17 Ιανουαρίου 2017

Παγκόσμια ανησυχία για υπερβακτήριο-φονιά ανθεκτικό σε κάθε αντιβιοτικό.

Είκοσι έξι διαφορετικά αντιβιοτικά δοκιμάστηκαν σε μια Αμερικανίδα 70 ετών χωρίς να μπορέσουν να τη σώσουν από τη σοβαρή λοίμωξη που είχε αναπτύξει. Η γυναίκα κατέληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας από μεγάλο ταξίδι της στην Ινδία, όπου και εκεί είχε νοσηλευθεί πολλές φορές. Αν και λίγο μετά την επιστροφή της μπήκε στην εντατική, οι γιατροί δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι.

Όπως δήλωσε ο δρ Αλεξάντερ Κάλεν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, «δοκιμάσαμε ό,τι αντιβιοτικό υπήρχε διαθέσιμο στη χώρα και τίποτε δεν είχε αποτέλεσμα». Η εμφάνιση τέτοιων βακτηρίων είναι πολύ ανησυχητική σχολίασε ο Κάλεν καθώς «στηριζόμαστε εδώ και χρόνια σε όλο και πιο νέα αντιβιοτικά, αλλά προφανώς τα βακτήρια μπορούν πολλές φορές να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτά, πριν προλάβουμε να παράγουμε πιο εξελιγμένα».

Το βακτήριο που σκότωσε την 70χρονη ανήκει στην κατηγορία των CRE (εντεροβακτήρια ανθεκτικά στην καρβαπενέμη), τα οποία εντοπίζονται συχνά στον εντερικό σωλήνα και έχουν αναπτύξει αντοχή στη συγκεκριμένη γκάμα αντιβιοτικών, τα οποία χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση. Σε τέτοιο βακτήριο μπορεί να εξελιχθεί και η γνωστή Escherichia coli, ενώ η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών παίζει κρίσιμο ρόλο στην προσαρμογή των βακτηρίων σε αυτά, ώστε να μην είναι πλέον αντιμετωπίσιμα.

Τα CRE πρωτοεντοπίστηκαν σε Ινδία και Πακιστάν, κάτι που συμφωνεί με την περίπτωση της 70χρονης, καθώς αυτή είχε, σε ταξίδι της στην Ινδία πριν από χρόνια, σπάσει το αριστερό της ισχίο. Στην περιοχή του κατάγματος αναπτύχθηκε αργότερα η λοίμωξη με βακτήριο τύπου CRE.

Παγκόσμια και ελληνική ανησυχία

Η υπόθεση των «υπερβακτηρίων» βρίσκεται στο επίκεντρο των υπηρεσιών Υγείας σε όλο τον κόσμο καθώς οι λοιμώξεις που προκαλούν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και καταλήγουν σε θάνατο στο 50% των περιπτώσεων. Αν αυτά τα «υπερβακτήρια» εξαπλωθούν, τονίζουν οι ειδικοί, τότε ακόμη και οι πιο απλές επεμβάσεις στα νοσοκομεία θα γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη ανέφερε πως αν δεν αντιμετωπιστούν, το 2050 θα σκοτώνουν 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, από 700.000 σήμερα.

Στην Ελλάδα την εμφάνιση των CRE την παρακολουθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ το θέμα μας αφορά άμεσα καθώς η χώρα μας έχει ήδη ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει πως η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία μας είναι πάνω από το 30% των προσβληθέντων, ενώ στα νοσοκομεία της Ε.Ε. είναι στο 15%.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων «με μοιραίες συνέπειες στους ασθενείς».

Η αντίδραση πάντως της διεθνούς κοινότητας έχει ξεκινήσει. Ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε μια σύσκεψη υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχετικά με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, ενώ πριν λίγες μέρες κατατέθηκε σχετική πρόταση ψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να επεξεργαστεί, μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη των CRE σε νοσοκομειακό περιβάλλον και να επισπεύσει, με τα κράτη μέλη, τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και ειδοποίησης για τα CRE».

Δηλώσεις ειδικών

Σχολιάζοντας την εμφάνιση των «περβακτηρίων» ο καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Τζέιμς Τζόνσον είπε τα εξής: «Με ρωτούν πολλές φορές πόσο κοντά είμαστε στο γκρεμό και τους απαντώ: ήδη πέφτουμε. Ήδη συμβαίνει, προς το παρόν σε μικρή κλίμακα και μακριά από εμάς, σε ανθρώπους που δεν βλέπουμε γιαυτό και δεν νιώθουμε την ίδια συναισθηματική επίπτωση».

Μιλώντας για το πρόσφατο περιστατικό της Αμερικανίδας, η Λόρα Πίντοκ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ, είπε πως «αν και η εμφάνιση τέτοιων πολυανθεκτικών βακτηρίων είναι σπάνια, η αναφορά του συγκεκριμένου θανάτου, μας προειδοποιεί για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η κατάληξη για κάποιους ασθενείς, όταν δεν είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί που βρίσκονται σε αδυναμία να αντιμετωπίσουν μια επικίνδυνη λοίμωξη, πρέπει να έχουν την ευελιξία να χρησιμοποιήσουν αντιβιοτικά που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες και έχουν φανεί εργαστηριακά ότι μπορεί να δράσουν κατά του συγκεκριμένου βακτηρίου».

Την ανάγκη για σύναψη διεθνών συμφωνιών για τη χρήση των αντιβιοτικών τόνισε στον Independent και ο καθηγητής Νάιτζελ Μπράουν, εκπρόσωπος της Μικροβιολογικής Εταιρίας της Μ. Βρετανίας «καθώς πάρα πολλές χώρες επιτρέπουν σημαντικά αντιβιοτικά να πωλούνται χωρίς συνταγή ή να χρησιμοποιούνται στη γεωργία». Κάτι δηλαδή που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τους, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα των βακτηρίων σε αυτά. 

Βίντεο: Πείραμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard δείχνει πως τα βακτήρια εξαπλώνονται σε μια επιφάνεια στρωμένη με διαδοχικά στρώματα όλο και πιο ισχυρής δόσης αντιβιοτικών. Σταδιακά και σε διάστημα 2 εβδομάδων, τα βακτήρια προσαρμόζονται στις υψηλές δόσεις και τελικά καλύπτουν όλη την επιφάνεια

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.