4 Ιανουαρίου 2017

Ο Νίκος Λυγερός για το τέλος του DAESH.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η μαλάκυνση των σκληροπυρηνικών

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Ναζί έχασαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945, ενώ με την εμπλοκή των Αμερικανών το 1941, η αλλαγή φάσης είχε αρχίσει. Τα σκληροπυρηνικά καθεστώτα έχουν ξεπεράσει τα όρια και η αντεπίθεση άρχισε. Από την άλλη πλευρά στη Μάχη της Μόσχας υπήρχε ήδη λάθος για το ναζιστικό καθεστώς που σφραγίζει το τέλος της υψηλής στρατηγικής των Ναζί στην Ανατολή το 1942. Στη Μάχη του Στάλινγκραντ ήταν ήδη αργά το 1943. Και η πολιορκία του Λένινγκραντ ήταν ήδη μετά το τέλος του 1944 όταν δεν υπήρχε πια κανένα μέλλον για τους Ναζί. 

Πριν χαθεί ο πόλεμος, χάνεται πρώτα η υψηλή στρατηγική. Η συμμαχία με την Ιαπωνία ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος που προκάλεσε την εμπλοκή των ΗΠΑ και από εκεί και πέρα η ιστορία του τέλους ήταν γραμμένη. Η κατάρρευση του ανατολικού μετώπου που ήθελαν να ισοπεδώσουν ήταν το δεύτερο λάθος. Η σβάστικα θα έχανε ένα ένα τα μέλη της δίχως ν' αφήσει τίποτα πίσω της. Η ιδεολογία που δεν έχει υψηλή στρατηγική συντρίβεται μόλις υπάρχει πόλεμος. Και το να θέλεις να τ’ αρπάξεις όλα δεν σημαίνει ότι μπορείς να το κάνεις δίχως προετοιμασία. Μετά το τέλος θέλεις να τα καταστρέψεις όλα για να εκδικηθείς τα λάθη σου ουσιαστικά. 

Η θέληση του Χίτλερ δεν ήταν θέλημα και απέτυχε παταγωδώς όσα κι αν κατάστρεψε, διότι ήταν καταδικασμένος από την ακραία προσέγγιση της βαρβαρότητας. 

Και τώρα αυτό που βλέπουμε μετά το Χαλέπι, τη Ράκα και τη Μοσούλη με όλες τις καταστροφές είναι το τέλος που άρχισε και η μαλάκυνση των σκληροπυρηνικών που δεν είναι πια αρκετοί για να υποστηρίξουν στρατηγικές επιθέσεις και απλώς ποντάρουν στην αυθόρμητη τρομοκρατία που διεκδικούν μόνο μετά, διότι δεν οργανώνουν πια τίποτα, είναι σε άμυνα και σε κρίση. Όταν οι βόμβες σου έχουν στόχο εκ των υστέρων, έχασες ήδη.

πηγή

Στρατηγικοί υπερλογισμοί

Αν δεν δίνουμε σημασία στο ανούσιο τότε μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και να γίνει κατανοητό το δύσκολο που νομίζουμε ότι ήταν περίπλοκο, ενώ η ανάλυση μέσω έξυπνης ιστορίας επιτρέπει την απελευθέρωση από τα δεδομένα που θεωρούσαμε μόνο δεδομένα. Όμως το παρελθόν αλλάζει όταν επιλέγεις άλλη διακλάδωση και δεν κοιτάζεις μόνο τις διασταυρώσεις για να βρεις τον δρόμο σου ενώ υπάρχει ήδη μονοπάτι του φωτός. 

Με τους στρατηγικούς υπερλογισμούς εξετάζεις ταυτόχρονα πολλά σενάρια σαν να αναλύεις μια πολλαπλή σύνθεση. Έτσι ακόμα και οι τρομοκρατικές πράξεις που διεκδικούνται μόνο αργά είναι ήδη μια ένδειξη αδυναμίας του πυρήνα που προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή μας, αξιοποιώντας ακόμα και με παράλογο τρόπο τις λανθασμένες επεκτάσεις. Διότι δεν καθοδηγεί πλέον τις μη αναστρέψιμες πράξεις και προσπαθεί μόνο να υποστηρίξει την εικόνα του χωρίς να υπάρχει ουσία από πίσω. Και αυτό θυμίζει, για όσους δεν έχουν ξεχάσει το παρελθόν, τις αρχές του κινήματος πριν αιώνες που οδήγησαν στην απομόνωση ως αίρεση ακόμα και από την ίδια την παράδοση.

Έτσι βλέπουμε ήδη μια αλλαγή φάσης που προετοιμάζει μια αλλαγή κύκλου για την οποία πρέπει να παλέψουμε για να ελαχιστοποιήσουμε το πλήθος των θυμάτων, αφού το μέλλον υπάρχει ήδη χωρίς να περιμένει την εξέλιξη του παρόντος. Ας λειτουργήσουμε λοιπόν με καταλυτικό τρόπο, διότι γίνεται και αφού γίνεται θα το κάνουμε ακόμα κι αν φαίνεται εντελώς αδιανόητο προς το παρόν για όσους δεν ξέρουν από θαύματα. 

