2 Ιανουαρίου 2017

Εισφορές - λαιμητόμος για ελεύθερους επαγγελματίες - Ετοιμάζονται προσφυγές στο ΣτΕ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Κίνητρα φοροδιαφυγής παρά κίνητρα ασφάλισης δημιουργεί το νέο σύστημα που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, καθώς δημιουργεί τεράστιες επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. 

Μάλιστα, οι επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 είναι δυσβάσταχτες κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει νέο κύμα εισφοροδιαφυγής, εξαιτίας της αδυναμίας ακόμη και των συνεπών επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις γεμίζοντας τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων η οποία μαζί με τους απλήρωτους φόρους ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ. 

Ετοιμάζονται προσφυγές στο ΣτΕ 

Όπως αναφέρουν δικηγόροι και έμπειροι εργατολόγοι, με το νέο σύστημα δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας υποστηρίζοντας ότι οι προσφυγές στο ΣτΕ θα πέσουν σαν βροχή, χωρίς να αποκλείουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Το νέο σύστημα φέρνει ελαφρύνσεις για κατηγορίες ασφαλισμένων με χαμηλότερα εισοδήματα, ωστόσο καταργεί κάθε έννοια αναλογικότητας για όσους επαγγελματίες έχουν καταφέρει να απολαμβάνουν υψηλότερα εισοδήματα, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα κατηγορία «πλουσίων» που θα επωμίζεται όλο το βάρος. Ενδεικτικό είναι πως για εισόδημα 70.000 ευρώ ετησίως που είναι και το πλαφόν της βάσης υπολογισμού, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει σχεδόν 19.000 ευρώ. 

Σημειώνουν δε ότι οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι στα ίδια επίπεδα για κάποιον που πληρώνει 1.000 ευρώ μηνιαίως με αυτόν που καταβάλλει 150 ευρώ τον μήνα αδικία που όπως επισημαίνουν θα κριθεί στα δικαστήρια το προσεχές διάστημα. Δεν είναι παράλογο λοιπόν που από την ψήφιση του νόμου μέχρι και σήμερα πολλοί επαγγελματίες σπεύδουν στις εφορίες να κλείσουν τα βιβλία τους, τηρώντας στάση αναμονής για το τι θα πράξουν στο μέλλον, ενώ χιλιάδες άλλοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις επιβαρύνσεις που θα υποστούν. 

Περισσότεροι από 120.000 έβαλαν τέλος στην επαγγελματική τους δραστηριότητα χωρίς ταυτόχρονα να προχωρήσουν στην σύσταση κάποιας εταιρείας, αναμένοντας από τα λογιστικά γραφεία συστάσεις και λύσεις προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο που δημιουργεί ο νέος νόμος. 

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να καταβάλουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ άλλες έχουν διαμηνύσει στους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι ότι θα σηκώσουν το κόστος όλων των ασφαλιστικών εισφορών παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει την από κοινού συμμετοχή. Αν και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επωμισθούν το ασφαλιστικό βάρος. Δηλαδή προκειμένου ο επιχειρηματίας να είναι συνεπής θα προχωρήσει σε μείωση του μισθού έτσι ώστε να φαίνεται ότι καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν. 

Πλήγμα στην επιχειρηματικότητα 

Οι αλλαγές θα δημιουργήσουν τεράστιο πλήγμα στην επιχειρηματικότητα το οποίο θα ξεδιπλωθεί σταδιακά από τις αρχές του έτους μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2017 όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, άλλες θα μετασχηματιστούν, θα μειωθεί το προσωπικό ενώ οι εργαζόμενοι θα βρεθούν με μειωμένες αποδοχές, ενώ δυστυχώς και οι άνεργοι θα πρέπει να πληρώσουν ελάχιστο ποσό εισφορών το οποίο διαμορφώνεται σε 157 ευρώ τον μήνα. 

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί ότι όποτε επιβλήθηκαν ακραίοι φόροι όπως για παράδειγμα η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερου επαγγελματίες κ.λ.π. οδήγησε στη αύξηση της φοροδιαφυγής και στη μείωση των εσόδων. Ακριβώς το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή να οδηγήσει στην αύξηση της εισφοροδιαφυγής και στη μείωση των εσόδων για το νέο ταμείο που έχει συσταθεί. 

Πως θα υπολογίζονται οι εισφορές 

Από μεθαύριο οι ασφαλιστικές κλάσεις αποτελούν παρελθόν και οι ασφαλιστικές εισφορές όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας θα υπολογίζονται επί του πραγματικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους (στο οποίο έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση). 

Συγκεκριμένα οι υπόχρεοι θα καταβάλουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20% , 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ. Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 7.032 € το χρόνο (586 τον μήνα), ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329 ευρώ (5.860 μηνιαίως). 

Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ το μήνα και η κατώτατη 157 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση τους πρώτους μήνες του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015. Το δεύτερο εξάμηνο θα υπολογιστεί με εισόδημα του 2016 και θα γίνουν όπου απαιτηθεί συμψηφισμοί. 

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας δήλωσε καθαρό φορολογητέο εισόδημα για το το 2015 ύψους 35.000 ευρώ. Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσε για το 2016 ανέρχεται σε 10.000 ευρώ καθώς μειώθηκε ο τζίρος. 

