Τελευταίες αναρτήσεις

29 Ιανουαρίου 2017

Και δηλωσίας και εξοχότατος

Μας το απέστειλε ο κύριος Πανίκος Ελευθερίου 

του ΧΑΡΗ ΦΕΡΑΙΟΥ Διδάκτωρ τού ΕΜΠ 

Αυτό που ξηστηκός παρακολούθησε ο λαός στην Κύπρο διαδραματιζόμενο στη νέα μασκαράτα, της Γενεύης, δεν είναι απλώς ο εξοργιστικός διασυρμός τής λογικής.

Ούτε η παραλυτική αδράνεια όσων περί τον κ. Αναστασιάδη ένθρονοι εθεώντο ανέκφραστοι τη διαδικασία διάπραξης τού διασυρμού. Είναι η ασύγγνωστη ανοχή τους, μπροστά στην ανεμπόδιστα εξελισσόμενη μακάβρια κατάρρευση τού (εναπομείναντος) κράτους τής Κύπρου, που εξέπληξε τον θεώμενο, το εκπληκτικό εκείνο φαινόμενο, λαό. «Μακάβρια» δε η κατάρρευση, κατά το ότι, καλώς ή κακώς, (εγώ λέω κακώς…) είναι απελπιστικά συνδεδεμένος πια με αυτό το υπόλειμμα, έστω, κράτους και την επιβίωσή του, ο ίδιος ο Ελληνισμός εδώ κάτω! 

Οι ως άνω ένθρονοι, είδαν πρώτα το άλλοτε προεδρικό αυτοκίνητο τού κ. Αναστασιάδη με τον επιβάτη του, να καταφθάνει στο κτίριο τού συνεδρίου, απογυμνωμένο από ό,τι παλαιόθεν έφερε μονίμως ως έμβλημα: Τη σημαία τής Κυπριακής Δημοκρατίας! Ακολούθως είδαν, να τον καθίζει, τον επιβάτη, ο ταξιθέτης τής αίθουσας πίσω από μια ταμπελίτσα, όπου αναγραφόταν η επιγραφή «ο Εξοχότατος κύριος Αναστασιάδης»! 

Πιο μετά πρόσεξαν και πού ακριβώς τον έβαλε ο ταξιθέτης να καθίσει. Τότε μπερδεύτηκαν: Δεν καθόταν δίπλα στον συνδαιτυμόνα Γραμματέα τού ΟΗΕ! Καθόταν παραπέρα, μετά από τον Έιντε. Κι ούτε «εκ δεξιών» τού Γραμματέα. (Εκ δεξιών καθόταν – «εξοχότατος» επίσης – ο κ. Ακιντζί…). Κάπου στα αριστερά, αριστερότερα και τού γραμματειακού απεσταλμένου Έιντε καθότανε! Τότε είναι που αντέδρασε ο Κοτζιάς, από την άλλη πλευρά τού τραπεζιού. Έκθαμβοι (πάλι θεατές) οι ένθρονοι, είδαν να τού στέλνει σε χαρτάκι τα εξής οργισμένα: «Το παραξήλωσες ρε Νίκο!

Εσύ είσαι που έχεις, απ’ όλους εδώ μέσα, το υψηλότερο αξίωμα: Πρόεδρος κράτους, εκλεγμένος! Όλοι οι άλλοι, υπουργοί, κρατικοί εντεταλμένοι, (και κρατικοί εγκάθετοι…) είμαστε διορισμένοι. Κι όμως σού φάγανε τη θέση σου δίπλα στον Γκουντιέρες! Φυσικό, βεβαίως, αφού τρέμεις να πεις πως είσαι Πρόεδρος, μήπως και σου φύγει ο Τσαβούσογλου… Όμως πρέπει να ξέρεις: «Όλοι έχουμε ιστορικές ευθύνες για το Κυπριακό. Μη γίνεσαι λοιπόν (όπως τα παπαγαλάκια σου), “ουρά του τουρκικού εθνικισμού”. Κάνε επιτέλους κάτι…» 