πηγή

Όταν καταστρέφεις τα πάντα είναι επειδή τελείωσες

Αυτό που δεν βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, γιατί περιορίζονται στην εξέταση της επικαιρότητας δίχως ν’ αξιοποιούν κανένα στρατηγικό υπόβαθρο, είναι ότι πολύ απλά όταν καταστρέφεις τα πάντα, είναι επειδή τελείωσες και θέλεις να εκδικηθείς την ήττα σου. Όταν παγιδεύεις τα πάντα σε μια πόλη που κατοικούσες και ήλεγχες για χρόνια είναι ότι δεν θα επιστρέψεις. Έτσι όσοι εκτιμούν αυτές τις πράξεις ως αντίσταση στις μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν ιδέα πόσο χαμηλά θα πάνε λόγω έλλειψης στρατηγικής. 

Όσο για τις βομβιστικές επιθέσεις είναι και αυτές απεγνωσμένες προσπάθειες να κερδίσουν χρόνο για να φύγουν, μόνο που ο Χρόνος δεν είναι μαζί τους κι έχει σφυρίξει το τέλος τους. Και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι απλώς εκμετάλλευση διαφόρων ανώμαλων που νομίζουν ότι συμμετέχουν σε μια αποστολή, ενώ δεν έχουν κανένα ουσιαστικό στόχο. Δεν είναι καν άτομα που έχουν εκπαιδευτεί ή που ακολουθούν οδηγίες της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτή που δεν έχει αρκετούς άξιους μαχητές, τους χρησιμοποιεί εκ των υστέρων πάντα, περιμένοντας να μην υπάρχει άλλη διεκδίκηση από κάποια οργάνωση που έχει κάποιο σκοπό και λέει μεγάλα λόγια για να καλύψει το μεγάλο κενό των πράξεών της. 

Οι ίδιοι έχουν φάει ήδη μια τεράστια σφαλιάρα από τις παραδοσιακές σχολές και τώρα νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να τα βάλουν με την ιστορία, αλλά θα πεθάνουν λόγω νοητικής υστέρησης και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο, γιατί και η βαρβαρότητα δυσκολεύεται να μάθει από τα λάθη της όσο τεράστια κι αν είναι. Και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πια ούτε την ίδια τους την ύπαρξη, άρα τι να πουν για τους άλλους που νόμιζαν ότι θα ήλεγχαν;

πηγή

Η ιστορία γράφει το τέλος μιας βαρβαρότητας

Όσοι και να είναι οι φανατικοί μια βαρβαρότητας λόγω φύσης αδυνατούν να παράγουν μέλλον και πάντα ξεχνούν ότι είναι η ίδια η ιστορία που γράφει το τέλος μια βαρβαρότητας όποια μορφή και να έχει. Έτσι ακόμα και αν είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν γιατί δεν αναλύουν ορθολογικά τα δεδομένα των τρομοκρατικών πράξεων, η οργάνωση αυτή έχει ήδη τελειώσει και απλώς ζει την τελευταία της φάση πριν την αλλαγή του κύκλου που θα σβήσει όλη την δράση της, αφού δεν ανήκει στην Ανθρωπότητα. 

Έτσι όσο και να θέλει η τρομοκρατική οργάνωση να αφανίσει την ιστορία και τον πολιτισμό, απλώς ξεπέρασε τα όρια του επιτρεπτού ακόμα και για μαλακές δημοκρατίες και τώρα θα υποστεί μια μεγάλη ήττα που αναλογεί με το λάθος που αντιπροσωπεύουν για τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Το ακραίο στοιχείο δεν μπορεί να επεκταθεί δίχως να προκαλέσει μεγάλο κόστος και κατά συνέπεια αντίδραση. 

Από την άλλη όλοι οι πολιτικοί ξέρουν τι ήταν ο Αττίλα και οι Ούνοι και δεν θέλουν να υποστούν ανάλογο κόστος επειδή άργησαν να αντιδράσουν και να εκτιμήσουν την κατάσταση που δεν είχε επιστροφή. Έτσι όσοι προσπαθούν να βολευτούν σε μια θέση ουδετερότητας όχι μόνο θα δυσκολευτούν, αλλά θα αποκτήσουν ισχυρούς εχθρούς επειδή δεν είναι με τις δυνάμεις που θα νικήσουν. Κι εδώ βλέπουμε μια κλασική προσέγγιση του ραγιαδισμού που έχασε και στους δύο παγκόσμιους πολέμους γιατί πήγε με τους ηττημένους και μάλιστα την τελευταία στιγμή, πράγμα που δείχνει το γελοίο της υπόθεσης όταν δεν έχεις ιδέα από υψηλή στρατηγική.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.