24 Φεβρουαρίου 2017

AD CAPTANDUM VULGUS

(για να συναρπάσουν – ή ν’ αρπάξουν; – τον όχλο)

Γράφει ο Χρίστος Γούδης 

Η ανάγκη χρηματοδότησης των μεγάλων επιστημονικών προγραμμάτων από το κρατικό χρήμα, το χρήμα δηλαδή που προέρχεται από την φορολογική εκδορά του ανθρώπινου κοπαδιού, υποχρεώνει την επιστήμη να μετέρχεται και αυτή των σχετικών επικοινωνιακών τεχνασμάτων που στοχεύουν στον εντυπωσιασμό του χύδην όχλου για τα επιτεύγματά της, και στην εξ αυτού απορρέουσα στήριξη των αιτημάτων τους για περαιτέρω χρηματοδότηση από τους εκλεγμένους ταγούς του όχλου τούτου.

Εξ ου και οι κατά καιρούς «αποκαλύψεις» της ΝΑΣΑ για τα όσα εκπληκτικά ανακαλύπτουν οι ποικίλες ερευνητικές (χρηματ)αποστολές της στο εντεύθεν και εκείθεν του γαλαξία μας αχανές διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό συγκαταλέγονται και οι «βαρυσήμαντες» πρόσφατες ανακοινώσεις της, περί ανακαλύψεως αδελφών πλανητών, προς βρώσιν των απανταχού χάνων του ημετέρου πλανήτη, καθότι γεγονός προ πολλού γνωστό στην αστρονομική κοινότητα.

Φυσικά, πέραν των όποιων επικοινωνιακών τρικ υπάρχει και η ουσία του πράγματος αναφορικά με τις τύχες της «ανθρωπότητος» όπως συνηθίζουμε να αυτοαποκαλούμε υπερηφάνως το ανθρώπινο σκυλολόϊ. Πως δηλαδή θα το διαιωνίσουμε, καθότι ο υπερπληθυσμός του απειλεί να υπερεκχειλίσει την γη με τους απογόνους του και τα περιττώματά τους. Ένας αγώνας δρόμου είναι κι αυτός για την διάσωση του ανθρώπου από τις αυτοκαταστροφικές του ιδιότητες. Επί του παρόντος κανείς δεν γνωρίζει, αν οι εκλεκτοί του ανθρωπίνου είδους θα επιτύχουν την κατασκευή οχημάτων ή τρόπων διαστημικής απόδρασης της ανθρώπινης πανίδας πριν από την εφεύρεση (πάλι από τους ίδιους αυτούς «ιλλουμινάτους» της επιστήμης) ακόμη πιο καταστροφικών οπλικών συστημάτων που θα οδηγήσουν στην ολοκληρωτική της αυτοεξάλειψη πριν οι «ακρίδες» και οι «βάτραχοι» προλάβουν να πηδήξουν στον πλησιέστερο αδελφό πλανήτη για να τον κουτσουλιώσουν και αυτόν (να τον «εποικίσουν» δηλαδή, όπως το λένε κατ’ ευφημισμόν).

Ακόμα χειρότερα, κανείς δεν γνωρίζει αν όλοι αυτοί οι «λογαριασμοί» γίνονται χωρίς τον «διαπλανητικό ξενοδόχο». Και τούτο διότι οι συνεχώς όλο και περισσότεροι εντοπιζόμενοι αδελφοί πλανήτες στον κοσμικό μας περίγυρο, μπορεί να μην είναι «παρθένα γη» για εποικισμό και χρυσοθηρία για τα μούτρα μας, αλλά γεννήτορες υπέρτερων τεχνολογικών πολιτισμών (πιο γκροτέσκων και πιο μπρουτάλ) που πρώτοι αυτοί μπορεί να μας έρθουν «κατά ’δω» δίκην ισπανών κονκισταδόρες αλά Κορτέζ.

Κι άκομα χειρότερα για μας, αν τύχει και πάσχουν από το λεγόμενο mutatis mutandis (τηρουμένων των αναλογιών) «σύνδρομο της κατσαρίδας» και ανατριχιάσουν μόλις μας δουν, όπως εμείς όταν βλέπουμε τις κατσαρίδες, και τρέξουν και αυτοί, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών, και μας πατήσουν για να μας εξοντώσουν. Εκτός κι αν επιχειρήσουν να μας ψεκάσουν, οπότε θα την κάτσουν, καθότι ως ήδη ψεκα(σ)μένοι (από τους σόρους –  τους σόρος και τους σόρες – και τους λοιπούς τραμπ-άκουλες) τον ψεκασμό δεν τον φοβόμαστε. Αντίθετα ζούμε μ’ αυτόν και θάλλουμε ως άξια τέκνα της πνευματικής θαλιδομίδης των (εκτρωματικών) καιρών μας. 

Χρίστος Γούδης
Καθηγητής ΑστροφυσικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.