29 Ιανουαρίου 2017

Γκορμπατσόφ: "Φαίνεται πως ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο"

Παρέμβαση με άρθρο του στο περιοδικό «Time» κάνει ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος κάνει λόγο για μια νέα πυρηνική απειλή. 

«Ο κόσμος σήμερα είναι συγκλονισμένος με προβλήματα. Οι φορείς χάραξης της πολιτικής φαίνεται να είναι σε σύγχυση και να μετρούν ζημιές. Αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να επείγει περισσότερο σήμερα από αυτό της στρατιωτικοποίησης της πολιτικής και των όπλων. Η παύση και η αναστροφή αυτής της καταστροφικής κούρσας πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», αναφέρει ο Γκορμπατσόφ. 

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι «υπερβολικά επικίνδυνη» και εξηγεί πως αυτή την περίοδο υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και της Δύσης. Όπως τονίζει, ενώ τα κράτη αγωνίζονται για να χρηματοδοτήσουν «βασικές κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται. Τα χρήματα βρίσκονται εύκολα για τα εξελιγμένα όπλα, των οποίων η δύναμη για καταστροφή είναι συγκρίσιμη με εκείνη των όπλων μαζικής καταστροφής».

Παράλληλα, σημειώνει, ότι τα κράτη επενδύουν σε υποβρύχια και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας «που υπονομεύουν τη στρατηγική σταθερότητα». 

Ο Γκορμπατσόφ στο άρθρο - παρέμβαση δηλώνει πως «οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται ολοένα και περισσότερο έτοιμοι για πόλεμο με τους σχολιαστές και τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν στην "πολεμοχαρή χορωδία". Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο». 

Όπως σημειώνει, «στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, μαζί με τις ΗΠΑ, ξεκινήσαμε μια διαδικασία μείωσης των πυρηνικών όπλων και τη μείωση της πυρηνικής απειλής» και παραπέμπει σε αποφάσεις της περιόδου εκείνης. 

«Σήμερα, όμως η πυρηνική απειλή φαίνεται και πάλι πραγματική» τονίζει. «Στον σύγχρονο κόσμο οι πόλεμοι πρέπει να τεθούν εκτός νόμου, διότι κανένα από τα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω αυτών - ούτε η φτώχεια, ούτε το περιβάλλον, ούτε η μετανάστευση, ούτε η αύξηση πληθυσμού ή οι ελλείψεις πόρων», γράφει. 

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει για την έγκριση ενός νέου ψηφίσματος, δηλώνοντας ότι «ο πυρηνικός πόλεμος είναι απαράδεκτος και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Προς αυτή την κατεύθυνση καλεί Πούτιν και Τραμπ να ενθαρρύνουν τις κινήσεις. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.