28 Ιανουαρίου 2017

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφάλειας και Πληροφορίας

Η Google απαγόρευσε την χρήση των υπηρεσιών της σε 200 bloggers από  τα διαφημιστικά δίκτυα της κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, εν μέρει ως απάντηση στον πολλαπλασιασμό των πλαστών ειδήσεων που αναρτούσαν οι συγκεκριμένες σελίδες. Η Google απαγόρευσε στους εκδότες την χρήση στο δίκτυο του AdSense, μια υπηρεσία τοποθέτησης διαφήμισης που εξυπηρετεί αυτόματα διαφημίσεις κειμένου και προβολής στις συμμετέχουσες σελίδες με βάση το κοινό του. Η απαγόρευση ήταν μέρος μιας ενημερωμένης έκδοσης σε μια υπάρχουσα πολιτική που απαγορεύει ιστότοπους να παραπλανούν τους χρήστες με το περιεχόμενο τους.

Σε συνεχή παρακολούθηση βρίσκεται το Ρωσικό αεροπλανοφόρο Kuznetsov και τα συνοδευτικά πλοία του από την Αγγλική αεροπορία και ραντάρ κατά την διέλευση του από το στενό της Μάγχης. Το αεροπλανοφόρο συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά στόχων στην Συρία. Το Βρετανικό υπουργείο αμύνης χαρακτήρισε το αεροπλανοφόρο ως "πλοίο της ντροπής" καθώς συμμετείχε σε χτυπήματα που ισχυρίζεται το υπουργείο ότι προκάλεσαν θύματα μεταξύ αμάχων.

Συνεχείς αψιμαχίες και εκρήξεις καταγράφει το παρατηρητήριο OSCE στην Ουκρανία στην περιοχή του Ντόνετσκ. Έχουν καταγραφεί πάνω από 90 εκρήξεις σε διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ υπάρχουν και θύματα πολίτες που ξεπερνούν τους 10. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, υπάρχει μια συνεχή προσπάθεια για μείωση της έντασης και αποχώρηση ένοπλων στρατευμάτων κατά το μήκος των ορίων της περιοχής αλλά γίνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς.

Τα προσωπικά στοιχεία περίπου 180.000 μελών μιας ηλεκτρονικής πορνογραφικής σελίδας έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο από κενό ασφαλείας σε βάση δεδομένων. Μετά από ανάλυση μεταξύ αυτών των στοιχείων βρέθηκαν 19 .gov email διευθύνσεις καθώς και domains που περιέχουν τους ιστοτόπους wales.gsi.gov.uk, education.tas.gov.au, bom.gov.au και houstontx.gov. υπάρχουν επίσης 70 .mil καταγραφές διευθύνσεων, με την πλειοψηφία τους να σχετίζονται με τα domains us.army.mil (32) και navy.mil (6). Η ταυτοποίηση μεταξύ των ΙΡ διευθύνσεων που βρέθηκαν καθώς και τον ηλεκτρονικών διευθύνσεων έδειξε πως τα παραπάνω στοιχεία ήταν αληθή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Jeff Sessions που ανέλαβε την θέση μετά από επιλογή του POTUS Donald Trump  έχει εντείνει την συζήτηση περί επικοινωνίας και κρυπτογράφησης με τα σχόλια που έκανε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της  Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα δηλώνοντας πως οι Αρχές,  θα πρέπει να είναι σε θέση να "ξεπεράσουν" ψηφιακές κλειδαριές σε περιπτώσεις ποινικών υποθέσεων. Η δήλωση σχετικά με την έμμεση κατάργηση της κρυπτογράφησης προκάλεσε αμέσως μια κατακραυγή μεταξύ των ομάδων των ατομικών ελευθεριών που έχουν ήδη καταγγείλει την επιθυμία της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Το συνολικό κόστος της hacking/cracking δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο λίρες για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, φθάνοντας τα £ 1.137bn το 2016 σε σύγκριση με £ 732m του περασμένου έτους. Οι επιθέσεις και ηλεκτρονικές απάτες, εναντίον επιχειρήσεων ήταν  εφταπλάσιες σε σχέση με το 2015, όσον αφορά πράξεις που διαπράττονται από υπαλλήλους και διαχειριστές ως η πιο κοινή μέθοδος επιθέσεων (εσωτερικές απειλές), όπως καταγράφεται στα στατιστικά από καταγγελλόμενες υποθέσεις που φτάνουν στο δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξετάζει μια σημαντική αναθεώρηση των μεθόδων της Αμερικής για να ανακρίνει υπόπτους τρομοκρατίας και την πιθανή επαναλειτουργία μυστικών περιοχών της CIA ως άτυπες φυλακές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ένα σχέδιο διατάγματος που δημοσίευσε το Associated Press. Η διαταγή θα αντιστρέψει επίσης τη δέσμευση της Αμερικής να κλείσει το κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, και την ανάθεση στο Πεντάγωνο για να στείλει νέους συλληφθέντες σε αυτά τα κέντρα. Η εντολή ζητεί από τους ανώτατους αξιωματικούς ασφαλείας να «συστήσουν στον πρόεδρο αν θα ξαναρχίσει ένα πρόγραμμα ανάκρισης υψηλής σημαντικότητας για αλλοδαπούς τρομοκράτες που θα εφαρμόζεται έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κατά πόσον το εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση των εγκαταστάσεων κράτησης που λειτουργούν από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι νόμοι των ΗΠΑ θα πρέπει να τηρούνται σε όλες τις εποχές και απορρίπτει ρητά την κάθε χρήση και μέθοδο που θα αναφέρεται ως "βασανιστήριο."

Σε αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας (Άρειος Πάγος) για την εκδίκαση της απόδοσης ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν την προστασία της χώρας μετά την διαφυγή τους από την Τουρκία σε μια προσπάθεια να αποφύγουν της σύλληψης και να γλυτώσουν από ένα βέβαιο θάνατο , μετά τις εντολές Ερντογάν για εκκαθάριση των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Geopolitics 

ΣΧΟΛΙΟ
Το τελευταίο απαντήθηκε την ώρα που προγραμμάτιζα την συγκεκριμένη αναδημοσίευση...
Ο Αρειος Πάγος απεφάνθει αρνητικά στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.