Μετά από το σημείωμα εκείνο, όλοι (ακόμη και οι ένθρονοι τής συνοδείας του) είδαν τον κ. Αναστασιάδη όντως να κάνει κάτι: Κάλεσε τον ταξιθέτη τής αίθουσας, έσκυψε, και «ξεκάθαρα» (και προσοχή στο «ξεκάθαρα») τού ψιθύρισε.«Σού κάνω μια δήλωση: Είμαι Πρόεδρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας»! Η «δήλωση» τού κ. Αναστασιάδη φαίνεται διαδόθηκε από τον ταξιθέτη σ’ ολόκληρη την αίθουσα, αν κρίνει κανείς από τα χάχανα που ευκρινώς ακούστηκαν από τη μεριά όπου καθόταν («συρμένος» προφανώς εκεί από τον Τορναρίτη) ο Τσαβούσογλου… Ούτε, όμως, και τότε, από την προεδρική εκείνη μασκαράτα, ούτε όμως και σε λίγο, απ’ εκείνη τού Τσαβούσογλου, οι ένθρονοι τής προεδρικής συνοδείας, είτε αντέδρασαν, είτε έδρασαν. Διότι όπως ήδη το είχε πει ο ποιητής:1*  

«Μητέρα, δεν βλέπεις πως μας αφαίρεσαν τα οστά / και σωριαζόμαστε στο παραμικρό / και προσπίπτουμε 

Φυσικά, ο ποιητής μιλούσε το 1965! Σήμερα, τα «σωριαζόμενα στο παραμικρό» και «προσπίπτοντα» τότε εύπλαστα όντα, ήδη πολτοποιημένα κατέληξαν πια σε υγρή κατάσταση. («Υγρά» στοιχεία, που παίρνουν εκάστοτε το σχήμα τού ποτηριού όπου θα τους βάλουν). Δεν βρίσκονταν δε κι από πουθενά, ο Αβέρωφ, (ή και ο Προδρόμου) με την τρέχουσα στην ιδεολογία τού εξ επαγγέλματος εμπαιγμού τής λογικής γλώσσα τους, (γλώσσα των υγρών πια στοιχείων τού ποτέ στέρεου Συναγερμού) να τού εξηγήσουν ότι κακώς χαχανίζει: Αυτοί έχουν ανά χείρας, γι’ αυτήν ακριβώς την προεδρική δήλωση, και νομική γνωμάτευση!2*Υπέρλαμπροι αστέρες τού «χαμένου κέντρου», που έλεγε κι ο Ζήσιμος Λορεντζάτος…*

Υπάρχει όμως το ερώτημα: Τι να σκέφτονται αλήθεια, εκείνοι οι, καμιά δεκαριά όλοι κι όλοι, νεαροί τότε, ιδεολόγοι, που, και καταδιωκόμενοι, μαζεύονταν το 1975 στο κτήριο εκείνο, Κωστή Παλαμά και Ομήρου γωνία, (απέναντι στον προμαχώνα «Τρίπολη») κι οραματίζονταν κίνηση συναγερμού τής, όσης απέμεινε, εθνικής ψυχής, ώστε παρατώντας πια τα ξυλοκέρατα τής δεκατετράχρονης εξορίας, να επανέλθει όθεν το 1960 αποδήμησε. (Όνομα ειρήσθω τής «κίνησής» τους Εθνικός Συναγερμός). 

Και αυτά ένα ολόκληρο χρόνο πριν αφιχθεί (αλλαχόθεν εκπαραθυρωθείς) ο Κληρίδης, και να γίνει αρχηγός του. (Οπότε και το Εθνικός, έγινε αίφνης «Δημοκρατικός Συναγερμός»!)

Τί να σκέφτονται, λοιπόν, εκείνοι, (εν οίς και ο γράφων!) τώρα που βλέπουν ποια (υπέρλαμπρα) υγρά στοιχεία οδηγούν τον ποτέ Συναγερμό. Τί άλλο από ό,τι λέει, πιο κάτω, ο ίδιος ποιητής:

«Τώρα οξειδώθηκαν όλα μέσα μας, μητέρα / τώρα σκέβρωσαν όλα μέσα μας». 

1 *Ο …«σκοτεινός» (θού Κύριε…) Κώστας Μόντης: (Πρώτο) ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ.  
2 *Σάμπως βρίσκεται και κανένα χαμίνι πια, που να φωνάξει, «ο βασιλιάς είναι γυμνός»…
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.