Τελευταίες αναρτήσεις

26 Ιανουαρίου 2017

Γλωσσικός “εμφύλιος” και “απορωσοποίηση” της Ουκρανίας…

Ένα νομοσχέδιο για τη γλώσσα που προωθείται στην Ουκρανική βουλή έρχεται να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Το νομοσχέδιο «Για τη γλώσσα» που εισήχθη στη Ράντα, το επεξεργάσθηκαν 33 βουλευτές από διάφορες παρατάξεις, μεταξύ αυτών και το Μπλοκ του Πέτρο Ποροσένκο, προέδρου της Ουκρανίας. Ο συντάκτες του νομοσχεδίου προτείνουν να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της ουκρανικής γλώσσας σε όλες τις σφαίρες της κρατικής και κοινωνικής ζωής, όπως επίσης και στα ΜΜΕ. 

ΠΗΓΗ: http://www.vz.ru/ 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σωτήρης Δημόπουλος 

Το κείμενο προωθεί τον ολοκληρωτικό εξουκρανισμό και ότι η ουκρανική γλώσσα πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα του κράτους και την εκπαίδευση, ενώ η διδασκαλία στα Πανεπιστήμια θα γίνεται αποκλειστικά στην ουκρανική γλώσσα –με την εξαίρεση ενός ή περισσοτέρων αντικειμένων σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει επίσης να γίνονται αποκλειστικά στην κρατική γλώσσα. 

Οι θεατρικές παραστάσεις σε άλλες γλώσσες πρέπει να συνοδεύονται από υπότιτλους στην ουκρανική γλώσσα, το τιράζ των εφημερίδων σε άλλες γλώσσες δεν πρέπει να είναι περισσότερο από το τιράζ στην ουκρανική γλώσσα. Στη σφαίρα των υπηρεσιών επίσης γίνεται υποχρεωτική η χρήση της μίας κρατικής γλώσσας. 

Η ρωσική γλώσσα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αποκλείεται εντελώς από όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στη τηλεόραση και στο ραδιόφωνο δεν θα επιτρέπεται καθόλου η ρωσική γλώσσα, ενώ στον Τύπο δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του συνόλου.

Ο διευθυντής του κέντρου πολιτικών ερευνών και συγκρούσεων του Κιέβου Μιχαήλ Παγκρεμπίνσκι δήλωσε ότι αν το κοινοβούλιο ψηφίσει το νόμο, τότε θα κοπεί το κλαρί που κάθεται και το ίδιο, και αυτό θα οδηγήσει στο ότι εκτός από τις Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, θα εμφανιστούν και άλλες τέτοιες «Λαϊκές Δημοκρατίες».

Παράλληλα, κάθε προσπάθεια εισαγωγής στην Ουκρανία επίσημης πολυγλωσσίας προτείνεται να έχει την ίδια ποινική αντιμετώπιση με την κατηγορία για υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας της χώρας. 

«Ο εθνικιστικός πυρετός είναι κακός σύμβουλος. Η λήψη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για την οριστική απώλεια του ουκρανικού Ντονμπάς για την Ουκρανία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι ρωσόφωνος πληθυσμός», σημείωσε ο Φραντς Κλίντσεβιτς, α’ αντιπρόεδρος της επιτροπής για την άμυνα και την ασφάλεια στη ρωσική Δούμα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2005 στο Ντονιέτσκ τα ρωσικά ως γλώσσα επικοινωνίας τα χρησιμοποιούν το 93% του πληθυσμού και στο Λουγκάνσκ το 89%. 

Ο Παγκρεμπίνσκι υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει το νομοσχέδιο. «Οι βουλευτές χρησιμοποιούν μια ευνοϊκή συγκυρία. Το εγχείρημα θα εμφανισθεί από την κυβερνώσα συμμαχία ως «υπεράσπιση από τον επιτιθέμενο», αλλά οι συντάκτες αγνοούν το γεγονός ότι περίπου 50% του πληθυσμού της Ουκρανίας προτιμά να μιλά στα ρώσικα. 

Μέχρι τώρα στην Ουκρανία ισχύει ο νόμος που ψηφίστηκε επί Γιανουκόβιτς «Για τις βασικές αρχές της κρατικής γλωσσικής πολιτικής». Χάρις σ’ αυτόν τον νόμο η ρωσική γλώσσα μπορεί να έχει το καθεστώς της περιφερειακής, εκεί όπου τη θεωρούν ως μητρική τους όχι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού (βάσει αυτού του νόμου τέτοιο καθεστώς μπορεί να ισχύει στις 13 από τις 24 περιφέρειες της Ουκρανίας). 

Το 2012 απόφαση για την αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας ως περιφερειακής, πήραν η περιφέρεια της Οδησσού και τα δημοτικά συμβούλια του Χαρκόβου, Χερσώνας, Νικολάγιεφ, Ζαπαρόζιετς, και Ντιεπροπετρόβσκ. Στην περιφέρεια του Ντιεπροπετρόβσκ τη ρωσική γλώσσα τη χρησιμοποιεί ως βασική το 72% του πληθυσμού, στο Ζαπαρόζιετς το 81%, και στην Οδησσού το 85%. 

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί εθνικιστές προσπάθησαν να καταργήσουν το περιφερειακό καθεστώς της ρωσικής γλώσσας αμέσως μετά τη νίκη της Μαϊντάν. Και στις 13 Ιανουαρίου το εθνικιστικό κόμμα «Σβομπόντα» ξεκίνησε μπροστά από το κτίριο του Συνταγματικού δικαστηρίου της Ουκρανίας στο Κίεβο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την κατάργηση του νόμου του Γιανουκόβιτς.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.