Τελευταίες αναρτήσεις

9 Ιανουαρίου 2017

Οι μελέτες για την Κυπριακή Άμυνα και η περιφρόνηση των ειδημόνων

ΤΟΥ ΑΝΤΗ ΛΟΪΖΟΥ 

Από της ενάρξεως των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, ανάμεσα στ' άλλα συζητούνταν και τα θέματα της άμυνας και ασφάλειας της Κύπρου. 

Ο καθ' ύλην αρμόδιος τεχνοκράτης για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας είναι ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο οποίος έχει ένα πλήρες υποστηρικτικό επιτελείο με στελέχη των τριών κλάδων της ΕΦ που καλύπτουν όλους τους τομείς, του οποίου η γνώμη έπρεπε να εζητείτο και μάλιστα να έχει και βαρύνουσα σημασία. 

Το ΓΕΕΦ έχει όλες τις αρμόδιες στρατιωτικές διευθύνσεις και μάλιστα είναι ο καλύτερος γνώστης της εχθρικής καταστάσεως, δηλαδή της δύναμης, της διάταξης των δυνατοτήτων, καθώς και άλλων στοιχείων που αφορούν την απειλή, δηλαδή τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε από πλευράς Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ μια ανακολουθία δηλώσεων σ' ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας της λύσης του Κυπριακού με διάφορες απόψεις, μερικές δε όπως,

1. Το νέο κράτος θα έχει τις δικές του στοιχειώδεις ένοπλες δυνάμεις... 
2. Το νέο κράτος θα είναι πλήρως αποστρατιωτικοποιημένο... 
3. Το νέο κράτος θα έχει αστυνομία και ακτοφυλακή για έλεγχο και προστασία της ΑΟΖ... 
4. Η Κύπρος θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη... 
5. Το νέο κράτος δεν θα έχει εγγυήτριες δυνάμεις... 
6. Η Τουρκία δεν θα έχει επεμβατικά δικαιώματα... 

Δεν θα ασχοληθώ με την ανακολουθία και αλληλοαναίρεση των δηλώσεων που έγιναν (χαρακτηριστικό των Κυπρίων πολιτικών γαρ), ούτε και με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Κύπρου σύμφωνα με τις πρόνοιες της συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά με το κατά πόσο ζητήθηκε η γνώμη των επαϊόντων, δηλαδή του Αρχηγού ΓΕΕΦ.

Εσχάτως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δήλωσή του στις 27 Νοεμβρίου 2016, δήλωσε, «ζητήθηκε η άποψη στρατιωτικών για την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής», δηλαδή ποιων στρατιωτικών; Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, λέγοντας ανάμεσα στ' άλλα και το αμίμητο, ότι μόνο οι ηττημένοι στρατοί φεύγουν σε μια μέρα...

Ζητήθηκε η άποψη της ΕΦ για τις θέσεις της πλευράς μας στα θέματα της ασφάλειας; Εξ όσων γνωρίζει ο γράφων, όχι. Το πιο ωραίο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι παρατρεχάμενοί του, μη εξαιρουμένων των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, για να θολώσουν τα νερά, επικαλούνται και μελέτες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος και άλλες θέσεις, οι οποίες άλλες θέσεις δεν είναι σοβαρές.

Θυμηδία δε προκάλεσαν και κάποιες δηλώσεις «ειδημόνων» περί απαιτούμενου χρόνου για απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, βάθους δύο ετών, ανάμεσα δε στους άλλους λόγους που συνηγορούν προς τούτο να είναι η από πλευράς Τουρκίας εξεύρεση χώρου μετεγκατάστασης - στρατοπέδευσής τους στην Τουρκία. Επί τούτου θα τοποθετηθώ σε αυριανό άρθρο μου.

Είναι κρίμα, γιατί πολλές από τις θέσεις που υποστηρίζει η Κυβέρνηση στις συνομιλίες συχνά καταρρίπτονται με αδιάσειστα τεκμηριωμένα στοιχεία από επιστήμονες σχετικούς με το θέμα, ανθρώπους χωρίς φιλοδοξίες και ακεραίου χαρακτήρος που έχουν δώσει δείγματα γραφής. Ύποπτον γαρ... 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.