Τελευταίες αναρτήσεις

19 Ιανουαρίου 2017

«Παιχνίδια πολέμου» μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Σχεδόν 20 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο η Σερβία θέλει να δημιουργήσει ξανά μια σιδηροδρομική σύνδεση με τη μικρή γειτονική της χώρα. Κοινότοπο και αυτονόητο θα μπορούσε να πει κανείς. Ορισμένες λεπτομέρειες ωστόσο αλλάζουν τις αρχικές εντυπώσεις. 

Η αμαξοστοιχία του συγκεκριμένου δρομολογίου έχει καλυφθεί σε 21 γλώσσες με την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Μία από τις 21 γλώσσες είναι και τα αλβανικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Βελιγράδι δεν έλαβε σχετική άδεια των αρμόδιων αρχών του Κοσσυφοπεδίου, καθώς το τρένο πρόκειται να μεταβαίνει μόνο μέχρι τη βόρεια Μιτρόβιτσα, όπου υπερτερεί πληθυσμιακά η σερβική μειονότητα και όπου η αποτελούμενη σχεδόν αποκλειστικά από Αλβανούς κυβέρνηση του Κοσόβου δεν έχει ουσιαστικό λόγο. 

«Θερμό» επεισόδιο με επικίνδυνες προεκτάσεις 

Μια εν δυνάμει αιματηρή σύγκρουση αγανακτισμένων Σέρβων του Κοσόβου και μιας διμοιρίας αλβανών ειδικών αστυνομικών απετράπη την τελευταία στιγμή. Οι αστυνομικοί είχαν σταματήσει το επίμαχο τρένο στα σύνορα των δύο χωρών. Σερβικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν την Κυριακή να κάνουν λόγο για έναν πόλεμο που μόλις απεφεύχθη. Ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς απηύθυνε μια «τελευταία προειδοποίηση» προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, επιρρίπτοντάς τους «παιχνίδια πολέμου». Ο σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε απογοητευμένος από την ΕΕ, η οποία διαμεσολαβεί επί σειρά ετών χωρίς θετικό αποτέλεσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν κάποια στιγμή μόνες τους να καταλήξουν σε συμφωνία, αρκέστηκαν να δηλώσουν σε μάλλον παθητικό τόνο οι Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο που πέρασε. 

Το μικρό θερμό επεισόδιο καταδεικνύει πόσο ραγδαία μπορούν από φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες να προκύψουν επικίνδυνες καταστάσεις. Δείχνει επίσης ότι οι αρχικές θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών στη διένεξη του Κοσσυφοπεδίου έχουν παραμείνει αγεφύρωτες. Όλα αυτά παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ επί σειρά ετών και τα δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγεί ως χρηματοδοτική στήριξη, παρά την παρουσία της νατοϊκής δύναμης KFOR και την μεγαλύτερη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο εξωτερικό, την EULEX. 

Προς διεθνοποίηση της διένεξης; 

Η Σερβία διεκδικεί την επιστροφή του κατοικούμενο σχεδόν αποκλειστικά από Αλβανούς Κοσόβου, που αποσχίστηκε το 2008 και αναγνωρίζεται στο μεταξύ από 100 και πλέον χώρες. Οι συμβιβαστικές προτάσεις που κατέθεσε η ΕΕ, οι οποίες ούτως ή άλλων δεν έχουν εφαρμοστεί, δεν αγγίζουν παρά μόνο την επιφάνεια των προβλημάτων. 

Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες επίλυσης καλλιεργούν το έδαφος για διεθνοποίηση της διένεξης. Η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Σερβία επιδιώκει να προσφύγει σε μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να βρει ευήκοα ώτα. Στην Κίνα, με την οποία διατηρεί εξαιρετικές επαφές, και κυρίως στον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, που είναι παραδοσιακός σύμμαχος της βαλκανικής χώρας. Εξάλλου η Μόσχα προσπαθεί εδώ και χρόνια πιο αποφασιστικά από ποτέ να ακυρώσει την πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια. Εκτός από τη Σερβία, το Κρεμλίνο έχει εστιάσει στην προσοχή του στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ. 

Μάλιστα σχεδόν όλοι έχουν αντιληφθεί στο μεταξύ ότι οι πολιτικοί ηγέτες στις βαλκανικές χώρες συνηθίζουν να ερίζουν ανοιχτά για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ώστε να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την αδυναμία τους να βελτιώσουν την προβληματική εγχώρια οικονομία και να βελτιώσουν τη χαμηλή ποιότητα ζωής των πολιτών. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η μαζική μετανάστευση νέων και καλά καταρτισμένων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. 

Συμβολικό παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατεί είναι ότι το επίμαχο σερβικό τρένο που χρειάζεται οκτώ ολόκληρες ώρες για να διανύσει την απόσταση 270 χλμ από το Βελιγράδι προς τη Ράσκα, με τη μέση ωριαία ταχύτητα να μην ξεπερνά τα 35 χλμ.
 
Πηγή SkaiShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.