Τελευταίες αναρτήσεις

31 Ιανουαρίου 2017

Η κομπορρημοσύνη σε όλο της το μεγαλείο

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr 

Το τελευταίο διάστημα έχουμε περάσει σε μια άλλη διάσταση. Δεν φτάνει αυτά που υποφέρουμε αλλά έχουμε φτάσει να ακούμε πράγματα που διαψεύδουν τα ίδια μας τα μάτια. 

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Πολιτικά πρόσωπα το τελευταίο διάστημα προβαίνουν σε δηλώσεις που προκαλούν και προκαλούν τόσο που όπως λέει ο λαός σε βγάζουν από τα ρούχα σου. 

Μια τέτοια δήλωση έγινε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, από το δεξί χέρι του πρωθυπουργού τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος είπε "Το τελευταίο διάστημα δεν βλέπω ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια...." Και πριν από λίγο είναι χαρακτηριστικό στο κανάλι έλεγαν για την επιτυχία που έχει το "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ" και τους τόνους τρόφιμα που συγκεντρώνουν και τα προσφέρουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Μάλλον η αλαζονεία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πλέον φτάνει σε όρια θράσους. Γεμάτη η Αθήνα από άστεγους που παρά τον χιονιά δεν ήθελαν να φύγουν από την γωνιά που έχουν αφήσει την κουβέρτα τους, για να μην χάσουν και αυτό το ελάχιστο που τους έχει μείνει. Όλες οι επίσημες εκθέσεις, δείχνουν ότι ο Ελληνικός λαός έχει φτωχοποιηθεί. Έχει αυξηθεί η φτώχια και έχουν αυξηθεί οι επιχειρήσεις που κλείνουν, οι ελευθεροεπαγγελματίες κλείνουν άρον άρον τα μπλοκάκια τους, για να διαφυλάξουν κάτι από αυτά που τους έχουν μείνει και να μη κινδυνέψουν να χάσουν και το σπίτι τους.

Έχουν φτάσει οι μισθοί να είναι του τετραώρου και να υπάρχουν άνθρωποι με πτυχία και ένα σωρό περγαμηνές, που πριν την κρίση είχαν υψηλές θέσεις σε διάφορες επιχειρήσεις, τώρα να δέχονται να δουλεύουν σαν δουλοπάροικοι για 250Ευρώ!! τον μήνα. 

Και με αυτά τα δεδομένα λοιπόν ο Φλαμπουράρης, κομπορρημονεί. Κομπορρημονώ σημαίνει αλαζονική περιαυτολογία, λόγια με τα οποία εκθειάζει ότι κάποιος τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα. Σύνθετη λέξη από τον κόμπο και το ρῆμα (=λόγος). Φτιάχτηκε στα μεσαιωνικά χρόνια. Οι αρχαίοι μας είχαν τα συνθετικά της, καθώς και πολλές ομόρριζές τους λέξεις (π.χ κομπώδης = κενόδοξος, ή ἄρρητος = αυτός που δεν μπορεί να λεχθεί). Ο κομπορρήμων, που στα νέα ελληνικά έγινε κομπορρήμονας, μιλά, λοιπόν, έτσι κομπορρημόνως, με κομπορρημοσύνη. Συνηθίζουμε να λέμε γι' αυτόν ότι είναι υπερόπτης.

Μας ενοχλεί η περιαυτολογία του. Ενοχλούσε και τον τραγικό Σοφοκλής, που έγραφε χαρακτηριστικά: Ζεὺς γὰρ μεγάλης γλώσσης κόμπους ὑπερεχθαίρει (Σοφ. Αντ. 127). Ο Δίας μισεί υπερβολικά τα μεγάλα λόγια, την υπερηφάνεια. Ας το ακούν αυτό όσοι νομίζουν ότι είναι οι καλύτεροι και οι σπουδαιότεροι. Τι άλλο ακούσαμε αυτές τις ημέρες.

Πριν λίγες μέρες λοιπόν ακούσαμε μια γυναίκα βουλευτή του κοινοβουλίου την κα. Βάκη να λέει " 800.000 πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα και δεν άνοιξε μύτη". Αυτό και αν είναι κομπορρημοσύνη. Ακούς κάτι τέτοιο και λες δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να λέγονται από βουλευτή κάτι τέτοιο όταν έχουμε καθημερινά (ακόμα και χθες πέθαναν παιδιά σε προσφυγικούς καταυλισμούς), ανθρώπους να υποφέρουν, τους κάτοικους των νησιών μας να βρίσκονται σε απελπισία και φυσικά να έχουμε ανθρώπους που έχουν χαθεί στην πάλη της επιβίωσης. Δηλαδή κα βουλευτά δεν έχετε ακούσει για όλα αυτά που συμβαίνουν με τους πρόσφυγες ή μήπως θα λέγαμε ότι "έχει ανοίξει μύτη" αν φτάναμε να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στην ίδια μας την χώρα φοβούμενοι να πάθουμε αυτά που συμβαίνουν αλλού όπως στην Γερμανία;!!! Η κομπορρημοσύνη λοιπόν στο μεγαλείο της. 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.