31 Ιανουαρίου 2017

Εντολή Trump. Μύθοι και αλήθειες για ασφάλεια, τρομοκρατία και μεταναστευτικό.

JFK αεροδρόμιο, φρουρά αστυνομικών απέναντι σε διαδηλωτές κατά της εντολής Trump για μεταναστευτικό.
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη από τα ΜΜΕ παγκοσμίως που αναφέρουν πώς η θέση Trump (μεταναστευτικό) θα λειτουργήσει ως ενισχυτικό της ριζοσπαστικοποίηση τζιχαντιστών, καθώς θα δημιουργήσει σημείο εστίασης πάνω στις ΗΠΑ που λειτουργούν πλέον με γνώμονα την εσωτερική τους ασφάλεια, εις βάρος (κατά την αντίληψη τους) ατόμων με ειδικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπάρχει ισχυρός πώς κινείται με επισφαλή τρόπο όσον αφορά την απόδοση σε θέματα ελέγχου του μεταναστευτικού και της ασφάλειας.

Σε αυτό το σημείο είναι καλό να επισημανθεί πώς εδώ υπάρχουν αλήθειες και μύθοι που ειδικά για την τρομοκρατία και ασφάλεια είναι καλό να αναλυθούν έστω και σε πρώτο επίπεδο.

1. Η τρομοκρατία δεν έχει σχέση με το μεταναστευτικό. Μισή αλήθεια εδώ. Σίγουρα όλοι οι μετανάστες δεν είναι τρομοκράτες και στερείται σοβαρότητας όποιος λέει το αντίθετο. Όμως με ειδικές αναφορές από FRONTEX, INTERPOL, EUROPOL, FBI έχει αποδειχθεί πως οι ροές είναι "όχημα μεταφοράς" τρομοκρατών στην Δύση με κύριο και σοβαρό πρόβλημα αυτό της ταυτοποίησης και με ποιό σκοπό εισέρχεται ο μετανάστης σε τρίτες χώρες.

2. Η αρνητική στάση απέναντι στο Ισλάμ θα αυξήσει τις εντάσεις. Είναι επίσης αλήθεια πώς η πόλωση με εμφανή εχθρικότητα από ΗΠΑ, απέναντι στο Ισλάμ θα δώσει "τροφή και έδαφος" σε φανατικούς Ιμάμηδες να στηρίξουν λόγους μίσους. Όμως από την άλλη θα πρέπει να αναρρωτηθεί κάποιος, αν αυτό δεν υπήρχε, θα άλλαζε σημαντικά την έκβαση κατά της μάχης της τρομοκρατικής προπαγάνδας; Τα αποτελέσματα της προ-Τραμπ εποχής δείχνουν πώς αυτό δεν ισχύει, αφού όταν δεν υπήρχαν αφορμές πόλωσης , δημιουργούσαν οι φανατικοί άλλες με παρερμηνείες από το Κοράνι. 

3. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας επί περιόδου Bush είχε αποτύχει, γιατί να πετύχει τώρα; Φυσικά αυτό είναι πέρα για πέρα μύθος καθώς αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στην βάση στατιστικών περί διεθνούς τρομοκρατίας στο START GTD του πανεπιστημίου του MARYLAND για να διαπιστώσει πώς οι επιθέσεις στην Δύση είχαν σχεδόν εξαφανιστεί την περίοδο 2001-2004 όπου διεξήχθη το μεγαλύτερο μέρος επιχειρήσεων κατά της Al Qaeda, ενώ υπήρξε ραγδαία άνοδος αμέσως μετά την λήξη των επιχειρήσεων (Μαδρίτη 2004, Λονδινο 2005 κτλ).

