Τελευταίες αναρτήσεις

16 Ιανουαρίου 2017

Τραμπ: Ελπίδα ή αυταπάτη;

Réseau International (Γαλλία) 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια αναβίωση της αντι-ρωσικής υστερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη: λεκτική υστερία με κατηγορίες κατά των « Ρωσων χάκερς » και η δημοσίευση που ανακοινώθηκε με μεγάλη τυμπανοκρουσία  μιας «έκθεσης» που εκπονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ – έκθεση που δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτα - αλλά επίσης και κυρίως μια υστερία που μεταφράστηκε σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα με την ανάπτυξη στην Ευρώπη διάφορων στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα της Ρωσίας.

Αυτές οι στρατιωτικές κινήσεις θέτουν ένα πολύ απλό ερώτημα: Μπορούμε να φανταστούμε σοβαρά ότι ο Ομπάμα θα έπαιρνε επάνω του να μετακινήσει στην Ευρώπη χιλιάδες άνδρες και άρματα μάχης, γνωρίζοντας ότι εγκαταλείπει το πόστο του σε 10 ημέρες, ενώ ο διάδοχός του ανακοινώνει σαφώς ότι δεν θα επιδιώξει μια διαμάχη με τη Ρωσία; Να φανταστούμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στις 21 Ιανουαρίου θα διατάξει την απόσυρση αυτών των στρατευμάτων είναι εντελώς απατηλό, ο Ομπάμα έχει πολλά ελαττώματα, αλλά δεν είναι βλάκας. Αν ξεκινά αυτό το είδος επιχείρησης είναι επειδή ξέρει ότι ο διάδοχός του δεν θα υποχωρήσει: δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να γυρίσει πίσω.

Αν βασιζόμαστε στη δυτική ρητορική, η Ρωσία θέλει να εισβάλει στην Ευρώπη, επομένως στέλνουμε στρατεύματα για να αμυνθούμε από τη Ρωσία. Αυτή η ρητορική είναι φυσικά και του Ομπάμα, αλλά επίσης ενός μεγάλου μέρους του Πενταγώνου και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν θα αλλάξουν εκ θαύματος με την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ και πρέπει να σημείωσουμε ότι χθες ο εκλεγμένος πρόεδρος ευθυγραμμίστηκε ο ίδιος με τη θέση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο Αρχηγός του Γραφείου, Reince Priebus, δήλωσε στο Fox News ότι ο Τραμπ «δεν αρνούμαι ότι ορισμένες οντότητες στη Ρωσία είναι πίσω από αυτή την εκστρατεία των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο». Μια στροφή 180 μοιρών.

Η μηντιακή εκστρατεία εναντίον της Ρωσίας στην Ευρώπη έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό: Ετοιμάζουν τους Ευρωπαίους για έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας, η οποία Ρωσία δεν έχει παρά μόνο ένα στόχο, να εισβάλει στην Ευρώπη. Και λειτουργεί, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεταξύ το 60 και 70% των Ευρωπαίων «φοβούνται» τη Ρωσία»: Είναι σαφές ότι εάν τα νέα στρατεύματα στέλνονται πίσω μετά από λίγες ημέρες, αυτό θα είναι ένα μεγάλο σοκ για τους λαούς της Ευρώπης . Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά την προτίμησή του - λογική - πρώτα για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορεί να αποξενώσει από την Ευρώπη ούτε στρατηγικά ούτε οικονομικά.

Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι ο Τραμπ δεν θα αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την Ευρώπη, και ο Ομπάμα το γνωρίζει άριστα. Θα τολμούσα να πω ότι ενεργει σήμερα με τη ρητή σιωπηλή συγκατάθεση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα ήταν λάθος να πούμε ότι ενεργεί εν γνώσει του ότι ο διάδοχός του θα ακυρώσει τις διαταγές του μετά από λίγες μέρες.

Εξάλλου, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το κόστος των στρατιωτικών αναπτύξεων και ελιγμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με υψηλό ημερήσιο κόστος. Ενώ οι οικονομίες της Ευρώπης είναι σχεδόν υπό πτώχευση, ενώ το έλλειμμα των ΗΠΑ φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, τέτοιες στρατιωτικές δαπάνες πρέπει να «γίνουν κερδοφόρες» το συντομότερο δυνατόν.

Στους κύκλους της ρωσικής εξουσίας, πολλοί είναι που πιστεύουν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα, αλλά ότι έχει καθυστερήσει μόνο τον πόλεμο για λίγους μήνες. Άλλοι πιο κινδυνολόγοι, βλέπουν σε αυτές τις σημερινές κινήσεις στρατευμάτων μια στρατιωτική απειλή για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατά της Ρωσίας, απειλή κατά της οποίας θα ήταν λογικό η Ρωσία να αντιδράσει προληπτικά, πριν να χτυπήσει το ΝΑΤΟ.

Εν πάση περιπτώσει, η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, αν συμπεριλάβουμε και τον πόλεμο «δι αντιπροσώπων» μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που διεξάγεται τόσο στη Συρία όσο και στην Ουκρανία, όπου τα στρατεύματα του Κιέβου που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναβιώνουν τις εχθροπραξίες εναντίον των «φιλορώσων αυτονομιστών», είναι εκρηκτική και δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ στο status quo. 

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 10.1.2017 

πηγή: ΕΔΩ
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.