Τελευταίες αναρτήσεις

13 Ιανουαρίου 2017

Η Ιατρική του Μέλλοντος

Του Στέργιου Κουτρολίκου, medlabnews.gr 

Δεδομένου ότι πραγματοποιούνται πάρα πολλές καταπληκτικές ανακαλύψεις παγκοσμίως στην ιατρική και την ιατρική περίθαλψη, θα σας παραθέσουμε παρακάτω μερικές από τις σπουδαιότερες ιδέες και εξελίξεις οι οποίες θα μας δώσουν μια γεύση του μέλλοντος της ιατρικής. Είναι πάντα μια πρόκληση να ανιχνεύσει κανείς τα προγράμματα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν στις καθημερινές ιατρικές πρακτικές, αλλά εδώ θα αναφερθούμε στα πιο ελπιδοφόρα από αυτά. 

1) Επαυξημένη Πραγματικότητα 
Ο ψηφιακός φακός επαφής της Google έχει ως στόχο να αλλάξει την αντιμετώπιση του διαβήτη, μετρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από τα δάκρυα. Ενώ το πρωτότυπο περνά από σκληρά τεστ, οι έλεγχοι πρέπει να αφήσουν την συγκεκριμένη τεχνολογία να εισαχθεί στην αγορά και να ωφελήσει τους ασθενείς. Η ιατρική εκπαίδευση μπορεί επίσης να αλλάξει όπως και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο μέσω απεικόνισης ψηφιακών πληροφοριών από την Microsoft Hololens. Μια κλινική στην Γερμανία ξεκίνησε να πειραματίζεται με μια εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα σε iPad. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης , οι χειρούργοι μπορούν να δουν μέσω ανατομικών δομών όπως πχ τα αιμοφόρα αγγεία στο συκώτι χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουν τα όργανα και συνεπών να εκτελέσουν ακριβέστερες κινήσεις.

2) Google Brain 
Ο Ian Peterson έγραψε στο βιβλίο του, You Tomorrow, σχετικά με την πιθανότητα ότι μια μέρα θα είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε τους ψηφιακούς εαυτούς μας βασισμένοι σε νευρολογικές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε ψηφιακά τους εγκεφάλους μας σε έναν υπολογιστή και να ζούμε σε ψηφιακή μορφή. Αφού η Google πληρώνει τον Ray Kurzweil να δημιουργήσει τον απόλυτο ελεγχόμενο εγκέφαλο τεχνητής νοημοσύνης , τότε δεν είμαστε τόσο μακριά από αυτή τη πιθανότητα. Πιθανότατα , να είναι η λύση μας στην αθανασία που τόσο απεγνωσμένα ψάχνουμε να βρούμε. 

3) Ψυχαγωγικά cyborgs 
Υπάρχουν ήδη διάσημα παραδείγματα πραγματικών cyborgs και είμαστε αρκετά πεπεισμένοι πως τέτοιου είδους πλάσματα δεν θα πρωταγωνιστούν μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας , αλλά θα είναι παντού γύρω μας στο εγγύς μέλλον. Η «cyborg-τρέλα» θα ξεκινήσει τελικά με μια νέα γενιά των χίπστερ, οι οποίοι θα εμφυτεύουν συσκευές και τεχνολογίες στο σώμα τους απλώς για να ξεχωρίζουν. Στο μέλλον η ιατρική τεχνολογία δεν θα μας βοηθά απλώς να διορθώνουμε φυσικά μειονεκτήματα όπως εξασθενημένη όραση αλλά θα δημιουργεί υπεράνθρωπες δυνάμεις όπως την όραση ενός αετού και την ακοή μιας νυχτερίδας. Αρκετοί θα ζητάνε την εμφύτευση μιας συγκεκριμένης συσκευής χωρίς να πάσχουν από κάποια ασθένεια. 

4) Ιατρική τρισδιάστατη εκτύπωση 
Εάν μπορούν να εκτυπωθούν όπλα και άλλα αντικείμενα τότε ίσως γίνεται να εκτυπωθούν ακόμα και ζωντανά κύτταρα. Πάνω σε αυτό δουλεύει η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας. Η τρισδιάστατη εκτύπωση φαρμάκων θα αλλάξει και θα επανασχεδιάσει ολόκληρο το φαρμακευτικό κόσμο αλλά αυτό θα είναι μια τεράστια πρόκληση αφού ο καθένας θα μπορεί να εκτυπώσει οποιοδήποτε είδος φαρμάκου έχοντας στην κατοχή του τον απαραίτητο εξοπλισμό. Βιονικά αυτιά και απλά όργανα θα εκτυπώνονται δίπλα από τον ασθενή. 

Υπάρχουν ήδη παραδείγματα της τρισδιάστατης εκτύπωσης που χρησιμοποιούνται στην ιατρική. Μέσω του e-NABLING πρόγραμμα, ένα παγκόσμιο δίκτυο παθιασμένων εθελοντών, ιατρών ή άλλων του πεδίου, βοηθούν με την διάδοση τρισδιάστατων σχεδίων εκτύπωσης, οδηγιών σε βίντεο και άλλων πληροφοριών σχετικά με την κατασκευή προσθετικών χεριών. Η επιτυχία εκτείνεται σε παιδιά και ενήλικες σε όλο το κόσμο όπως Χιλή , Γκάνα, Ινδονησία κλπ. 