ιστορικό επιθέσεων Ισλαμιστικού χαρακτήρα - GTD START
4. Ο αποκλεισμός του Ισλάμ μπορεί να δημιουργήσει ιστορικό ιερού πολέμου. Εδώ θα πρέπει κάποιος να σκεφτεί πώς ο πόλεμος της τζιχάντ έχει ήδη κυρηχθεί από την δεκαετία του 1980 με εκατομμύρια φανατικούς μουσουλμάνους, που ήταν και είναι, σε πεδία μαχών σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, τόξο Maghreb, αλλά και σε διασκορπισμένους πυρήνες ανά τον κόσμο. Η Δύση οφείλει να το αναγνωρίσει αυτό και να προσαρμόσει τις δράσεις της προς αυτό το φαινόμενο για να μην βρεθεί κυριολεκτικά με έκθετα νώτα στις πράξεις τρομοκρατών που ήδη απειλούν σήμερα με χημικές επιθέσεις.

5. Σύγκρουση πολιτισμών. Ένα σημείο που δεν μπορεί να αναγνωριστεί λόγω "τυφλότητας" από την κακώς εννοούμενη πολιτική ορθότητα της πολιτικής τάξης σε όλη την Δύση. Πρέπει να επισημανθεί πώς η κινητήρια ιδεολογία των τρομοκρατών στηρίζεται σε μια "θεϊκή αποστολή" από ιερά μηνύματα που υπερβαίνουν τις "ανθρώπινες και λογικές ερμηνείες", άρα η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει ικανότητα μεταστροφής ενός τζιχαντιστή φανατικού που βρίσκεται στην τελευταία κλίμακα εκτέλεσης χτυπήματος ( staircase model) παρά μόνο η βίαιη αντιμετώπιση του.

6. Διασταύρωση στοιχείων. Είναι ένα ζήτημα που είναι γνωστό σε όλες τις Δυτικές Αρχές. Η τακτική των μεταναστών είναι να καταστρέφουν τα έγγραφα τους και να δίνουν ψευδή στοιχεία στις Αρχές άλλων χωρών, για να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε άσυλο ακόμα και αν δεν το δικαιούνται. Αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους τρομοκράτες και προκαλεί το πρόβλημα ασφαλείας. Σε αυτό συνδράμουν και οι χώρες καταγωγής τους που αρνούνται πεισματικά να δώσουν στοιχεία διαβατηρίων και ονομάτων όταν τους ζητούνται για διασταύρωση (σ.σ. πρωτοστατεί το Πακιστάν που έχει δεχτεί μάλιστα και επιστολή από το ΥΠΕΞ μας για το θέμα αυτό). Σε αυτό το πρόβλημα η αντίδραση των ΗΠΑ, ήρθε με την πρόσφατη εντολή Trump να απαιτηθούν τα στοιχεία από τις χώρες καταγωγής προσφύγων και μεταναστών. Αν δεν δοθούν μέσα σε 120 μέρες από την ημερομηνία υπογραφής της εντολής, Θα υπάρξει ολική απαγόρευση εισόδου (σ.σ. υπενθυμίζεται εδώ πώς η εντολή έχει προσωρινή αρχική περίοδο απαγόρευσης 90 μέρες από τις 27.1.2017).

7. Πρόταση για μεταναστευτικό από Ελβετία και υλοποίηση τώρα από ΗΠΑ. Μια πρόταση που πέρασε στα "ψιλά" καθώς θα έκοβε χρηματοδοτήσεις πολλών ΜΚΟ, ήταν ο σχηματισμός σχεδίου για δημιουργία camps σε χώρες που διαμορφώνουν τις μεταναστευτικές ροές, φυλασσόμενα υπό προστασία δυνάμεων ΟΗΕ και ΝΑΤΟ. Δηλαδή αντί ο μετανάστης να πλήρωνε χιλιάδες δολαρίων σε δουλέμπορους, θα πήγαινε στο camp στην χώρα του, θα έκανε άσυλο σε ποιά χώρα θέλει να πάει και μετά την εξέταση του αν γινόταν αποδεκτή η αίτηση θα έφευγε με την προστασία του διεθνούς θεσμού και με πλήρη νομιμότητα. 

Με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε μια ικανότητα φιλτραρίσματος που δεν υπάρχει τώρα ενώ παράλληλα θα προστατευόντουσαν και οι πραγματικοί πρόσφυγες από την εκμετάλλευση τους από διάφορα παράνομα και νομιμοφανή κυκλώματα. Η πρόταση σε πρώτο επίπεδο απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από Ε.Ε. ενώ στην συνέχεια κατατέθηκε ξανά και αναμένει εξετάσεως. 

