Τελευταίες αναρτήσεις

3 Ιανουαρίου 2017

Οι παραλογισμοί και οι γκάφες των νέων φόρων.

Του Σπύρου Δημητρέλη 
 
Από το 2009 που ξέσπασε η κρίση οι πολίτες έχουν δει πολλές ανατροπές. Στη ζωή τους, στο πορτοφόλι και στο μέλλον τους. Ακόμη και στον τομέα της φορολογικής και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής έχουν εμφανιστεί πρωτοφανείς πρακτικές που έχουν δημιουργήσει παρενέργειες και αναμένεται να δημιουργήσουν και άλλες. 
 
Πιο συγκεκριμένα, με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αποφασίστηκαν και θεσμοθετήθηκαν μέτρα αύξηση υφιστάμενων φόρων κατανάλωσης αλλά και επιβολής νέων φόρων κατανάλωσης. Έτσι, για πρώτη φορά παραβιάστηκε ο άγραφος κανόνας στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι τελωνειακού χαρακτήρα διατάξεις ισχύουν από την κατάθεσή τους. Για ποιο λόγο υπήρχε αυτός ο άτυπος κανόνας; Προκειμένου να μην εκδηλώνεται το φαινόμενο της αποθεματοποίησης (δηλαδή το στοκάρισμα ποσοτήτων από τους εμπόρους προκειμένου να πουληθούν με τις αυξημένες τιμές μετά την αύξηση του φόρου) και δεύτερον να μην φουσκώνουν οι τιμές πριν ακόμη αυξηθούν οι φόροι κατανάλωσης. Και οι δυο παρενέργειες ζημιώνουν και τους καταναλωτές αλλά και το δημόσιο ταμείο που χάνει τελικά κάποια φορολογικά έσοδα. 
 
Στην προκειμένη περίπτωση οι καταναλωτές και οι παράγοντες της αγοράς γνώριζαν από τον Ιούνιο ότι πρόκειται να αυξηθούν από την Πρωτοχρονιά οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα (3 λεπτά στην αμόλυβδη, 8 στο ντίζελ κίνησης και 7 στο υγραέριο κίνησης) και στα καπνικά προϊόντα (περίπου 0,5 ευρώ ανά πακέτο) καθώς και ότι θα επιβληθούν ειδικοί φόροι κατανάλωσης για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (1 ευρώ ανά 10 ml υγρού αναπλήρωσης) και στον καφέ (1 έως 4 ευρώ ανά κιλό ανάλογα με το στάδιο επεξεργασίας). Το φαινόμενο της αποθεματοποίησης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εμφανίστηκε κατά κύριο λόγο στον καφέ όπου οι χονδρέμποροι έσπευσαν να προλάβουν τη γραφειοκρατία και τις επιβαρύνσεις. Μάλιστα, η εγκύκλιος για τον τρόπο εφαρμογής του ΕΦΚ στον καφέ εκδόθηκε μόλις λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του μέτρου και όπως σημειώνουν γνώστες του συγκεκριμένου κλάδου οι εκτελωνισμοί με τον φόρο πρόκειται να καθυστερήσουν καθώς έχει γίνει σημαντική αποθεματοποίηση. 
 
Μια άλλου είδους παρενέργεια εμφανίστηκε με την προγραμματισμένη αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα. Εμφανίστηκαν κρούσματα αύξηση των τιμών στα τσιγάρα πριν αυξηθεί ο φόρος με την αιτιολογία οι καπνιστές να μην σοκαριστούν από μια μεγάλη αύξηση της τιμής του πακέτου από την Πρωτοχρονιά, αλλά να συνηθίσουν την αυξημένη τιμή σταδιακά και να μην στραφούν σε άλλα, ανταγωνιστικά του καπνού, προϊόντα. 
 
Στο θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου το πρόβλημα είναι ο τρόπος εφαρμογής του φόρου στα υγρά αναπλήρωσης. Και αυτό διότι πολλοί καταναλωτές προχωρούν στην αγορά υγρών αναπλήρωσης από δικτυακούς τόπους του εξωτερικού όπου η εφαρμογή ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι πολύ δύσκολη έως και αδύνατη. 
 
Πηγή: capital.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.