29 Ιανουαρίου 2017

Λεμφοίδημα: »Χτυπά» τα άκρα

Το μέγεθος των άκρων του σώματος μπορεί ακόμα και να τετραπλασιαστεί. Αν η αιτία δεν είναι το πολύ φαγητό ή η απουσία σωματικής… άσκησης τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άλλες αιτίες, καθώς είναι πιθανόν να είναι λεμφοιδήματα. Σε πολλές περιπτώσεις η ασθένεια προκαλεί δυσπλασία κυρίως στα κάτω άκρα, τα οποία διογκώνονται και είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σύγκριση με το πάνω μέρος του σώματος.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γιατί είναι μία ασθένεια και όχι για ένα απλό σύμπτωμα, η οποία – ιδίως στις βιομηχανικές χώρες – συνήθως αποτελεί επακόλουθο θεραπειών κατά του καρκίνου, όπως είναι η αφαίρεση των λεμφαδένων (λεμφαδενεκτομή) και η ακτινοθεραπεία.

Πρόκειται για μια δυσλειτουργία του ευαίσθητου λεμφικού συστήματος. Η κατακράτηση του ιστικού υγρού, το οποίο συγκεντρώνεται στα κύτταρα, δεν επιτρέπει στους λεμφαδένες να λειτουργήσουν σωστά. Το σώμα μας δηλαδή διαθέτει ένα δίκτυο λεμφικών αγγείων και αδένων, που περιέχουν λέμφο- ένα διαυγές υγρό, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες, άλατα και νερό και παίζει ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Το λεμφοίδημα είναι η μη φυσιολογική συσσώρευση της λέμφου στους ιστούς. Η συσσώρευση αυτή προκαλεί διόγκωση (οίδημα), χρόνια φλεγμονή και σκλήρυνση (ίνωση) των επηρεαζόμενων μαλακών ιστών.

Όταν αρχίζει να αναπτύσσεται το λεμφοίδημα, ο πάσχων μπορεί να αισθάνεται ότι το χέρι ή το πόδι του είναι βαρύ, ενώ νιώθει και ένα αίσθημα σφιξίματος. Σταδιακά αρχίζει να μειώνεται η κινητικότητα ή η ευλυγισία, ενώ κάποια στιγμή μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν χωράει το χέρι του να περάσει από το μανίκι ή ότι τον σφίγγουν οι κάλτσες του παρ’ ότι δεν έχει παχύνει. Όλα αυτά οφείλονται στο ότι, καθώς συσσωρεύεται η λέμφος στους ιστούς, αυξάνεται προοδευτικά ο όγκος του προσβεβλημένου μέλους.

Άλλες ενδείξεις του λεμφοιδήματος είναι η έλλειψη πόνου ή αιματώματος, η σκλήρυνση των μαλακών ιστών του χεριού ή του ποδιού και πιθανές αλλαγές στην επιδερμίδα .Οι υπόνοιες για την ύπαρξη του λεμφοιδήματος συνήθως αρχίζουν όταν ο ασθενής αναπτύσσει ένα οίδημα, που διαρκεί επί περισσότερο από 1 ή 2 εβδομάδες. Όταν γίνει η διάγνωση, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία για να ελαττωθεί η διόγκωση, να αποτραπεί η επιδείνωσή της, να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης, να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του μέλους και, βεβαίως, να βελτιωθεί η εμφάνισή του από αισθητικής άποψης. Σκοπός να αποκατασταθεί εν μέρει η λειτουργία των λεμφαδένων, διότι η ασθένεια είναι χρόνια και πλήττει ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα του ασθενούς.

Στην Ασία, την Αφρική και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής πολλοί άνθρωποι πάσχουν από λεμφική φιλαρίαση. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με δυσλειτουργία των λεμφαδένων. Σε αντίθεση, όμως, με τα λεμφοιδήματα που παρατηρούνται στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες, η φιλαρίαση είναι σε αυτές τις περιοχές του πλανήτη αποτέλεσμα μόλυνσης, μιας και μεταδίδεται μέσω εντόμων.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.