Από τις ΗΠΑ έχει ήδη κατατεθεί ως πράξη υπό υλοποίηση σε Συρία και Ιορδανία, στο τελευταίο προεδρικό διάταγμα για το μεταναστευτικό υπό προστασία στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, μόνο για αιτήσεις ασύλου φυσικά προς την χώρα των ΗΠΑ. (σ.σ. σημειώνεται εδώ πώς υπάρχει προηγούμενο τέτοια δράσης με αντίστοιχες υποδομές που διατηρούσε παλαιότερα η Χεζμπολάχ σε Λίβανο για την προστασία διωκώμενων από Παλαιστίνη) 

χάρτης με χώρους υποδοχής Χεζμπολάχ σε Λίβανο το 2005
Έχοντας στο μυαλό τις παραπάνω σημειώσεις, είναι προφανές πώς η πόλωση που έχει δημιουργηθεί στο θέμα, εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και από τις δύο πλευρές ενώ παράλληλα αποφεύγει να λύσει το πρόβλημα που υφίσταται. Εξαιρουμένης της τελευταίας πρότασης που αφορά camps υποδοχής σε χώρες καταγωγής, ανεξάρτητα αν είναι υλοποιήσιμη ή οχι, πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό στον Δυτικό κόσμο πώς το θέμα του μεταναστευτικού έχει δύο πλευρές.

Η μία είναι το ανθρωπιστικό όπου ουδείς αμφισβητεί την θυματοποίηση και εκμετάλλευση των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολεμικά πεδία και γίνονται στόχος δικτύων παρανόμων και νομιμοφανών επιτήδειων. Είναι ένα κομμάτι που σίγουρα χρήζει άμεσης και ειδικής αντιμετώπισης.

Η δεύτερη είναι η ασφάλεια. Μια ασφάλεια που η έλλειψη της, μπορεί να εξαπλώσει μια αναταραχή σε όλο τον κόσμο, αν δεν υπάρξει μια ικανή πολιτική που θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά το πρόβλημα χωρίς ίχνος ενοχής και χωρίς ίχνος "βίαιης πολιτικής ορθότητας". Είναι σημαντικό να υπάρξει αυτή η προσπάθεια διαχείρισης και εφαρμογής μέτρων και πολιτικών ελέγχου σε ροές , έστω και αν σε πρώτο επίπεδο φαντάζει επίπονο.

Είναι απαραίτητο τόσο για την προστασία των ιθαγενών των κοινωνιών που θα γίνουν δέκτες ανθρώπων με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά προς αφομείωση, όσο όμως και για την προστασία των ίδιων των μεταναστών που θα απαλλαγούν από τρομοκράτες, επιτήδειους εκμεταλλευτές, .. ακόμα και της στοχοποίησης τους μεταγενέστερα αν καταφέρουν και μπούν σε άλλες χώρες, ως παράνομα ευρισκόμενους και "ξένα σώματα" σε κοινωνίες που θα τους φιλοξενήσουν.

*****

Ο Αλέξανδρος Νίκλαν είναι σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ασφάλειας και ανάλυσης πληροφορίας. Έχει εξειδίκευση και πιστοποιήσεις στον χώρο ασφαλείας . Έχει εκπαίδευση στο θέμα της τρομοκρατίας μέσω προγραμμάτων του Maryland (START) University, USA και του Leiden University, Holland σε θέματα ανάλυσης συγκρούσεων και διεθνούς ασφαλείας καθώς και αντίστοιχη εκπαίδευση στο Tel Aviv University για θέματα ιστορίας της Μέσης Ανατολής. Γνωρίζει Αγγλικά και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα επιχειρήσεων ως ιδιοκτήτης του IISCA security group. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε θέματα εσωτερικής και διεθνούς ασφαλείας σε ξένο και Ελληνικό Τύπο. 

Geopolitics 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.