Τελευταίες αναρτήσεις

31 Ιανουαρίου 2017

Αμερικανικό Προεδρικό Διάταγμα κατά της Τρομοκρατίας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει αυστηρότερους ελέγχους για την είσοδο στη χώρα. Αυτά τα νέα μέτρα ελέγχου έρχονται να καταπολεμήσουν ειδικά τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες, διότι η Αμερική βλέπει ότι μια παθητική άμυνα του εδάφους της δεν επαρκεί. Έρχεται λοιπόν με αυτά τα μέτρα να εμποδίσει από την αρχή την είσοδο και όχι μόνο να καταγράφει εκ των υστέρων τον ερχομό επικίνδυνων στοιχείων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει και προεκλογικά ότι θα πάρει αυτά τα μέτρα και η Αμερική περίμενε να δει αν κρατά αυτές τις υποσχέσεις του. Τώρα επειδή έγινε δίνει ένα πρακτικό παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σκέφτεται να πάρει ανάλογα μέτρα, αλλά βέβαια με πιο διακριτικό τρόπο. 

Με άλλα λόγια, υλοποίησε σκέψεις που έχουν ήδη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που καθυστερούν τις αποφάσεις τους, για να μην εκτεθούν με έναν τρόπο μη πολιτικά ορθό. Τώρα όμως υπάρχει σημείο αναφοράς και μάλιστα ενισχύθηκε για τουλάχιστον 90 ημέρες με την απαγόρευση εισόδου προσφύγων από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη. Αυτή η επιλογή των κρατών αυτών δεν είναι μόνο ενδεικτική μιας εξωτερικής πολιτικής απέναντι σε χώρες που φλερτάρουν άμεσα ή έμμεσα με την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει πλέον η αποφυγή παρερμηνείας που θα μπέρδευαν το ήπιο με το ακραίο. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει θέσεις που υπάρχουν ήδη βέβαια στην αμερικανική πολιτική, αλλά αφήνει περιθώριο για κάποια παράξενη ερμηνεία. Όσο πιο απλά γίνεται, εξηγεί ότι δεν πρόκειται να είναι παθητικός στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γιατί δεν θέλει να ξαναζήσει γεγονότα όπως αυτά που χτύπησαν την Νέα Υόρκη την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου. Μπορεί να δέχεται τυπικές κριτικές για αυτές τις επιλογές, αλλά όχι ουσιαστικές, διότι και οι Δημοκράτες και οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν την ανάγκη μιας σοβαρής και αξιόπιστης αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ειδικά όταν αυτή θέτει στόχους που δεν έχουν πια κανένα περιορισμό σε τοπικό επίπεδο κι έχουν ένα υπόβαθρο επεκτατικό και θρησκευτικό που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Ανθρωπότητα.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.