5) Αλλαγή συμπεριφοράς μέσω παιχνιδιών 
Η εμμονή και η συμμόρφωση αντιπροσωπεύουν τα κρίσιμα ζητήματα στη βελτίωση της υγείας των ασθενών και τη μείωση του κόστους στην υγειονομική περίθαλψη. Διάφορα παραδείγματα έχουν στοχεύσει σε αυτό το ζήτημα με λύσεις όπως το κουτί χαπιών που φωτίζεται μπλε όταν πρέπει να ληφθεί μια δόση και κόκκινο όταν παραλείπεται μια δόση ή αισθητήρες που τοποθετούνται μέσα σε χάπια και δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον ασθενή. Γενικά οι ασθενείς δεν επιθυμούν να ακολουθούν εντολές αλλά ιδέες σαν το διάσημο παιχνίδι Pokemon Go, που ωθούσε τους παίκτες να περπατήσουν για να παίξουν, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον. 

6) Νέες Ασθένειες 
Με την τεχνολογική ανάπτυξη υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης άγνωστων ασθενειών. Οι νέοι τύποι ασθενειών θα εμφανιστούν εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης εικονικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα η εικονική μετα-τραυματική διαταραχή (v-PTSD) αφορά παίκτες που συμμετάσχουν σε εικονικές μάχες φορώντας μάσκες VR και αντιμετωπίζουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνους που πολεμούν σε κανονικούς πολέμους. Παράλληλα, ο εθισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι που πλήττει το online gaming όλο και περισσότερο. Αναμένεται, εν τέλει, να δούμε κώδικες ICD, που θα σχετίζονται με τις καινούργιες συνθήκες. 

7) Διάγνωση σε πραγματικό χρόνο 
Το ευφυές χειρουργικό μαχαίρι (iKnife) αναπτύχθηκε από τον Zoltan Takats του Imperial College London και λειτουργεί με την χρήση μιας παλιάς τεχνολογίας όπου ένα ηλεκτρικό κύκλωμα καίει τον ιστό ώστε να κάνει τομές με ελάχιστη απώλεια αίματος . Ο ατμοποιημένος καπνός αναλύεται από ένα φασματόμετρο που ανιχνεύει τις χημικές ουσίες στο βιολογικό δείγμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσδιορίσει εάν ο ιστός είναι κακοήθης σε πραγματικό χρόνο. Οι χειρούργοι θα λατρέψουν αυτό το εργαλείο , το οποίο μπορεί να μειώσει δραματικά την διάρκεια μιας επέμβασης.

8) Ολογραφική Εισαγωγή στοιχείων 
Στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να έχουμε hardware για να προσθέσουμε δεδομένα σε ένα λαπτοπ ή έναν υπολογιστή καθώς οι οθόνες και τα πληκτρολόγια θα προβάλλονται σε τοίχους ή στο τραπέζι κάνοντας το απλό και προσιτό.Τα ολογράμματα εικονικών πληκτρολογίων θα μας ωθήσουν στο να ξεχάσουμε τα κινητά και τα τάμπλετ μας, Θα χρειάζονται μόνο μικροί προτζέκτορες , ενώ τα δεδομένα θα αποθηκεύονται αποκλειστικά στο cloud. 

9) Crowdsourcing μέσω κοινωνικών δικτύων 
Η ιατρική επικοινωνία είναι κάτι που έχει επιπτώσεις σε όλους τους ασθενείς και τους ιατρικούς επαγγελματίες παγκοσμίως χωρίς εξαιρέσεις. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα κοινωνικά μέσα έχουν την δυνατότητα να γίνουν μια τεράστια "εγκεφαλική μηχανή" καθιστώντας δυνατή την διαβίβαση, κοινοποίηση και αποθήκευση ιατρικών πληροφοριών για ασθενείς ή ιατρικούς επαγγελματίες, εάν χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους κοινωνικές πλατφόρμες με τον ορθό τρόπο. Ποτέ μην υποτιμάς την δύναμη της ψηφιακής /ιατρικής επικοινωνίας! 

10) Πολυσύνθετη Ακτινολογία 
Η Ακτινοδιαγνωστική είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς της ιατρικής και επομένως εκεί θα δούμε ίσως τα μεγαλύτερα άλματα προόδου. Ένα πολυσύνθετο μηχάνημα μπορεί να ανιχνεύσει ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων και συμπτωμάτων με τη μια. Προφανώς, οι καλλιτέχνες και οι ταινίες προπορεύονται, για παράδειγμα δείτε στην ταινία Elysium τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται. Με μια γρήγορη εξέταση σου λέει ποιο ποσοστό των κυττάρων σου δεν έχει προσβληθεί από καρκίνο.

πηγήShare

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η επιστήμη είναι ένα εργαλείο όπως και το μαχαίρι. Ο άνθρωπος πρώτα απο οτιδήποτε άλλο θα δοκιμάσει το μαχαίρι στους συνανθρώπους του, και μετά θα ανακαλύψει οτι μπορεί να θεραπεύσει με αυτό. Η ιατρική πρώτα θα χρησιμοποιηθεί ώς μόδα για να σκλαβώσει/κονομίσει τον άνθρωπο, και μετά θα κοιτάξει να δεί τί μπορεί να θεραπεύσει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.