Τελευταίες αναρτήσεις

23 Ιανουαρίου 2017

Σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα η έκταση των θαλάσσιων πάγων και ένα ανησυχητικό μάθημα για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Η έκταση του πάγου στην Αρκτική τον Σεπτέμβριο του 2016 σε σχέση με τη μέση ελάχιστη παγοκάλυψη την περίοδο 1981-2010 (κίτρινη γραμμή) (Φωτογραφία: NASA)

Η έκταση του πάγου που επιπλέει στη θάλασσα στην Αρκτική και την Ανταρκτική έπεσε τον φετινό χειμώνα στα μικρότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις στη δεκαετία του 1970, και πιθανότατα στα μικρότερα επίπεδα εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Κολοράντο, η παγοκάλυψη στην Αρκτική έφτανε τον Δεκέμβριο τα 12,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου 1 εκατ. τ.χλμ. μικρότερη από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Η πρωτοφανής ζέστη στην Αρκτική είναι αποτέλεσμα ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει το περιοδικό New Scientist.

Στην Ανταρκτική, το φαινόμενο αποδίδεται σε φυσικές διακυμάνσεις και αναμένεται να είναι πρόσκαιρο καιρικό φαινόμενο.

Στην Αρκτική, ο θαλάσσιος πάγος θα έπρεπε να επεκτείνονται γρήγορα στη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Φέτος, όμως, συνεχείς εισβολές θερμού αέρα κρατούν τη θερμοκρασία 3-5 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Τα επόμενα χρόνια, οι επιπλέοντες πάγοι στην Αρκτική μπορεί να ανακάμψουν σε ένα βαθμό, στη συνέχεια όμως προβλέπεται να υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα -κάποιες μελέτες προειδοποιούν μάλιστα ότι σε μερικές δεκαετίες η Αρκτική θα μένει χωρίς καθόλου πάγο τα καλοκαίρια. 
Την τελευταία φορά που η Γη ήταν τόσο θερμή όσο σήμερα η στάθμη των ωκεανών βρισκόταν πολλά μέτρα ψηλότερα από ό,τι τώρα, μια διαπίστωση που δημιουργεί ανησυχία για εξαφάνιση των παράκτιων πόλεων τους επόμενους αιώνες.

Η διεθνής ομάδα που παρουσιάζει τη μελέτη στο Science κάνει λόγο για «ανησυχητική τάση», τονίζει όμως ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την αντίδραση των ωκεανών στη σημερινή κλιματική αλλαγή. 

H τελευταία φορά που το γήινο κλίμα ήταν ζεστό όσο σήμερα ήταν πριν από 116.000 έως 129.000 χρόνια, κατά τη λεγόμενη «τελευταία μεσοπαγετωνική περίοδο», μια από τις πιο θερμές των τελευταίων 800.000 ετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν υποθαλάσσια ιζήματα από 83 σημεία του πλανήτη και συμπέραναν ότι πριν από 125.000 χρόνια η θερμοκρασία δεν διέφερε από τον μέσο όρο της περιόδου 1995-2014.

Η στάθμη της θάλασσας, όμως, βρισκόταν έξι με εννέα μέτρα ψηλότερα από ό,τι είναι σήμερα.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πόσο γρήγορα θα ανέβουν οι θάλασσες στο μέλλον, πράγμα που θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το σε ποια έκταση και με ποιον ρυθμό θα λιώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας.

Οι προβλέψεις διαφέρουν αισθητά, από μερικές δεκάδες εκατοστά (κατά 13 έως 68 εκατοστά μέχρι το 2050 μέχρι αρκετά μέτρα.

Η νέα μελέτη δείχνει ενισχύει τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, αν και η στάθμη μπορεί να χρειαστεί χιλιάδες χρόνια για να φτάσει στα μέγιστα επίπεδα.

«Τα καλά νέα από τη μελέτη είναι ότι, με λίγη τύχη, οι θάλασσες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αργά, οπότε θα έχουμε χρόνο να προσαρμοστούμε. Όμως τα κακά νέα είναι ότι τελικά οι τωρινές παράκτιες τοποθεσίες μας θα πλημμυρίσουν» δήλωσε ο καθηγητής κλιματολογίας Άντριου Γουάτσον του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ.

 πηγή:in.gr, ΑΠΕ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.