Τελευταίες αναρτήσεις

14 Ιανουαρίου 2017

Βασικές Αρχές διαπραγμάτευσης - Εθνικά Θέματα (Κύπρος/Ελλάδα/Τουρκία)

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν 

Είναι σημαντικό  να καταλάβουμε πώς η στρατηγική της Τουρκίας είναι η καθαρή επέκταση (το είπαν ήδη δημόσια... πόσο πιο ξεκάθαρα πια; ) και η επικράτηση στην ΝΑ Μεσόγειο ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ. Αν τώρα εμείς δείχνουμε εκ νέου καλή θέληση, δεν λέω να μην γίνει καθώς θα δώσει πόντους στην Ελληνική πλευρά από άποψη εικόνας σε διεθνή πεπραγμένα... αλλά να γίνει με καλύτερη θέση, με τους βέλτιστους όρους και όταν και όποτε το θελήσουμε εμείς.. χωρίς βιασύνες και επιπολαιότητες. Με αυτό ως σκεπτικό παραθέτω κάποιες βασικές αρχές που επί το πλείστον δεν τηρήθηκαν στην έναρξη της διαδικασίας για το Κυπριακό κατά την άποψη μου. 

- Απαραίτητο να έχεις ίση ή μεγαλύτερη ικανότητα ισχύος από τον αντίπαλο σου.

- Πρέπει να έχεις πάντα την ευελιξία να κινηθείς εκτός πλαισίου και να απορρίψεις συνολικά ή να επικυρώσεις ολικά και γρήγορα ότι προκύψει. Αν πας συρόμενος και υποχρεωμένος σε μια διαπραγμάτευση, μόνο να χάσεις μπορείς.

- Όταν ξεκινάς μια διαπραγμάτευση, ξεκινάς πάντα από απόλυτη θέση και παίζεις ένα αντίστροφο "tit for tat" αποκλιμακώνοντας όσο αποκλιμακώνει ο αντίπαλος σου. Δεν ξεκινάς ποτέ από μειονεκτική θέση αλλιώς πας για ολική παράδοση. 

- Σε μια διαπραγμάτευση έχεις πάντα στρατηγική που θα κάνει τον αντίπαλο να πονέσει αν θελήσει να σε υποτιμήσει με τις απαιτήσεις του

- Οι παράμετροι σε μια τόσο ρευστή κατάσταση αλλάζουν συνεχώς. Αν θεωρήσει κάποιος πώς "στριμώχνεται" τότε ανασυγκροτείται για μερικές μέρες (μπράβο στον κ. Κοτζιά για το "raincheck" στις 23.1 που θα υπάρχουν και οι ΗΠΑ σε πλήρη λειτουργία). 

- Οι διαιτητές μιας διαπραγμάτευσης ποτέ δεν θα λάβουν το μέρος σου ή το μέρος άλλου. Αν διαπιστώσεις κάτι τέτοιο ή μια πίεση από αυτούς για να επιλυθεί κάτι γρήγορα με δικούς τους όρους για δικά τους συμφέροντα, κάνεις πίσω.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πώς εδώ δεν μιλάμε για μια οικονομική συμφωνία που αν πάει στραβά πάντα θα βρεις παράθυρο να την ακυρώσεις ή να την απαξιώσεις.

Μιλάμε για εθνικά θέματα που αν επικρατήσουν δημιουργείται συμφωνία για δεκάδες χρόνια ή και για πάντα (εκτός πολεμικής σύγκρουσης). Οπότε η επιπολαιότητα του στυλ, θα συνέρθει η Τουρκία και θα συμμορφωθεί είναι τουλάχιστον ΗΛΙΘΙΑ όταν η ίδια η χώρα έχει δώσει διαχρονικά δείγματα ότι δεν κινείται με αυτό τον τρόπο.

Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Geopolitics Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.