Με το νέο σύστημα, με βάση τα εισοδήματα του 2015 καλείται να πληρώσει 35.000Χ 26.95% = 9.432 ευρώ ή διαφορετικά 786 ευρώ τον μήνα. 

Με βάση την ασφαλιστική του κλάση θα πλήρωνε παλιό σύστημα, θα πλήρωνε 4024,44 ευρώ ετησίως, δηλαδή λιγότερα από τα μισά. 

Με βάση τα εισοδήματα του 2016 πρέπει να καταβάλλει εισφορές ως εξής: 10.000 Χ 26.95% =2.695 ευρώ (και σε αυτή την περίπτωση λιγότερα από ότι στο παρελθόν). 

Εφόσον λοιπόν έχει πληρώσει το πρώτο εξάμηνο 4.716 ευρώ (786 Χ 6), δεν έχει οφειλές.
Αντίθετα πρέπει να του επιστραφούν 2.021 ευρώ τα οποία όμως θα συμψηφιστούν έναντι μελλοντικών οφειλών του. 

Αναμένονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι 

Πάντως και παρά το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε χθες η απόφαση του υπουργείου Εργασίας, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου, παραμένουν τα γκρίζα σημεία τα οποία θα διευκρινιστούν κάποια στιγμή από τις εγκύκλιους που θα εκδοθούν. 

Συγκεκριμένα: 

- Πως θα αντιμετωπισθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και τα μπλοκάκια που επί της ουσίας υποκρύπτεται μισθωτή εργασία; 
- Πως θα ελεγχθούν οι επιχειρήσεις εάν καταβάλλουν το δικό τους ποσοστό ή αν έχουν μεταφέρει το βάρος στον ασφαλιζόμενο ακόμα και μέσω της μείωσης των αποδοχών; 
- Εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας φορολογήθηκε με τεκμαρτό τρόπο το 2015 πως θα υπολογισθούν οι εισφορές; Στα πραγματικά εισοδήματα ή με βάση τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος; 
- Πως θα υπολογισθούν οι εισφορές στους αγρότες, τα μέλη διοικητικού συμβουλίου ανωνύμων εταιρειών που αμείβονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή χωρίς; 
- Πως θα υπολογίζονται οι εισφορές για όσους έχουν παράλληλη εργασία (μισθωτή και μπλοκάκι); Ποιος θα πρέπει να καταβάλλει τις εισφορές;


ΣΧΟΛΙΟ
Σε σχόλιο μου για το πλαστικό χρήμα πριν λίγες μέρες, είχα πει ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα κάνει όλα προκείμενου να καταπολέμήσει την φοροδιαφυγή, αλλά στην πραγματικότητα για να προωθήσει την μαύρη εργασία και το μαύρο χρήμα...

Νομίζω ότι το παραπάνω άρθρο επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη καθώς όπως διαβάσατε πάνω από 120.000 συμπολίτες μας κατάργησαν το μπλοκάκι και έβαλαν τέλος στην επαγγελματική τους ιδιότητα...
Εσείς πως θεωρείται ότι θα ζήσουν αυτοί όλοι οι άνθρωποι πίσω από τους οποίους υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες βέβαια;

Μήπως θα γίνουν μισθωτοί;
Που;
Με την ανεργία που μαστίζει την κοινωνία μας είναι πρακτικά αδύνατον...
Συνεπώς ΜΟΝΟ μία λύση έχουν για να βγάλουν τα προς το ζείν...
Να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα χωρίς μπλοκάκι... Μαύρα.

Απλά πράγματα...
Νομίζετε ότι αυτό δεν το γνωρίζουν οι κυβερνώντες;
Το γνωρίζουν μια χαρά αλλά τους βολεύει...
Κι αυτούς και τους εντολείς τους δανειστές/εκβιαστές/τοκογλύφους...
Το μαύρο χρήμα δεν φέρνει έσοδα στο κράτος...
Το κράτος καταρρέει ακόμα πιο γρήγορα και τα φιλέτα που προσπαθούν να φέρουν στα χέρια τους οι επικυρίαρχοι θα τα πάρουν μια ώρα αρχίτερα...

Ελπίζω να μην αυταπατάσθε ακόμα...
Μιλάμε για προδότες πολιτικους...
Μην ξεχνιόμαστε.

Η πατριωτική κυβέρνηση θα έκανε το ακριβώς αντίθετο...
Θα μείωνε τις εισφορές των επαγγελματιών και την φορολογία τους, θα μείωνε ακόμα και τον ΦΠΑ, ώστε να τους σπρώξει να βγάλουν ακόμα περισσότερα μπλοκάκια και να βοηθηθούν στο να ανοιγουν μικρές επιχειρήσεις.
Θα ήταν όμως αμείλικτη στην είσπραξη του ΦΠΑ, των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών... Αλλά τότε όλοι θα συμφωνούσαν με την αυστηρότητα της...

Ετσι θα έρχονταν αναπόφευκτα νέα έσοδα στα ταμεία....
Οι προδότες μην ακούτε τι λένε...
Θέλουν να καταστραφούμε... ως χώρα και τα αφεντικά τους να πάρουν τα πάντα...
Αλλωστε είναι αυτοί οι ίδιοι που το ηρωϊκό ΟΧΙ των Ελλήνων στην λιτότητα και στα μνημόνια στο δημοψήφισμα του 2015, το έκαναν ΝΑΙ...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.