ν’ αφαιρέσεις την ιδιότητα επειδή δεν εφαρμόζεις το κριτήριο, θυμήσου τουλάχιστον ότι είναι θρησκείες και παραδόσεις βαρβαρότητας και τίποτα άλλο.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.